Toskanii lub warsztaty fotograficzne z Beatą Lipov, a ja i do Toskanii i do fotografii Beaty wzdycham już nie od dziś... :-) Dlatego też postanowiłam przygotować przepis do konkursu i padło na lody! Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka
Pora coś zjeśćkilku składników, ale efekt jest wspaniały... Według mnie to jeden z najlepszych serników czekoladowych jakie jadłam... Nie musicie obawiać się, ze będzie za słodki, dodatek malin doskonale równoważy cały smak. Bardzo polecam! SKŁADNIKI na spód ciasteczkowy: 220 g pełnoziarnistych ciastek Digestive (lub zwykłych herbatników) 90 g roztopionego masła 1 czubata łyżka ciemnego kakao SKŁADNIKI na masę(...)dokładnie wymieszaj wszystko łyżką lub mikserem na najniższych obrotach (ja użyłam miksera do końcowego mieszania). SKŁADANIE: Wyjmij tortownicę z lodówki. Na ciasteczkowy spód przełóż połowę serowej masy czekoladowej. Wyłóż na nią połowę (150 g) malin, nie odmrażaj ich wcześniej, będą się lepiej trzymały. Na maliny połóż pozostałą część masy serowej. Sernik wstaw na 12 godzin
Słodko-Słony Świat IlonyTakie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób! Byłam w Polsce trzy tygodnie(...)jakości (wiadomo, robią się trochę miękkie i mniej wyraziste w smaku, ale nie można mieć wszystkiego), a do tego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy! Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam. Truskawki robią się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem) 4 jajka niepełna szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto) szczypta soli Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
Kuchnia domowa Anichciałam- idealnie kruche i maślane. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast. Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200 g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców
Mania Gotowaniazniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na stole wielkanocnym wyglądało tak, jak smakowało. Rewelacyjnie :) Polecam serdecznie na wszelkie rodzinne okazje lub gdy macie ochotę na coś wyjątkowego. A tak moje ciacho prezentowało się na wielkanocnym stole w towarzystwie sernika na zimno, drożdżowych babek i pięknych, wiosennych kwiatów. Smacznego
Ratunku obiadJesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka
Z miłości do słodkościszyję. Nieużywane od pół roku trampki znów stały się potrzebne. Taką wiosnę to ja ja lubię... Mam nadzieję, że pogoda będzie już tylko lepsza (innej opcji po prostu nie przyjmuję do wiadomości). A na przywitanie wiosny mam wyjątkowy sernik. Pieczony, bo już bardzo dawno właśnie takiego u mnie nie było. Na samych białkach, które zostały po sosie(...)które dodatkowo ubiłam; dlatego jest to najdelikatniejszy, najlżejszy sernik pieczony, jaki na blogu znajdziecie. Po prostu rozpływa się w ustach. Intensywnie kokosowy, pachnie zniewalająco. Bialutki, świetnie komponuje się z czerwienią truskawek. Dzięki ananasowym kwiatom prezentuje się wręcz widowiskowo. Kwiaty nie są trudne do wykonania - trzeba jedynie pokroić ananasa w jak najcieńsze plasterki. Potem już tylko wystarczy ususzyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiby już po Świętach, ale my jeszcze zostaniemy w tym świątecznym nastroju. Proponujemy Wam dzisiaj cynamonowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek Petit Beurre.Dlaczego cynamonowy?? Uwielbiam cynamon:) Sernik jest kremowy i świetnie łączy się z ciasteczkowym spodem. Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż(...)Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub ręcznie. Roztapiamy masło i mieszamy z okruchami. Wykładamy przygotowana formę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni 5 minut. Do sernika dokładamy śmietanę cukier, wanilię, cynamon i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku około
Anioły w kuchnimąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy ziarenka z jednej laski wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią spód: 100 g herbatników maślanych 40 g masła (w temp. pokojowej) 30 g zmielonych migdałów polewa: 100 g białej czekolady 50 g masła płatki migdałów na dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały
Słodka Stronamiksowaniu utworzy się nam delikatna pianka. Następnie szykujemy naczynia, w których będzie tężeć sernik. Ja wykorzystałam do tego celu filiżanki. W zależności od tego czy użyjemy herbatników czy nie, na dno filiżanki układamy pokruszone herbatniki i wlewamy 2 -3 łyżeczki galaretki lub wlewamy tylko samą galaretkę, która nam została. Wkładamy na chwilę do lodówki i czekamy(...)naczynia. Odstawiamy ponownie filiżanki do lodówki. Na koniec wylewamy truskawkową galaretkę, jeśli masa serowa nie stężała nam dokładnie, pojawi nam się na serniku galaretkowa mozaika, jak na zdjęciu. Sernik powinien tężeć w lodówce co najmniej 5-6 godzin. Przed wyjęciem serniczków filiżanki wkładamy na chwilę do wrzątku i delikatnie oddzielamy od ścianek naczynia cienkim nożem
Kulinarne przygody Gatityczerwone owoce, które będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik z czereśniami Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 70g masła 40g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 120g kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki pszennej (15g) 50g cukru pudru 1 łyżka(...)spód - oczyszczone i wydrylowane czereśnie podzielić na połówki, owoce układać blisko obok siebie na masie serowej przecięciem do spodu - na dolnej półce piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą, sernik piec w 160 stopniach przez 75-85 minut do ścięcia się masy na środku - studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach - po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce, przed podaniem
Smakołyki Berenikipassiflora, czy granadilla purpurowa. Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym i bardzo przyjemny zapach. Dlatego właśnie postanowiłam wykorzystać je do mojego sernika. Składniki na spód: - 130g herbatników - 70g masła Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową(...)budynie waniliowe bez cukru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii - szczypta soli waniliowej Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit) - 1/2 galaretki cytrynowej - 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wobec tego, na wstępie, tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować
mojewypiekiinietylkopoprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi. Składniki spodu: 2 paczki herbatników , 1/4 kostki masła . Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie(...)zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem. Drobne rady odnośnie pieczenia sernika: * Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem. * Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się piecze, do większego naczynia wypełnionego wodą. * Upieczony sernik
Codzienna kuchnia niecodziennawidać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać do swoich ulubionych pozycji. Tarta serowa to dobre rozwiązanie nie tylko dla fanów tart, ale i sernikożerców. Jako że należę do pierwszej grupy, a do drugiej już nie (toleruję jedynie serniki na zimno), to ten wypiek powstał z myślą o domownikach i musiał(...)smakować, bo znikł raz dwa, a nawet dostałam pochlebne opinie. Możecie zrobić ją też z różnymi owocami, ja wykorzystałam brzoskwinie, które teraz są najlepsze, ale świetne będą także śliwki lub maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu :) Składniki: Na ciasto
Fabryka pomysłów