łatwe - 3300 przepisów (strona:4/220)

Placki na maślance 171

Posiadając karton maślanki w lodówce postanowiłam go jakoś sensownie spożytkować. Wzięłam „czarodziejski” notatnik kuchenny, który jest pamiątka po mojej Mamie i znalazła. Szybko i łatwo. Wyglądem przypominają troszkę racuchy, ale nie mają tak długiego czasu oczekiwania. Smak jest troszkę inne, a może nawet znacznie inny, gdyż są znacznie lżejsze, w związku z czym wydaje się, że można pozwolić

dom-agi.pl
Ciasto drożdżowe na oleju 155

jest inne, bardziej mokre, dużo w tym prawdy. Napakowałam do niego śliwek, bo znalazłam pyszne i nie mogłam się im oprzeć. Śliwki nadały ciastu wyjątkowego smaku. Przepis jest wyjątkowo łatwy, jedynie jest dość długi czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, ale przecież nie stoi się przy nim, można w tym czasie zrobić wiele innych rzeczy. Przepis zaczerpnięty od pieczarkimysi . Polecam! Składniki

dom-agi.pl
Spaghetti carbonara – Włochy 151

Makarony goszczą na naszym stole dość często, gdyż są łatwo dostępne, wszyscy je lubimy, różnią się dodatkami i sposobem przyrządzania. Czasami brakuje nam czasu na długie przygotowanie dań w kuchni, a czasami po prostu nie mamy na to siły. Idealnym przepisem na taki zabiegany dzień, w którym marzymy o tym, żeby zjeść szybko coś ciepłego i sycącego jest spaghetti carbonara

dom-agi.pl
Puszyste chrusty / faworki 224

metody, pierwsza, gdy było więcej czasu, a druga którą Wam dzisiaj przedstawię, gdy tego czasu mniej. Mimo wszystko zawsze zajmowało to sporo czasu, bo wykarmić tyle łasuchów nie było łatwym zadaniem. Ja robię chrusty z mniejszej ilości składników, gdyż jest nas mniej, a najmłodszy domownik jeszcze nie może zajadać się tego typu deserami. Składniki: - 250 mąki pszennej; - 50 g cukru

dom-agi.pl
Serniczki z gruszką i sosem karmelowym 125

muszę je przyrządzić. Są przepyszne, delikatne i szybko znikają. Ja zamiast rumu dodałam do sera ekstraktu waniliowego, ale Wam podaję oryginalny przepis stworzony przez Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła

dom-agi.pl
Dyniowe rogaliki drożdżowe 118

podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem Wam szczerze, że smak jest idealny, delikatne, pyszne. Dodatkowym plusem jest fakt, że są na prawdę łatwe do zrobienia, a ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać do dyni i wykorzystywać moje dyniowe zapasy puree z dyni . Polecam! Składniki : 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant

dom-agi.pl
Gruszkowe babeczki 150

delikatne. Można ładnie je zapakować i komuś podarować w prezencie lub zapakować do święconki. Ja do opakowania takich babeczek użyłam rękawa do pieczenia oraz wstążeczki. Polecam, gdyż przepis łatwy i pyszny. Składniki (8 małych babeczek): - czubata szklanka mąki; - 2 łyżki mąki ziemniaczanej; - 100 g masła; - 0,5 szklanki cukru; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - mała szczypta

dom-agi.pl
Tarta na oleju z białą kiełbasą 126

sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje, trochę przypomina zupy Wielkanocne, ale można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą.   Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju

dom-agi.pl
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 232

miasta, którym nadawali poetyckie nazwy: Sukhotaj (Świt Szczęścia), Ajutthaja (Niezdobyta), Bangkok (Miasto Dzikich Śliwek). Sztuka kulinarna rozwijała się tutaj w długim procesie przyswajania różnorakich wpływów, począwszy od chińskich, co łatwo zrozumieć, jeśli wziąć pod uwagę historyczne i kulturowe powiązania obu krajów. Od arabskich i hinduskich kupców Tajowie przejęli sposoby wykorzystywania suszonych przypraw- kolendry, kminu (kuminu, kminu rzymskiego), gałki muszkatołowej, goździków(...)znakomicie ułatwią rozdrabnianie rozmaitych przypraw. Potrawy na ogół przygotowuje się na ruszcie, smaży w głębokim tłuszczu, krotko smaży lub gotuje na parze. Techniki te nie wymagają  długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman

ClauditteMissCooking
Szynka chłopa nadziewana pastą z zielonego groszku 193

10-12 plastrów Szynki Chłopa Hańderek 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu pół pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z

Gotowanie jest łatwe
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 288

Świeży bób dostępny jest tylko kilka tygodni w roku, dlatego sięgam po niego, jak tylko pojawi się w warzywniaku i na straganach. Bób możemy ugotować w

Ale Proste
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 277

Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak

Ale Proste
Najlepszy sos pomidorowy do pizzy 496

Dobry sos pomidorowy to podstawa smacznej włoskiej pizzy. Uznaję zasadę, że najlepsze składniki to świeże, dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa. Co jednak zrobić, gdy sezon na

Ale Proste
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 265

Sezon na szparagi otwieram pyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast

Ale Proste
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 250

3-4 filety śledziowe marynowane 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 jabłko 1 cebula 300 g majonezu Śledzie pokroić na małe kawałki, ziemniaki, jabłko i cebulę

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania