szalejące hormony, ale ostatnio dużo większą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D ) Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet(...)Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek i rozmaryn * chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz
Ostra na Słodkogrudniu kupiłam wolnowar, nie sądziłam że będzie to tak często używane przeze mnie urządzenie. Robiłam już w nim kilka rodzajów mięs, tym razem przyszedł czas na przetestowanie kurczak w całości. Byłam ciekawa na ile będzie soczysty i czy nie rozpadnie się w trakcie gotowania. I co? I się udało. Kurczak wyszedł mega soczysty, pyszny, z chrupiącą skórką i przy wyjmowaniu
Bernika - moj kulinarny pamietnikteż możecie się już od dzisiaj zaopatrzyć w te wszystkie greckie smakołyki w sklepach Lidl . Na kolację obok pysznych greckich oliwek, nadziewanych papryczek pepperoni podałam również pitę z kurczakiem i sos tzatziki. Było pysznie :) Wam też polecam :) Greckie chlebki pita: 1,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szkl ciepłej wody łyżka oliwy extra virgin ( Lidl ) 1/2 łyżeczki cukru(...)łyżeczki soli 5 g suchych drożdży Dodatki: filet z kurczaka usmażony z przyprawą gyros sałata lodowa pomidor zielone oliwki nadziewane czosnkiem ( Lidl ) czerwona cebula W misce wymieszać suche składniki. Dolać ciepłą (nie gorącą!) wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić
Smakołyki AsiWitam wszystkich! Dzisiaj kurczak pieczony w sosie jogurtowym. Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Godne polecenia. Potrzebuję do zrobienia marynaty : Czytaj więcej
Tylko pysznieosób) - 2/3 szklanki kuskusu (nieugotowanego) - 3 upieczone pałeczki z kurczaka (u mnie z tego przepisu http://gochagotuje.blogspot.com/2014/06/pieczony-kurczak-z-cytrynowym-tymiankiem.html ) - kilkanaście daktyli - 150 g śmietany 30% - 50 g płatków migdałowych - 1 łyżeczka kurkumy - 0,5 cytryny - kilka gałązek cytrynowego tymianku (opcjonalnie(...)płatków i prażymy je na suchej patelni), kuskus, mieszamy. wykładamy na talerz, posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, dekorujemy tymiankiem (opcjonalnie), skrapiamy cytryną i konsumujemy ;) Można też zrobić wersję wege bez kurczaka albo zastąpić pałeczki piersią lub innym rodzajem mięsa
Gocha gotuje!Czasami mam ochotę na coś, ale sama nie wiem na co. Zaglądam do lodówki, niby pełna, ale zjeść nie ma co. Wyjęłam pieś kurczaka, kawałek udka i sama nie wiedziałam co z tego powstanie. Zmieliłam, zobaczyłam natkę i wtedy już wiedziałam, że będzie pieczeń drobiowa! ok. 500 g zmielonej piersi kurczaka ok. 100 g zmielonego
Polska ZupaPyszne i zarazem zdrowe danie na bazie kurczaka z dodatkiem ananasa i lekko wyczuwalnego smaku curry. Gdy nie mamy czasu , a żołądek domaga się czegoś gorącego , to polecam tą potrawę :) Składniki : - 1 pierś z kurczaka
Różne smaki w kuchnipieprzem. Zdjąć z patelni. Plastry boczku wędzonego pokroić na szerokie pasy i obsmażyć na gorącej patelni. Gotowe są jak będą chrupiące i przysmażone. Piersi kurze lub inne mięso z kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gyrosa. Dokładnie wymieszać i obsmażyć na patelni, ale dosłownie chwilkę. Mięso musi się tylko lekko przemarzyć i nabrać złotego koloru(...)musi być usmażone ponieważ będzie się jeszcze piekło w piekarniku. Wykonanie – formę lekko natrzeć oliwą i rozłożyć połowę plasterków ziemniaków i połowę cebuli. Teraz czas na kurczaka, resztę cebuli i boczek. Ostatnia warstwa to pozostałe ziemniaki. Na patelnię na której smażyły się mięsko i warzywa wlać śmietanę lub mleko dodać vegetę listki laurowe, doprawić solą i pieprzem. Wylać
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki żurawiny Fanex sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie oliwa Przygotowanie: Fileta przekroić tak, żeby wyszedł jeden duży … Czytaj dalej Filet z kurczaka z brzoskwiniami i żurawiną
