filety z piersi kurczaka 100 g masła 2 jajka 150 g tartej bułki sól olej do smażenia Wśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką
Świat Domowej Kuchniwydmuszek z jajek 30 dkg piersi z kurczaka włoszczyzna 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu) Do dekoracji: kukurydza konserwowa groszek konserwowy ugotowana marchewka natka pietruszki Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny. UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór(...)zrobić po szerszej stronie jajka! Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia. Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia. Wywar przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać
Świat Domowej Kuchnifiletów z kurczaka 25 dag pieczarek mąka sól, pieprz, papryka olej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Mięso dokładnie umyć, osuszyć
Świat Domowej Kuchniłyżek suchej fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraczki 3 podudzia z kurczaka włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty) 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna(...)ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę
Świat Domowej KuchniPierś z kurczaka w pomidorach Składniki: (na 4 porcje) - 4 duże piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części) - 5/6 średnich pomidorów - 2 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, majeranek, oregano, papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Kawałki piersi delikatnie solimy i smażymy na patelni. Przekładamy na talerz i zostawiamy. 2. Pomidory
Gotuj Z Muzykązabiera dużo czasu. Podam Wam 4 przykłady moich "wypełnień" tych pyszności. Z innego dania pozostał mi szpinak smażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą oraz pieprzem z dodatkiem kurczaka, ser parmezan starty na wierzchu W kolejnej sakiewce kryją się: czerwona papryka pokrojona w kosteczkę, pomidor, kurczak oraz kukurydza z puszki, na wierzchu żółty ser Trzecie wnętrze kryje w sobie kabanosy
upichcictutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła pora na deskę mięs. Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób! Spróbowaliśmy wszystkiego(...)Biała kiełbasa – jak dla mnie świetna! Fajnie doprawiona , niesamowicie miękka , delikatna … T. nie zachwyciła – zdecydowanie woli te niemieckie. Pozostałe mięsa , takie jak schabowy , żeberka na ostro , kurczak – ok, ale bez rewelacji. Za to surówki przepyszne – domowe , świeże , fajnie doprawione! Nie mieliśmy już siły na deser , a wiedzieliśmy , że to nas nie ominie. Szalotka i sernik
Ostra na SłodkoOgólnie przepis jest na tyle fajny, że można dodać do niego każdy rodzaj mięsa. W oryginalnym przepisie jest kurczak, też robiłam i wyszedł wyśmienity. Jest tak specyficzny smak tej potrawy, że nawet nie umiem opisać tego słowami. Pamiętajmy tylko, że mięso przed flambirowaniem musi być na tyle już odpowiedniej miękkości (jakiej sobie życzymy), bo po podpaleniu ono już nie zmięknie(...)koniaku. Można podawać z czym chcemy. Ja zrobiłam purée. Szynka ze świeżym rozmarynem, flambirowana na koniaku SKŁADNIKI : - 1,2 kg szynki lub innego mięsa (może być też kurczak) - 500g pomidorów koktajlowych - 4 szarotki - 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina - 3/4 szklanki wody - 50 ml koniaku lub brandy - 1 kostka masła - 2 gałązki świeżego rozmarynu
Zainspiruj się kuchniąśrodku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni (349 Ft). na deser nie znaleźliśmy już miejsca(...)serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich. 1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo Soproni W drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy út 22). Wszędzie widać już świąteczne dekoracje i dużą ilość światełek. Tam dekoruje się nawet
Pasja SmakuZamiast mleczka kokosowego można dodać śmietanę. Danie pełne aromatu, pikantne, rozgrzewające. Smakowało nam bardzo, a zapach unosił się po kuchni cały wieczór. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: dwie piersi z kurczaka 3 cebule 2 małe marchewki kawałek imbiru 3 ząbki czosnku pomidory z puszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżeczki garam masala 400 ml mleczka kokosowego Danie przygotowujemy(...)Podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor. Mmmm Pycha
NA MOIM TALERZUKolejna pyszna i kolorowa sałatka. Tym razem połączyłam grillowanego kurczaka z granatem i pomarańczą. Trochę koloru na talerzu przyda się w ten pochmurny dzień. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 450 g piersi z kurczaka (3 nieduże pojedyńcze piersi) 1 mały granat 1 duża pomarańcza 50 g orzeszków piniowych Piątnica sól,pieprz olej sok z cytryny Pojedyncze piersi rozkroić wzdłuż
Monia miesza i gotujeprzyznam się, swoim wielkim ostrzem zgrabnie siekam koperek, ale jak do kuchni przytacham arbuza to jednym uderzeniem mojego starego poczciwca rozwalam arbuza na pół, a jak do kuchni wpadnie kurczak potrafi zmiażdżyć kości. Zdarzało się w jego historii również używanie go jak tasaka rzeźniczego i porąbałam sobie nim żeberka, oczywiście świńskie :) Dodatkowo daje poczucie bezpieczeństwa, gdyby do domu wpadł(...)się nim usuwa jelitka krewetek tygrysich, z jego pomocą szybko i sprawnie oczyścimy wątróbki drobiowe. Idę na całość, przyznam się do wszystkiego, filetowałam rybę i nawet wycinałam nim piersi kurczakowi. Od razu zaznaczam nie jestem lekarzem, nie macie szans wpaść mi pod nóż :) Tak więc nóż do warzyw, ja osobiście nazwałabym podręczny i pomocny nóż szefa kuchni. Uważam
Blondynka Gotujeskończywszy na warzywach, grzybach itd. Wszystko zależy od fantazji pani (lub pana) domu oraz inwencji twórczej. ;) Poniżej przedstawiam moją wersje szaszłyków z ulubionymi dodatkami. Szaszłyki - Składniki : 2 piersi z kurczaka przyprawy: papryka słodka, kolendra, majeranek, rozmaryn, chili, czosnek w proszku (lub czosnek świeży - drobno pokrojony), pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla) olej (ok. 2 łyżki) papryki: czerwona(...)żółta, zielona ok. 250 g małych pieczarek pomidorki koktajlowe 2 laski kiełbasy lub ok. 150 g boczku ok. 3 cebule (u mnie czerwone) patyczki do szaszłyków Szaszłyki - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw, pokrojony czosnek, ok. 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy starając się pokryć marynatą całe mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej
Słodka StronaKupiec ona się nie klei i jest sypka, nie polecam Haliny dla mnie za bardzo kleista) papryka czerwona lub żółta (wedle uznania można również pomieszać) mała pierś z kurczaka 2 jajka przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Kurczaka drobniutko pokroić i obtoczyć w przyprawach. (Każdy może je dodać wedle uznania, ja zawsze rzucam
Moje pyszne gotowanieciasta dodałam kwaśną śmietankę zamiast zsiadłego mleka, ale to w niczym nie przeszkadza (ciężko było mi znaleźć zsiadłe mleko o tej porze). Placki z dodatkiem sałatki i kawałkami kurczaka wyszły smaczne i mocno sycące, o kolacji nie było już mowy :). Przepis ten znajdziecie potem w zakładce "Domowy Fast Food" Składniki: Na sodowy chlebek: (4 duże placki) 3 szklanki mąki pszennej(...)200ml kwaśnej śmietany łyżeczka soli porządna łyżeczka sody oczyszczonej łyżka cukru 5 łyżek mleka Mięsko: tacka piersi z kurczaka (500g) po łyżce przypraw: kebab-gyros zioła prowansalskie papryka słodka bazylia curry 4 łyżki mleka trochę oleju do smażenia Sałatka: sałata lodowa papryka czerwona ogórek kiszony Wykonanie: Mięsko: Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Kroić
Moje pyszne gotowanie