imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę
Tajskie smakimożna znaleźć jeszcze kolby kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno i wykonanie smacznej rozgrzewającej zupki. :) Składniki: 1 kolba kukurydzy 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1/2 szklanki jogurtu naturalnego przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie grzanki z chleba razowego Sposób
Truskawkowa Fiestasezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej vegetty sól, pieprz oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do garnka wlewamy
Kulinarne przygody Gatitygąbka, wolę tego unikać. Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona
Kulinarne przygody Gatitykuchni potrzebny jest aromat Meksyku. Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light , dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem. Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen . Przyprawa meksykańska do chili con carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej
Kulinarne przygody Gatitygarnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion. Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren
Kulinarne przygody GatityOstatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto ! Mogłabym je jeść ze wszystkim. Pesto doskonale smakuje wymieszane z gorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru, gdy ją posmarujemy pesto. A nie wspominam już o ciepłym toście posmarowanym tym sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-). A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie
Kulinarne przygody Gatityjesień. Świetnie nada się na obiad czy ciepłą kolację. Dlatego Wy się częstujcie, a ja uciekam spać! Składniki :* 1 cukinia* 2 kolorowe papryki* kawałki pieczone mięsa np z kurczaka * sól, pieprz, zioła do smaku* 2 łyżki oliwy z oliwek * 100g tartego żółtego sera* 100g ugotowanego al dente dowolnego makaronu Przygotowanie : Cukinię pokroić w pół plastry, paprykę w paseczki
Magiczne Życie Martytygodnie. Ze względu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steku ale może także pełnić rolę marynaty do grilla, np. do karkówki czy kurczaka. OM NOM NOM! Post DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenchili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, posypać obficie chili i podsmażyć
Proste Potrawygości bardzo często, prawie na każdej imprezce. Koszt przyzwoity, łatwe przygotowanie, efekt gwarantowany. Goście często myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną
Praktyczna plśliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczaka kilka łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz 2 łyżki miodu ok. 1/2 kg śliwek 1 łyżka octu Śliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć
Praktyczna plkrwi.Głównym źródłem występowania tł. nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem ryb oraz olej kokosowy. Tłuszcz, który można znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczakach czy produktach mlecznych takich jak śmietana, masło to wszystko są tłuszcze nasycone, powinny stanowić nie więcej niż 10% kalorii dostarczanych w diecie człowieka dorosłego.Tłuszcze trans możemy
NaKońcuJęzykaKasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z cukinią, brokułami
Moja smaczna kuchnia