Szaszłyki mają opinię dość pracochłonnej potrawy na grilla. Nic bardziej mylnego! Prezentowane szaszłyki, gdyby ominąć czas marynowania, są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników do marynaty, pierś kurczaka i opakowanie pomidorków cherry. Do marynaty jest dodany także pewien składnik, a mianowicie olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni(...)przypadku do marynaty. Przed nami długie, letnie wieczory... Czas grillowania ruszy pełną parą! :) Składniki: opakowanie pomidorków cherry 1 pierś kurczaka 1 mały jogurt grecki garść listków bazylii garść listków oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól, pieprz chili papryka słodka Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać
Pasja Smakudań w Grecji. Naukowcy twierdzą że gyros pochodzi od tureckiego doner kebab, którego początki siegają XIX w. Tyle historii, a teraz zapraszam na ucztę :) Pycha .... Składniki : piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt 1 cebula olej niskokaloryczny- spray przyprawy tzatzyki -przepis znajdziesz tutaj surówka colesław- przepis znajdziesz tutaj Przyprawa do mięsa: 2 łyżki suszonej cebulki 1,5 łyżeczki(...)oregano 1,5 łyżki suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka suszonej pietruszki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki papryki Wszystkie przyprawy miksujemy razem. Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy I osuszamy recznikami papierowymi- kroimy na paski. Dodajemy przyparawy I mieszamy- przykrywamy folią I odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie robimy tzatziki I surówkę
Smaki EdytyDużo mięsa, pyszny ser i kurczak. Szybko i smacznie to temat przewodni tego lata w mojej kuchni. Mało u mnie kuchni meksykańskiej, wybieram makarony. Jednak domową tortillę zrobić muszę i kropka. Przepis będzie na blogu na pewno. Składniki : * 2 tortille pszenne * filet z kurczaka * ulubione przyprawy * 20 dag sera żółtego * sos pomidorowy Przygotowanie : Kurczaka przyprawić, zgrillować. Odstawić do przestygnięcia(...)pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnie, zmniejszyć gaz i położyć jedną tortillę. Rozsmarować sos pomidorowy. dodać kurczaka oraz ser żółty. Przykryć drugim plackiem. Zapiekać pod przykryciem po 2-3 minuty z każdej strony, aż ser się rozpuści
Magiczne Życie Martyzdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! :) Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć w kuchennych wojażach. Smakowitego popołudnia :) Nogi z kurczaka pieczone na złoto Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 nóg z kurczaka 1 słodkie jabłko Marynata: - 3 duże ząbki czosnku - świeża natka pietruszki - pół papryczki chilii - 2 cm korzeń imbiru - sok z połowy cytryny - łyżka musztardy francuskiej - łyżka miodu gryczanego - 3 łyżki oliwy
Sajkofanka smakuPodanie degustacyjne - specjalnie dla Was. Potrawa idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki obiad :) Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego Puree: - 2 buraki - łyżka(...)masła Dodatki: - pół cukinii - 50g twarogu wędzonego - 50ml jogurtu naturalnego - łyżka miodu Przygotowanie: Kurczak: Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec
Sajkofanka smakusię oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :) Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami Składniki na dwie porcje: - 200g rukoli z radicchio - 200g(...)piersi z kurczaka - 8 czereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy na dwa talerze. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na cztery części. Czereśnie płuczemy, usuwamy ogonki
Sajkofanka smakuSkładniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkuję nożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia. Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki(...)minimum 30 minut wkładam do marynaty (przyprawa do kurczaka zmieszana z olejem), wielkość zależna jaką masz formę/foremki. Kwadraciki z ciasta układam na blasze - pamiętać o podkładzie z pergaminu i dalej jak widać poniżej na zdjęciach ,,, łyżeczka szpinaku, kawałek piersi, cebulka i zamykamy wystające rogi ciasta. Zapiekam 15-20 minut w temperaturze 190-200 st.C Az się ciasto fajnie zarumieni
