Ciasto chałwowe bez pieczenia – szybki i prosty przepis Pyszny chałwowiec, który powstał na bazie sera i oczywiście chałwy. To ciasto już nie raz zachwyciło moich
Słodkie okruszkipowstał w V wieku. Gruzini są dumni ze swojego języka, ponieważ jest zupełnie unikalny i niepodobny do innych. To dlatego gruziński jest tak trudny. Na szczęście z miejscowymi można łatwo dogadać się po rosyjsku, a z młodymi po angielsku. Metoda na migi też się sprawdzi, to bardzo przyjaźni ludzie, którzy uwielbiają Polaków (z batumskiego lotniska przyjedziecie do centrum ulicą Marii(...)się, że nie. Jednego dnia jedliśmy kolację w batumskiej restauracji. Przy stole w tej samej sali znajdowali się Gruzini świętujący chrzest dziecka. Zaraz po przyjściu na naszych stołach wylądował tort – prezent od naszych biesiadujących sąsiadów. Za chwilę zaczęła grać muzyka, a biesiadnicy prosili nas do wspólnego tańca. Przyznam, że bawiliśmy się razem świetnie do samego końca imprezy. Wznosiliśmy
Poezja smakuNie jestem fanką diet, a na pewno nie korzystam z nich aby być szczupłą i piękną, tylko po to by chwilę później przytyć niemiłosiernie. Nie, to
Słodkie Przyjemnościroku podczas wakacji mogłam skorzystać tylko z 7 dni urlopu. Tak wypadło. Trudno. Nie jest łatwo, ale teraz w swoim domu czuję się trochę jak na wakacjach, dlatego codziennie mam namiastkę urlopu. W ciągu tych kilku wolnych dni odwiedziliśmy Gwiazdeczkę i Maleństwo w Lublinie. Znaleźliśmy czas na pyszny obiad w klimatycznej knajpce „Stół i wół” na Starówce, na lody(...)sprzedawane nie na gałki, ale wg wagi, a każdy smak ma swoją cenę. W latach 90 firma rozwinęła się, powstała również cukiernia, oferująca domowe wypieki - ciasta, i torty. Ciast nie jadłyśmy, ale na lody wracałyśmy kilkakrotnie i gorąco polecamy. Podczas spaceru uliczkami natknęłyśmy się na baner reklamujący lokal z plackami ziemniaczanymi w kilkunastu odmianach. Idąc według wskazówek, trafiłyśmy do „Jakubówki
W mojej kuchniDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy , zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z
Moja Delicjatylko zabawa. Tak więc po zmaganiach z obiadowymi daniami czas na coś słodkiego, lekkiego i przepysznego. Mianowicie Królowa bez znana jako Biała Pavlova, nazwa straszy, ale wykonanie tego przepysznego tortu bezowego jest możliwe nawet dla kulinarnego laika. Sztuką przy robieniu pavlovej jest ubicie białek, cała reszta to zabawa w nianie i machanie klapą piekarnika. Jako, że sklepy pozamykane moja Pavlova(...)półtorej łyżki cukru, po kolejnej minucie znów i tak co minutę aż cukier się skończy. Pamiętajcie żeby trzymać tępo i nie wariować w misce, niczego nie przyśpieszycie a możecie łatwo zepsuć. Delikatne równe ruchy w jedną stronę, u mnie zawsze przeciwna do ruchu wskazówek zegara. Piana zacznie się robić sztywna i śnieżnobiała teraz najważniejsze, nie wolno Wam przekręcić piany
Kuba Gotujezakładkach licząc naiwnie, że znajdę na wszystkie czas. Pytanie 12. Czy masz jakąś wymarzoną rzecz, prezent, który chciałabyś kiedyś znaleźć pod choinką? Choć z pozoru pytanie wydaje się łatwe, tak naprawdę trudno mi na nie odpowiedzieć. Oczywiście jest nieskończona ilość rzeczy, na jakie miałabym ochotę, ale myślę sobie, że skoro ich nie mam i mimo to uważam się za szczęśliwą(...)tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć folią. Na spodzie ułożyć jeden z krążków ciasta biszkoptowego i nasączyć go likierem (u mnie pomarańczowo-kawowy). Pałeczki biszkoptów ułożyć wokół obręczy tortu. Nałożyć mus czekoladowy, a na nim położyć drugi blat biszkoptowy - również nasączony likierem. Kolejną warstwę stanowi mus żurawinowy. Całość pokryć polewą czekoladową (przepis tu - klik - zrobiłam 1/3 porcji
KUCHARNIATefal i-Companion opinie Szybkie gotowanie bez wysiłku. Tefal i-Companion opinie, które mogą Ci się przydać. Mój Kompan Smaku czyli robot gotujący Tefal i
Cztery FajeryLody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i
Kuchnia MagdaLenycierpliwości...gdy w końcu się zdecydowałam, pisząc pierwszy post, zastanawiałam się, czy blog przetrwa chociaż rok. I udało się, właśnie świętujemy roczek :) Ten rok nie był dla mnie łatwy. W moim życiu osobistym nastąpiło wiele zmian i nieoczekiwanych zwrotów akcji... Bywało tak, że nie miałam czasu przygotowywać nowych wpisów. Czasem też po prostu nie miałam na to siły(...)czarnego bzu listki mięty wiórki czekoladowe Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i wkładamy do miseczki. Dodajemy syrop z czernego buz i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane truskawki układamy na powierzchni tortu, wtykajac gdzieniegdzie listki mięty. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekolady
Zawsze głodna!Torcik czekoladowy z bananami No dzisiaj to mam dla was prawdziwą rozpustę I to dosłownie, ale tylko pod warunkiem, że lubicie czekoladę no i banany. Gdyby
Relaxtimeidealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :) *** Tort Czekoladowy *** Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki według własnych upodobań ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE
ciemna strona patelniWierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort. Przykładowa dekoracja: Boki tortu obsypać startą gorzką czekoladą. Następnie na środku tortu również za pomocą startej czekolady zrobić choinkę, zaś wokół osi tortu po zewnętrznej stronie duże gwiazdy, zaś po wewnętrznej małe gwiazdki. Na koniec na choince ułożyć białe perełki cukrowe tak by przypominały bombki choinkowe, zaś na każdej gwiazdce białą perełkę położyć(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Jeśli mamy migdały ze skórką łatwo ją zdejmiemy jeśli zalejemy je wrzątkiem i odstawimy na około 5 minut, zdejmujemy skórkę. Następnie migdały schładzamy wodą i odcedzamy. Jeśli migdały chcemy posiekać na desce łatwiej nam będzie
Ciastka - domowe słodkościCzęść z naszych sprzętów kuchennych ma już swoje lata i coraz częściej odmawiają współpracy. Kiedy podliczyliśmy wydatki na zakup niezbędnego dla nas AGD, doszliśmy do wniosku
Cztery Fajery