postanowiłam zrobić zapiekankę z tego co mam, a podstawy miałam: makaron, szpinak i pomidory. W lodówce jeszcze znalazłam... Dla 4 osób Potrzebujemy: 450g mrożonego szpinaku - liście 1 pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 puszki pomidorów makaron duże muszle ( kupiłam w Sieci34) 1/2 kostki fety bazylia chilli ocet balsamiczny ser żółty do zapiekania S&P Pierś kurczaka(...)gotujemy. Szpinak rozmrażamy (można na patelni), podsmażamy z solą i czosnkiem. Studzimy i drobno siekamy. Pierś z kurczaka po ugotowaniu również drobno siekamy. Szpinak i kurczak lądują w misce. Dodajemy fete (mi wyszło do smaku pół kostki, można dodać więcej), solimy i pieprzymy. Farsz odstawiamy. Siekamy drobno cebulę i chilli. Rozgrzewamy w garnku trochę oleju i podsmażamy cebulę aż zmięknie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Fajny, szybki przepis na obiad. Pierś z kurczaka można ugotować dzień wcześniej. Reszta przygotowań jest prosta i zajmuje około 30min. Mięso na krokiety należy dobrze przyprawić aby nie było mdłe, jak gotowany kurczak. Na około 6 krokietów: Potrzebujemy 1 podwójna duża pierś z kurczaka 1-2 jajka 1 cebula 1/2 -1 bułka (kajzerka) 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek(...)czosnku bułka tarta S&P natka pietruszki Pierś z kurczaka gotujemy (jeżeli ktoś używa, można ugotować w kostce rosołowej). Cebulę kroimy w kostkę, paprykę również w kostkę. Podsmażamy, na koniec dodajemy posiekany czosnek. Bułkę moczymy w wodzie po gotowaniu mięsa. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Wyrabiamy masę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/małe aluminiowe foremki do pieczenia. Polecam jest bardzo smaczny z chrzanem lub z żurawiną, albo zwyczajnie na kanapki z kiszonym ogórkiem. Na dwie foremki aluminiowe Potrzebujemy: 1 udko z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka ok.20dag wątróbki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru(...)Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej wątróbkę, dodajemy grzyby. Całość smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/łyżek oliwy Pierś pokroić na małe kawałki. Polać oliwą i sosem sojowym oraz posypać przyprawami. Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. dwie godziny do lodówki. Kawałki kurczaka obsmażyć. Dolać ok. 2 łyżek wody i jeszcze chwilę poddusić, odparowując przy tym sos. Kurczaka przełożyć do salaterki i odstawić do ostygnięcia. Ananasa pokroić w kostkę wielkości kawałków kurczaka. Kapustę pekińską poszatkować(...)chłodnego kurczaka dodać odcedzoną kukurydzę, ananasa i kapustę pekińską. Dodać majonez. Całość dokładnie wymieszać. Można podawać od razu, ale najlepiej smakuje po ok. godzinie. ----------------- Podobne: Surówka z porów do obiadu Czosnkowa sałatka makaronowa Żółta sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieSzaszłyczki podałam ze smażonym pęczakiem z cukinią doprawionym sosem sojowym. Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej ale można też na zwykłym grillu. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 500 g cukinii, u mnie mrożona sos sojowy olej do smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem(...)bazylią ostra papryka ilość wedle uznania Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie się przyrumieni. Pęczak ugotować
Monia miesza i gotujezasadzie nie przypomina ryżu, bardziej kaszę, rozpływa się w ustach. Na blogu pojawi się niebawem także wersja bez mięsa. Składniki (porcja dla jednej osoby - zdjęcie): 200 g piersi z kurczaka 0,5 kostki rosołowej 0,5 (50 g) cebuli 0,5 łyżeczki (4 g) masła 35 g (2 czubate łyżki) ryżu białego pół łyżeczki (2 g) cukru przyprawy: majeranek, oregano(...)zioła prowansalskie, tymianek, słodka papryka Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy (niewiele), posypujemy po całości przyprawami i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 2. Cebulę drobno siekamy. 3. Pół kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy masło i cukier, mieszamy. 4. Do małej żaroodpornej miski wsypujemy suchy ryż, następnie cebulę. Na wierzchu układamy kawałki
Malowane smakiemProsta, szybka do wykonania zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami, kukurydzą i parmezanem. pierś z kurczaka 450 g brokułów (mogą być mrożone) 100 g kukurydzy w puszce 200 g śmietany 18% 200 g makaronu rurki 150 g parmezanu 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pieprz sól łyżeczka oliwy Makaron zagotować do miękkości w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć(...)łyżce oliwy. Brokuły gotować kilka minut w osolonej wodzie aż lekko zmiękną. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku. Na dno formy do zapiekania wyłożyć ugotowany makaron. Dodać kurczaka, kukurydzę oraz brokuły. Całość polać śmietaną i delikatnie wymieszać. Zapiekankę posypać utartym parmezanem. Zapiekać około 20 minut
BullioAromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków. 2 filety z piersi kurczaka sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki 1 kula mozzarelli sól 3 ząbki czosnku kilka liści bazylii łyżka masła Puree z groszku: 4 średnie ziemniaki 240 g (puszka) groszku sól Piersi z kurczaka oczyścić(...)Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią
BullioKasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu (lub ewentualnie gorącej wody z 2 łyżeczkami vegety) łyżeczka masła 50 g parmezanu sól(...)pieprz do smaku Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę dokładnie posiekać w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Cebulę podsmażyć. Dodać kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut. W tym czasie pieczarki pokroić w drobną kostkę. Dodać na patelnię i dalej podsmażać na małym ogniu. Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem
Bulliowystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej 1 mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni(...)rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany
Bullioskładniki * 500 g fileta z kurczaka * 1 słoik marchewki marynowanej (lub 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę) * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej * 1 mały słoik papryki konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 szklanki majonezu * 4-5 łyżek ostrego ketchupu * sól, pieprz, pieprz cayenne Sposób przygotowania Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawę(...)dodać 2 łyżki oleju, wymieszać i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Filet z kurczaka usmażyć, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawić do wystudzenia. Do miski dodać odsączoną z zalewy marchewkę, kukurydzę i groszek, paprykę pokroić w kostkę, dodać do pozostałych warzyw, na koniec wystudzonego fileta z kurczaka. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać do miski z sałatką
Mix smakumamy ochoty jeść tego samego mimo, że to bardzo lubimy. Nudzi nan się rutyna i szukamy nowych dań, aby rozbudować nasze menu. Ja właśnie miałam tak ostatnio jak upiekłam kurczaka i nie chciało mi się na drugi dzień znów jeść go z ziemniakami i surówką. Więc zajrzałam do lodówki, potem do zamrażalnika i znalazłam warzywa na patelnię. Warzywa i kurczak(...)pieczony czemu nie spróbować. Kurczaka piekłam poprzedniąego dnia w rękawie z cebulą i papryką wrzucone do rękawa. Na patelnie rzuciłam warzywa i zaczęłam podgrzewać, potem dodałam kurczaka w kawałkach oddzielonych od kości i to wszystko podsmarzyłam. Przygotowanie tego dania zajęło mi jakieś 20 min, a wyszła mi pyszna potrawka. Życzę smacznego
Klaudynkowa kuchniasię z domem i ciepłą, wspaniałą herbatką z własnoręcznie zerwanych liści mięty. Na mojej działce rosły różne rodzaje tego pięknego, zielonego zioła. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej miętowo-bazyliowej panierce. Domownicy szybko pojawili się w kuchni, gdy zaczęłam kroić świeże listki mięty... Ach jak pachniało... Obiad okazał się rewelacją... Składniki: 1 pierś z kurczaka Panierka(...)dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce miętowo-bazyliowej, a następnie w mące pszennej. Smażymy na tłuszczu z obu stron. Tłuszcz
Słodkie okruszkiposiłkach z ryżu . (Często zapewne jako dodatku niskotłuszczowego.) Nawet takie cuda natury spotykałam, na zajęciach przydarzył nam się pan, który układając dietę " na masę " tak komponował posiłki: śniadanie ryż + kurczak , obiad kurczak + ryż , kolacja ryż + kurczak i oczywiście w ramach urozmaicenia posiłek po treningu kurczak + ryż . Komentarze na ten temat pozostawię dla siebie, tak nakazuje mi dobre wychowanie. Warto
IzaGotujeJeśli uwielbiasz makaron, jeśli uwielbiasz kurczaka, z chęcią zjadasz szpinak.. - ten przepis właśnie czeka na Ciebie ! Połączenie tych 3 składników pasuje do siebie idealnie. Poste w wykonaniu w dodatku lekkie, sycące i smakuje wszystkim, pod warunkiem ze lubicie szpinak ! ;) Składniki: makaron np świderki 200g piersi z kurczaka 100ml śmietanki 30% - można użyć więcej paczka rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1/2 cebuli(...)ząbki czosnku sól, olej + starty żółty ser Przygotowanie: Szpinak należy rozmrozić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zahartować i odcedzić. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie by kurczak nie był surowy. W garnku umieścić pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić. Jeśli cebula i czosnek będą zrumienione połączyć ze szpinakiem podgrzewać
Garnkowe fanaberie