scenie głównej, trójka naszych wielkopolskich blogerów : Marysia, Dorota oraz Paweł, pokazywali swoje propozycje na szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego , pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakotto czy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności! Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, które powstawały na scenie oraz(...)były rozkoszne! Musiałam je uwiecznić. fot.: Karmel-itka. Na Jarmarku Dobrego Smaku od samego początku królowały sery. Chyba większość wystawców spożywczych je oferowało właśnie. Kozie, krowie, owcze. Twarożki, wędzone, długo dojrzewające... Po prostu obłęd! Oczywiście, były SERY GRĄDZKIE , musiałam kupić. Restauracja na Starym Rynku, o wdzięcznej nazwie " Pod koziołkami ", tak jak rok temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych(...)napój, którego można by wypić bardzo dużo. Więcej o winach pisze Maciej Nowicki Degustowaliśmy na zaproszenie PROCHILE 1 - Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa
królestwo garówtłuszczowe oraz dużą ilość witaminy D, B3 i B12. Do tego fantastycznie smakuje. Jest rybą stosunkowo tłustą, co w procesie wędzenia jest bardzo pożądane. Dzięki temu, że polędwica z jesiotra kompletnie nie posiada ości, jedząc ją w postaci wędzonej można cieszyć się smakiem tej ryby, bez żadnych przeszkód. Pstrąg tęczowy Również pstrąg tęczowy ma niewiele ości łatwo dających się oddzielić(...)selenu oraz witamin z grupy B. A pieczona z warzywami albo zapiekana w ziołach smakuje obłędnie. Ryby morskie – ości Do ryb morskich, które mają niewiele ości zaliczają się dorsz, łosoś, tuńczyk oraz makrela. Wszystkie one są bogate w – jakże ważne dla naszego zdrowia – kwasy tłuszczowe Omega-3. Dorsz, Łosoś, Tuńczyk, Makrela Dorsz dostarcza też witaminy A i D oraz
kuron.com.pltłuszczowe oraz dużą ilość witaminy D, B3 i B12. Do tego fantastycznie smakuje. Jest rybą stosunkowo tłustą, co w procesie wędzenia jest bardzo pożądane. Dzięki temu, że polędwica z jesiotra kompletnie nie posiada ości, jedząc ją w postaci wędzonej można cieszyć się smakiem tej ryby, bez żadnych przeszkód. Pstrąg tęczowy Również pstrąg tęczowy ma niewiele ości łatwo dających się oddzielić(...)selenu oraz witamin z grupy B. A pieczona z warzywami albo zapiekana w ziołach smakuje obłędnie. Ryby morskie – ości Do ryb morskich, które mają niewiele ości zaliczają się dorsz, łosoś, tuńczyk oraz makrela. Wszystkie one są bogate w – jakże ważne dla naszego zdrowia – kwasy tłuszczowe Omega-3. Dorsz, Łosoś, Tuńczyk, Makrela Dorsz dostarcza też witaminy A i D oraz
kuron.com.plPastrami to nazwa przygotowanego w odpowiedni sposób kawałka wołowiny. Jednak możecie również w ten sposób przygotować zarówno wieprzowinę, drób, czy nawet łososia. Oryginalny przepis mówi jednak o wołowinie. Dawniej pastrami to po prostu sposób konserwowania mięsa przy pomocy soli. Jednak wykorzystywano gęsinę ze względu na to, iż była znacznie tańsza. Najlepszym mięsem do pastrami będzie mostek wieprzowy. Ale możecie wykorzystać(...)osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynowanie mięsa przyprawami W moździerzu ucieramy majeranek, oregano, pieprz, 2 ząbki czosnku, gorczycę, suszoną cebulę. Mięso smarujemy z wierzchu musztardą a następnie posypujemy mieszanką ziół. Wędzenie (pieczenie) pastrami Klasyczne pastrami powinno być wędzone w niskiej temperaturze od kilku do kilkunastu godzin. Jeśli macie wędzarnię to polecam. Jeśli nie, to pieczemy mięso w zamkniętym naczyniu przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zwyczajów celebrowania chwil z bliskimi, w większości domów wielkanocny repertuar kulinarny pozostaje bez zmian. Wirtualny targ LokalnyRolnik.pl przypomina, bez czego nie wyobrażamy sobie Świąt. Jajka Klasyczne z majonezem, faszerowane łososiem, pieczarkami albo suszonymi pomidorami – wariacji na temat jajka wielkanocnego nie brakuje. Najlepiej pochodzące od kur z wolnego wybiegu, karmionych pszenicą i warzywami z naturalnych upraw. Babka wielkanocna Propozycja dla łasuchów(...)tylko. Świątecznie udekorowane ciasto stanowi atrakcyjny wizualnie element stołu wielkanocnego. Kiełbasa Obowiązkowa pozycja w święconce, ale także pośród innych dań na stole. Wieprzowa, drobiowa lub z dziczyzny, wędzona, surowa albo podsuszana, w przyprawach na bazie czosnku, papryki i jałowca. LokalnyRolnik.pl oferuje dostęp do przetworów mięsnych z masarni, które respektują zrównoważone i etyczne zasady hodowli zwierząt. Ćwikła z chrzanem Do żurku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak powstało to danie. Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie, pomysł na obiad Tym razem w sklepie jakoś ten pstrąg mnie zauroczył ;) i go kupiłam .. nie przekonana do tego co z niego zrobię, ale czym(...)łączymy starty na tarce imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy oraz miód. Na formie rozkładamy papier do pieczenia na nim układamy pstrąga polewamy go dokładnie marynatą. Pora układamy przy łososiu, u mnie wymieszał się z sosem który spłynął z pstrąga. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut, po tym czasie włączyłam górną grzałkę na kolejne 5 minut