Mechanik w kuchnizarazem bardzo odżywczy obiad. Trzy kolory na talerzu, trzy smaki w ustach. Składniki : ( na 3 osoby ) 100 gr kaszy gryczanej (woreczek) ok. 450 gr fasolki szparagowej połówkę piersi kurczaka ok 35 dag boczku marynata do kurczaka kostka rosołowa drobiowa Przygotowanie : Kaszę gryczaną oraz mrożoną fasolkę szparagową gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu(...)gotującej się wód wrzucam po połowie kostki rosołowej. Pierś kurczaka kroję w ok 1cm paseczki i wkładam do przygotowanej marynaty ( każdy ma swoją sprawdzoną ), boczek kroję w plastry. Długość tych plastrów powinna wystarczyć na owinięcie każdego kawałka + jeszcze przywinięcie. I tak też teraz robię, wyciągam kolejno paseczki kurczaka z marynaty i zawijam w boczek, jeśli któryś kawałek się
Mechanik w kuchnizima z pierwszego zdarzenia jeszcze nadejdzie! Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka. Polecamy ją każdą porą roku, na imprezę urodzinową, grilla, czy szybką przekąskę - ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu! W smaku jest bardzo orzeźwiająca, nie należy do sałatek ciężkich z tonami(...)gniazd makaronu szpinakowego typu tagiatelle (lub ok.2 szklanki innego preferowanego lub domowego wyrobu, ale koniecznie szpinakowego) 1 opakowanie (250g) pomidorków koktajlowych 2 spore ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 jajo pół szklanki otrąb owsianych pół słoika czarnych oliwek odsączonych z zalewy ok. pół szklanki startego lub pociętego sera twardego dojrzewającego (u mnie) lub 3/4 sera feta
Symfonia Smakówansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Witamy wszystkich serdecznie! Dziś wiosenny , przyjemny i dość słoneczny dzień więc i wiosenny obiad/ lunch/ kolacja. Pierś kurczaka marynowana w occie balsamicznym z czosnkiem, miodem, rozmarynem nie tylko wspaniale smakuje i zachwyca delikatnością, ale także cieszy oko. Na zewnątrz jest ładnie brązowa a w środku wciąż idealnie jasna(...)całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania) ½ łyżeczki miodu
Symfonia Smakówcoś nowego osiągnąć. Każda, nawet mała rzecz bardzo cieszy i motywuje. My dziś stworzyłyśmy nową symfonię... smaków. Na talerzu kolorowa kompozycja smaków i aromatów. Sałatka z gotowaną piersią kurczaka, rukolą, pomarańczą, rzodkwią białą w marynacie bazyliowo- pomarańczowej, sosem z soku pomarańczowego i na koniec sos musztardowo- miodowy. Ach, i truskawki! (niestety jeszcze nie tak dobre jak nasze letnie, polskie(...)wymyślić coś ładnego i smacznego. Jest to naprawdę niepowtarzalne połączenie smaków i baaardzo polecamy wypróbowanie tego przepisu. Przejdźmy do rzeczy! Składniki (na 2 porcje): Ugotowana pierś kurczaka Pomarańcza (1-2 plastry) Rzodkiew biała Rukola Pestki dyni Truskawki Opcjonalnie natka pietruszki Składniki na sos musztardowo- miodowy: 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Trochę jogurtu
Symfonia Smakówdanie w sam raz dla niego. Mozna tez dodac odrobine kaparow, ale ja za kaparami nie przepadam. Duza role odgrywaja tez przyprawy. Swiezy tymianek i rozmaryn podkreslaja smak kurczaka, dzieki temu miesko jest pelne aromatow. skladniki dla 4 osob: 4 udka kurczaka obrane ze skory 3 lyzeczki oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 1 zabek czosnku peczek tymianku peczek rozmarynu(...)bialego wina wytrawnego 200 ml bulionu drobiowego 400g pomidorow z puszki 40g oliwek sol i pieprz wykonanie: Obrane ze skory nozki kurczaka dzielimy na czesci, a nastepnie na rozgrzanych 2 lyzeczkach oliwy podsmazamy je na zloty kolor okolo 3 minuty z kazdej strony. Zdejmujemy z patelni na bok. Na patelnie wlewamy reszte oliwy i podsmazamy na niej pocieta w piorka
Przysmaki Karolkizawracam sobie głowy by kupić tylko jeden pęczek. Zwykle kupuje ich więcej, a potem przyrządzam wypróbowane już wcześniej dania lub jak tym razem coś zupełnie nowego. Kurczak z pure szparagowym składniki; 4 filety z kurczaka 4 plastry boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 2 szalotki 150 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej do smażenia sól, pieprz wykonanie(...)kawałki i gotujemy około 10 minut w śmietanie. Po ugotowaniu miksujemy. Natomiast główki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Filety z kurczaka oczyszczamy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy filet owijamy plastrem wędzonego boczku. Smażymy na oleju z każdej strony, po usmażeniu ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. Najlepiej przykryć mięso
Przysmaki Karolki