czarrna od kuchninieco wprawy lub cierpliwości przy łączeniu składników, bo należy uważać aby go nie porozrywać. Smak jest po prostu boski, więc gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 50 g masła 2 duże pory 1 czerwona papryka 450 g mrożonego groszku 400 g śmietany 30 % 400 g makaronu tagliatelle sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Na głębokiej patelni rozpuścić(...)masło. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do patelni i doprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich. Mięso smażyć na maśle z wszystkich stron do momentu, aż nie będzie surowe. Pory i paprykę umyć. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Białą część pora pokroić w plasterki. Do usmażonego mięsa wlać śmietanę, dodać pory
Passions hobbies lifedobrze :) Polecam ! Czas marynowania : około 10h czas przygotowania : około 50min. SKŁADNIKI: na 4 porcje 200g rumsztyka w jednym kawałku 200g karkówki w jednym kawałku 200g filetu z piersi kurczaka po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki 2 cebule 100g małych pieczarek 1 papryczka chili 1 pęczek tymianku 1 łyżka marynowanych ziaren zielonego pieprzu 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oliwy(...)Krok 3. Przygotowujemy dwa rodzaje szaszłyków: pierwsze - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki papryki, cebuli, wołowiny i wieprzowiny; drugie - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki kurczaka, grzyby i pozostałą paprykę oraz cebulę. Krok 4. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy zmiażdżony czosnek, oczyszczoną z ziaren i posiekaną drobno papryczkę chili, tymianek oraz ziarna
Moja Książka Kucharskawłaśnie zza naszej wschodniej granicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z warzyw : marchwi, cebuli(...)jest genialne połączenie), solona słonina przetarta z czosnkiem lub z cebulą, jajka ugotowane na twardo, kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki, koperek. SKŁADNIKI: na początek wywar: 2 udka z kurczaka 300 - 400g wołowiny w kawałku 1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1por kawałek selera 1 korzeń pietruszki
Moja Książka KucharskaSUPER SZYBKIE PIEROŻKI Z CHLEBA TOSTOWEGO Zaskakujące pierożki z chleba tostowego z kurczakiem w gyrosie, kremowym serkiem, jajkiem oraz sałatą w środku. Przygotowuje się je rzeczywiście szybko, a do środka możecie włożyć, co Wam w duszy gra - mogą to być paluszki krabowe, posiekany szczypiorek lub mięso krewetek. U mnie serek z grillowaną papryką i oliwkami. Do owoców morza warto wypróbować(...)wyglądają jak krokiety ;) Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K. SKŁADNIKI: 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego) woda do namaczania kromeczek farsz: u mnie : 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane 1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką i oliwkami
Moja Książka KucharskaTrzeba próbować nowych smaków. Serdecznie polecam i Wam! Składniki: dojrzałe mango 2-3 ząbki czosnku 100 ml octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 1 kg skrzydełek z kurczaka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki czosnku suszonego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzu czarnego 100 ml miodu naturalnego 2 łyżeczki płatków chilli Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie(...)będziemy wykorzystywać możesz zamrozić i dodać do bulionu następnym razem. Mąkę, pieprz czarny i cayenne, sól oraz czosnek suszony połącz razem i w takiej panierce obtocz wszystkie kawałki kurczaka. Ułóż je na kratce i piecz przez około 45 minut w temperaturze 200-220 stopni. Po 20 minutach możesz je przewrócić na drugą stronę, choć przy termoobiegu nie jest to konieczne
Karczma HonoriettySkładniki: 1 filet z kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej puree: 3 duże ziemniaki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka masła 1/3 szklanki gorace … Czytaj dalej Kurczak w cieście
czarrna od kuchni