mróz, więc zupa idealna na rozgrzewkę póki co…byle do wiosny… Zupa szpinakowa Składniki: na 4-6 porcji 300 g świeżego szpinaku 1,5 l wywaru z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pierz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Do podania porcja gnocchi, tutaj przepis smażony boczek natka pietruszki
codojedzeniaViolaPassion Wspaniałe chude czerwone mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść
Viola cooks with passionczasu aż pokaża nam się pęcherzyki powietrza (ciasto musi być napowietrzone) Następnie możemy wstawić frytkownicę ,bądz głęboki garnek z podwójnym dnem ,rozgrzewamy olej. Szybko maczamy każdy kawałek kurczaka w cieście i obtaczamy w mące Do mąki użyłam zwykłej reklamówki nasypałam mąkę i zatopiłam kilka kawałków naraz wystarczy przytrzymać reklamówkę i potrząsnąć kilka razy wtedy ładnie pokryje się nam mąką
Viola cooks with passionszczerze, że nie spodziewałam się niczego innego, ponieważ jestem wielką miłośniczką sosu teriyaki i wszystkiego, co w nim zatopione. Moje Dzieci myślały w pierwszej chwili, że to kąski z kurczaka, a nie z kalafiora i nie mogły się nadziwić, że zwykły kalafior może "taaaak" smakować!👌 Jest to bardzo popularne na zagranicznych blogach danie, ktore robi się sprawnie i szybko
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepadam za mielonymi z kurczaka, ale ostatnio nabyłam indyka i pomyślałam, żeby trochę pokombinować z tym mięsem i wyszły mi pyszne kotlety mielone z indyka. Polecam! Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka); jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można użyć jeszcze bułki tartej 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJeżeli nie masz sprecyzowanego menu na weekend, po prostu kup produkty, które mogą być bazą do dań – produkty uniwersalne, które często jesz. Ja do takich produktów bazowych zaliczam kurczaka, jajka, mleko, mąkę, makaron, śmietankę (do sosów i do makaronów), pomidory, szynkę, ser i pieczywo (kup więcej i zamroź, jeżeli jeszcze jest świeże, będziesz mieć na czarną godzinę
Kuchnia BazyliiMięsko jest soczyste, a ciasto chrupiące. Można je podać jako danie obiadowe, ale sprawdzą się również jako przekąski imprezowe. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka 6 czubatych łyżek mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra) Dodatkowo: bułka tarta
Agusiowe smakołykizrobienia i nadzwyczaj smaczny. Zresztą jak wszystkie dania stir fry. Przepis podpatrzyliśmy na cooking.nytimes.com Składniki: Makaron chiński lub tagliarini (trudne do kupienia), albo linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski Mała kapusta pekińska drobno pokrojona (3 szklanki) Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli
Niedzielny kucharzrobię pasztet i co roku wymyślam inny. Ten został upieczony na jedne ze świąt i dla przypomnienia odświeżam przepis przenosząc go z poprzedniego bloga. 500 g filetu z piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki
Kolorowa kuchnia ElkiSKŁADNIKI: 300g makaronu 1 pierś z kurczaka 400g jogurtu 2 kulki mozzarelli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pietruszki suszonej 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól pieprz 2 łyżki oleju 1,5-2 szkl wody WYKONANIE: 1.Makaron ugotować. 2.Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 3.Fileta pokroić w kostkę i dodać do cebuli, dodać przyprawy i smażyć
Dziś Ja gotujebułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych ulubionych składników, może to być na przykład podsmażony filet z kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam! Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 ) 2 płaskie łyżeczki soli 10 g cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy
Blog z ApetytemKRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny. Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza
Moja Książka KucharskaWarte spróbowania! SKŁADNIKI Udka z kurczaka (u mnie dwa) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki soli Szczypta pieprzu Sos: 1 l bulionu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę) Łyżka koncentratu pomidorowego
Mamuśka wraca do formyJuż kiedyś wspominałam o tym przepisie, jednak tamten przepis był baardzo chaotyczny:) SKŁADNIKI do marynowania 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża łyżka papryki słodkiej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki KMINU RZYMSKIEGO (nie mylić z kminkami, kminami i innymi, dodaje zdjęcie poglądowe :P:) 2 torebki suchego ryżu 1 duża
Mamuśka wraca do formyKolejna pyszna propozycja! Zapiekanka powstała na zasadzie "nie mam pojęcia co na obiad!" :) SKŁADNIKI do mięsa 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól - czy jakas doprawka:) SOS do polania
Mamuśka wraca do formy