Kuchnia na wzgórzuawokado i boczkiem Składniki (składniki na 6-8 osób): 1kg ziemniaków 4 jajka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 awokado 120g boczku parzonego, wędzonego 2 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżka musztardy dijon Pieprz Sól słodka papryka w proszku Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem – przepis Przygotowanie: Ziemniaki(...)awokado i boczkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka warstwowa gyros Przepis na: Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami Sałatka z brokułem, łososiem i jajkiem Artykuł Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakudość długi z lekką goryczką. Pyszne samo lub do ryb z grilla. Oczywiście dobrze schłodzone. Michał Jancik, poleca go do sałatek w stylu orientalnym, na przykład do sałatki z łososia z goma wakame . Limoux Oc Cellus 2011 (21,99 zł) to południowa Francja-Langwedocja i beczkowe chardonnay. W kieliszku znajdujemy przyjemne krągłe wino o sporej gęstości. Usta(...)cenie. Absolutnie najlepszym czerwonym winem jest Château Taffard de Blaignan Médoc 2011 (29,99 zł), polecany przez sommeliera Lidla Michała Jancika , do tatara. W winie dominują aromaty wędzonych śliwek, wiśni, czekolady. W ustach jest bardzo przyjemnie skoncentrowane. Jest eleganckie z dobrą strukturą. Taniny są przyjemne - krągłe i nieagresywne. Poważne wino do poważnych dań z wołowiny np. steka
królestwo garówMakaron razowy z cukinią i kurczakiem to szybki, zdrowe i smaczne danie obiadowe. Taki makaron jest idealny dla wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają. Posiłek ten świetnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybki makaron z boczkiem to danie, które jesteśmy w stanie przygotować dosłownie w 15 minut. Więc idealnie sprawdzi się zawsze, kiedy nie mamy czasu na zbyt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu jego kawałków w niedużej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki, a w czasie schładzania wytopiony i dodany do potrawy tłuszcz twardnieją – powstaje pyszne, gęste smarowidło – perfekcyjny pocieszyciel i towarzysz na jesienne(...)słone mięsne przetwory użyjcie 20g soli na 1kg mięsa. Jeśli mniej słone – 15g soli na 1 kg mięsa jest optymalną ilością. Uwaga – ważąc mięso nie ważymy razem z nim wędzonej słoniny! Kolorowy pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jałowiec tłuczemy razem w moździerzu – nie na pył – i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Obieramy szalotki i kroimy je wzdłuż na połowy
Karo in the Kitchenkarmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak w dość nietypowej wersji – z wędzonym pstrągiem i marynowaną cebulą. To wynosi te danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny gryczane czy mini gołąbki jednak(...)maku z kaszotto jaglanym przy „zielonym stawie” nie tylko dobrze wygląda, ale prawdopodobnie obłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy
Mr. Tastebardzo apetycznie, są też poręczne bo na 2-3 kęsy. Kanapki imprezowe są bardzo uniwersalne, gdyż można je komponować z dowolnych składników. Na kanapkę można położyć plasterek gotowanej lub wędzonej wędliny lub kawałki pieczonego mięsa . Doskonale sprawdzą się także różnego typu sery. Do tego można wykorzystać całą masę kolorowych warzyw, sałat, czy ziół. Kanapki można posmarować masłem, majonezem, czy dowolnym(...)Inne nasze pomysły na przekąski i przystawki, które można podać na imprezę: Bagietka faszerowana Roladki z tortilli z szynką i warzywami naleśnikowe roladki Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki Tartinki z łososiem i serkiem Tatar ze śledzia na pumperniklu Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej Mini kanapki z łososiem (Finger Food) Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem (Finger Food
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię