patelni podsmażamy drobno poszatkowaną cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek i przepłukane warzywa z puszki. 3. Chwilę podsmażamy i dokładamy pęczak z soczewicą. 4. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką według uznania. 5. Jeżeli chcemy, żeby danie było bardziej treściwe, możemy dodać ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Smacznego życzy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyOstatnio bardzo często przygotowuję właśnie taki zestaw pieczonych warzyw. Są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pasują do większości dań. Dobrze komponują się na przykład z kurczakiem czy rybą. Smakują wszystkim, którzy mieli okazję je spróbować. Na rodzinny obiad wydają się idealne :) Składniki (3-4 porcje): 2 duże ziemniaki 1 duży batat 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan(...)oliwek sól, pieprz, papryk ostra/słodka Przygotowanie: Bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby warzywu gorzki smak. W międzyczasie obierz ziemniaki i batata. Pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w talarki. A gotowego bakłażana w ćwiartki. Wszystkie warzywa przełóż miski, dodaj olej i przyprawy
Zdrowie na języku :Pfasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka(...)czarnego bzu lub miodu, Łyżka musztardy miodowej, 2 fileciki anchois, Kilka listków Bazyli, 3 łyżki wody, Sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie: Składniki dresingu zmiksować blenderem. Warzywa umyć, jarmuż oderwać od nerwów, czubkiem noża wyciąć mini głąby z brukselki a liście rozdzielić, obrać granat, fasolę odsączyć. Jarmuż i brukselkę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru
SzczyptaSmaQbotwinkę, dokładnie mieszamy, podsmażamy, aż botwinka będzie miękka na mniejszym płomieniu. Pod koniec smażenia solimy. Mieszamy cały czas, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy zblanszowanego brokuła podzielonego na mniejsze różyczki, smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy z powrotem usmażonego kurczaka. Smażymy wszystko 1 minutę. Możemy podać z ryżem . Smacznego :)) kurczak, piersi, pierś, czosnek niedźwiedzi, botwinka, brokuł
Bułka z ChlebemDrugi typ chutney jakie robię to to wykonane z pomidorów. Jego używam go do kanapek, mięs, głównie mięsa z kurczaka, również podaję je z serami. Tak naprawdę oba rodzaje chutney idealnie naddają się zarówno do mięs jak i do warzyw. Można je wykonać w mniej lub bardziej pikantnej formie. Wszystko jest kwestią smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu
mecookspociechy chętnie Wam pomogą w gotowaniu. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 1 pierś z kurczaka 400 g mrożonego szpinaku 1 mozzarella 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 opakowanie ciasta francuskiego olej do smażenia sól morska świeżo zmielony pieprz 1 żółtko do posmarowania(...)drobno siekamy. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, uważając, aby czosnek nam się nie przypalił. Szpinak wrzucamy na patelnię z warzywami i odparowujemy na małym ogniu. Gdy pozbędziemy się całej wody ze szpinaku wyłączamy ogień, solimy i pieprzymy. Kurczaka koimy w kostkę, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i również smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Kulinarne przygody Gatitydrób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się(...)minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony Szaszłyki, satays i kofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują
Cztery Fajerydrób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się(...)minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony Szaszłyki, satays i kofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomidor 1 czerwona papryka pęczek natki pietruszki 1 czerwona cebula łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 5-6 pieczonych pałek z kurczaka(...)studzimy. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki szatkujemy. Do miski przekładamy ciecierzycę, dodajemy warzywa, olej, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Sałatkę dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy porcje ciecierzycy, na to kładziemy pieczone pałki z kurczaka i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliZdrowy posiłek na kilka dni. Za każdym razem odgrzewany smakuje coraz lepiej, czuć bardziej wyraziste smaki ziół i połączonych warzyw. Smaczne jednogarnkowe danie. Bagietka z masełkiem konieczna! Znam też osoby, które chętnie podają ratatouille z pieczonym i soczystym kurczakiem, proszę bardzo. Składniki na ratatouille: 2 cukinie 1 bakłażan 3 cebule 4 pomidory 4 ząbki czosnku 3 czerwone papryki
Zasmakuj KuchniMarka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość. Byłam ogromnie ciekawa smaku tego nowego warzywa i dlatego podałam go w towarzystwie tak lubianych przez moja rodzinę dań drobiowych. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1, 5 opakowania kalerosse 330 ml śmietany 30 % 1 liść laurowy 2 ziarna ziela ang sól,pieprz 1 szklanka bulionu(...)kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Do garnuszka, w którym mamy zagotowany bulion przekładamy kotlety, dodajemy listek, ziele. Dusimy na wolnym ogniu, a w tym czasie na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone kalerosse z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Po ok 5 minutach przekładamy warzywo do garnka
Z Majeczką w kuchniprzepis Teo Vafidisa - z moimi małymi modyfikacjami :) Polecam bardzo miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 375 kcal) 600 g filetu z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 cukinia (ok. 300 g) 2 pory (białe części) 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml pomidorów w zalewie (całe) 6 suszonych pomidorów(...)oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Suszone pomidory i oliwki siekamy. Pomidory z zalewą miksujemy z czosnkiem. Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy cukinię i marchewkę i podsmażamy 5 minut. Wlewamy wino i dusimy razem 2 minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory
Moje Kuchenne RewelacjeObiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka(...)kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy
Kolizje SmakówSkładniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka; 1/4 korzenia selera; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 3 średnie ziemniaki; 250 g mrożonych różyczek brokuła; 200 g mrożonej, zielonej fasolki; 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g); 2 ziarna ziela angielskiego; 3 ziarna pieprzu; 2 liście laurowe(...)będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zupę podawać gorącą z grzankami
Gospodyni MiejskaSałatkę z tortellini możemy robić z różnymi dodatkami, zarówno z świeżymi warzywami jak i z marynowanymi. Dzisiaj proponuję Wam moją wersję. Ja podałam do niej kotlet z piersi kurczaka i było pysznie. Składniki: 250 g tortellini z serem 0,5 czerwonej papryki 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 małego słoiczka pieczarek marynowanych 4 -5 ogórki konserwowe 10 cm pora(...)ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do naczynia. Paprykę, pieczarki, ogórki pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Groszek odsączyć z zalewy na sitku. Warzywa dodać do tortellini, wymieszać. Dodać chrzan, musztardę, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia się smaków. Przed podaniem spróbować i ewentualnie
Ala piecze i gotuje