mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować i włożyć do lodówki(...)cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) przez 25 minut. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze smakuje także
Pasja SmakuSkładniki: 300-400 g filetu z łososia 400 g makaronu-penne lub farfalle 400 g szpinaku mrożonego w liściach sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i zamrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku dodajemy 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na bok. Łososia smażymy na oleju aż się zarumieni i dokładamy do szpinaku. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz 5 ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą(...)oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Gotowe
Mango Papajazwieść pozorom, danie jest naprawdę banalnie proste i nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Marynowanego w oliwie z oliwek, koperku, czosnku i cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam! SKŁADNIKIna 2 porcje(...)kawałeczki sera. Dopieprz i dosól do smaku (soli nie potrzeba wiele). Upraż na patelni garść płatków migdałowych, na złoto-brązowy kolor. Na talerzu ułóż podłużną porcję szpinaku, na to wyłóż kawałek upieczonego łososia i posyp uprażonymi migdałami. Ryż basmati nakładaj łyżką do lodów lub zwykłą łyżka, w formie kulek. Polej dla ozdoby polewą balsamiczną i podaj z Kawałkom cytryny. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis na łososia: filet z łososia (około 30 dag), dzielimy na dwie części, oprószamy solą morską. W miseczce mieszamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1, dodajemy 1 łyżkę pieprzu różowego. Panierujemy i smażymy (od strony skóry na początku) na oliwie z oliwek i maśle. Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany
SMYKWKUCHNItarta z łososiem a wyszło takie coś ale dobre było. A do tarty jeszcze wrócę jak znowu kupię łososia. składniki: 300 g świeżego łososia bez skóry 2 garście świeżego szpinaku(...)łyżki śmietany 18 % 2 małe jajka sól prowansalska Kamis czosnek granulowany ewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowy Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić
Monia miesza i gotujeJeszcze jedna wersja quiche , tym razem z łososiem i ze szpinakiem. Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-) Składniki : - 4 jajka - 200 ml kremówki - 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach ) - szpinak baby(...)garście ) - sól i pieprz do smaku ew.koperek Jajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę przesmarować lekko masłem lub oliwą, wylać część masy. Wyłożyć łososia , rozrzucić szpinak, na to wylać resztę jajek i gotowe. Zapiekać ok. 30-40 minut w temp.170-180*C ( termoobieg ). Smacznego
Smaczne ZdroweProsty przepis na pyszną i aromatyczną sałatkę z łososiem wędzonym i szpinakiem. SKŁADNIKI 100 g świeżego szpinaku 125 g łososia wędzonego 125 g sera feta 75 g czarnych oliwek mały(...)ogórek zielony pół pęczka koperku oliwa z oliwek pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Umyty szpinak mieszamy z pokrojonymi w kostkę ogórkiem,fetą i łososiem. Dodajemy posiekany koperek i przekrojone wzdłuż oliwki. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy oliwą
Moje Kuchenne Rewelacjeprzymykam na to oko, dziś jednak powstrzymałam się od 'niezdrowego połączenia' :) Wam, oczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :) Polecam! * łosoś- 300 g * szpinak- (u mnie mrożony)* * cebula- 1 szt. * czosnek- 4 ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki(...)folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło- kiedy szpinak zwiędnie). Dodać szpinak i dusić do momentu, aż płyn odparuje, a liście zwiędną. Dodać sól, pieprz
Kraina Miodem PłynącaPost Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedelikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososia mogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. na 8 sakiewek 250 g świeżego łososia (część środkowa) 400 g szpinaku (może być mrożony) 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 opakowania ciasta francuskiego(...)jajko Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem do momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję
W kuchni Karmel-itkiNiektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na randkę, jak i na rodzinny obiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy(...)wierzchu delikatnie parmezanem lub startą na tarce jarzynowej mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut. Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą świetnie będą się łączyć z białym, wytrawnym winem. Sos i farsz możemy przygotować nawet dzień wcześniej. A ugotować makaron, nadziać i upiec najlepiej jest bezpośrednio przed podaniem
Poezja smakujajecznicy najbardziej oklepane śniadanie na ciepło – postanowiłam to zmienić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tosty na bogato – z łososiem, szpinakiem i serem mozzarella. Ja takie połączenie składników najbardziej lubię, a Wam jakie tosty najbardziej smakują? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania(...)sera mozzarella w kulce szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Szpinak rozmrozić na łyżce masła i doprawić. Ser pokroić na 4 grube plastry. Chleb wysmarować szpinakiem, wyłożyć łososia i ser. Całość zapiec w tosterze. Krok po kroku: 1. Rozmrozić szpinak i doprawić 2. Wyłożyć szpinaki, ser i łososia 3. Zapiec
KuchniaWeDwoje.plpotrawach typu tarta jest możliwość doboru własnych składników sprawia, że każdemu przypadnie do gustu. Moja pierwsza propozycja to tarta z łososiem i szpinakiem. Danie jest lekkie i sycące. Idealne na obiad dla całej rodziny, romantyczną kolację lub spotkane z przyjaciółmi. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6-8 Składniki: Ciasto(...)forma o średnicy 27 cm), nakłuć widelcem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 20 min. Dodatki: Na patelni rozgrzać oliwę i wrzuć szpinak oraz łososia pokrojonego na kawałki (szpinak można wcześniej rozmrozić lub wrzucić zamarznięty na patelnię i odczekać aż odmarznie). Składniki chwilę podgrzać, przyprawić odrobiną soli, pieprzu
KuchniaWeDwoje.pl