drobna, gdyż ułatwia to utrzymanie pożądanego kształtu kotlecika i ułatwia jego smażenie. Pieczarki kroimy i gotujemy do miękkości. Ser mozzarella również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki - kurczaka, pieczarki i ser wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Całość powinna być dość gęsta. Patelnię nagrzewamy i na odrobinie oliwy z oliwek smażymy małe kotleciki (około 2 łyżek składników). Gotowe! Smacznego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram(...)patelni. Na każdym placku ułożyłem liście sałaty rzymskiej, plasterki podsmażonego bakłażana, plasterki pomidora, kawałki papryki i cebuli. Całość posypałem startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem. Na wierzchu ułożyłem kawałki kurczaka w panierce, które polałem sosem czosnkowym, po czym zawinąłem tortille
Wyprawy kulinarnezwiązku z tym proponujemy dzisiaj szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Całość połączona śmietaną, doprawiona solą i pieprzem oraz delikatnie zapieczona pod żółtym serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól(...)gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany
Kolizje Smakówczerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz postanowiłam wypróbować(...)kurczaka w wiórkach kokosowych ;) Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej >> 8) FRANCUSKIE ŚLIMACZKI I kolejny przepis z zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego
Kuchnia MagdaLenyczerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz postanowiłam wypróbować(...)kurczaka w wiórkach kokosowych ;) Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej >> 8) FRANCUSKIE ŚLIMACZKI I kolejny przepis z zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego
Kuchnia MagdaLenypodana podbiła w końcu jego serce:) 2 porcje 30 minut 2 piersi z kurczaka sól, pieprz, oregano, oliwa z oliwek jedna cukinia 50 g sera feta suszona bazylia opcjonalnie ryż 1. Kurczaka zamarynować przez noc w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i oregano. 2. Cukinie pokroić w cienkie plasterki, posolić, odstawić na 30 minut. Po tym czasie wycisnąć papierowym ręczniczkiem(...)nadmiar wody. 3. Fetę pokruszyć w dłoniach i dodać bazylię. 4. Kurczaka usmażyć na patelni grillowej. To samo zrobić z cukinią. 5. Cukinię posypać serem feta. Podawać z dowolnymi dodatkami, u nas ryż Inspiracja co do podania cukinii zaczerpnięta z książki, której recenzja już wkrótce na blogu
Ania i Marcin gotująpiersi z kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu 3-4 łyżki sosu teriyaki dressing : 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego sól morska, pieprz kolorowy(...)Kapustę posiekać i wsypać do miski. Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami kurczaka dodać do pozostałych składników. Przed podaniem polać dressingiem przygotowanym z oleju rzepakowego, octu jabłkowego, cukru/ksylitolu oraz przypraw. Wymieszać
Ze smakiem i z pasjąkonca. Dzis proponuje klopsiki z kurczaka z dodatkiem tartej cukini. Pomysl zaczerpnelam z francuskiej gazety "Maxi cuisine" N°66. Klopsiki kurczakowo-cukiniowe skladniki: 2 piersi kurczaka (okolo 400g) 2 male cukinie 80g tartego sera ementaler (ja dalam goude i parmezan w proporcji pol na pol) 1 jajko sol, pieprz tarta galka muszkatalowa kilka listkow posiekanej bazylii wykonanie: Cukinie dokladnie(...)myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Posypujemy sola i odstawiamy na chwile by puscila sok. Nastepnie dokladnie odciskamy ze soku i laczymy z mielonym miesem z kurczaka. Dodajemy tarty ser, jajko i posiekana bazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka. Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor. Klopsiki
Przysmaki KarolkiProste danie, a przy tym bardzo smaczne. Makaron z kurczakiem i warzywami jest niezawodny w każdej sytuacji 😉 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 5-6 suszonych pomidorów 100 g sera pleśniowego 250 g makaronu typu kokardki oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili(...)wrzucamy na patelnię z kurczakiem i warzywami. Mieszamy i smażymy około 2-3 min. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Na talerz wykładamy porcję makaronu razem z kurczakiem i warzywami, a wierzch posypujemy kawałkami sera pleśniowego
Kuchnia MagdaLenytortilli- dla 1-2 osób) 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli odrobina oliwy z oliwek Farsz: 150 g sera żółtego pół piersi z kurczaka pieprz i sól do smaku listki świeżej bazylii-opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie Tortilla: 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. 2. Wyrabiaj aż będzie odchodzić(...)farsz: Farsz: 1. Kurcza ka podsmażyć na patelni grillowej na odrobinie oliwy z oliwek, dodać pieprz i sól do smaku 2. Na patelni położyć placek, kurczaka i posypać całość serem, przykryć drugim plackiem. 4. Podpiec by placek był bardziej chrupki. Po czym przełożyć na drugą stronę i zrobić to samo do momentu aż roztopi się
KreatywnePinyWitajcie:) Zapraszam dzisiaj na pyszne Gruzińskie chlebki serowe. Nie była bym sobą gdybym do nich nie dodała coś od siebie.Zostało mi troszkę kurczaka więc dodałam go do sera. Chlebki są przepyszne, podane z sosem majonezowo-ketchupowym smakowały wyśmienicie. Do farszu użyłam pysznych przypraw firmy PLENUS - https://www.galeriaherbat.pl/category/przyprawy-mieszanki , wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego :) Składniki: 100 ml ciepłej(...)miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy olej i drożdże. Dobrze wyrabiamy ciasto.Nie może kleić się do rąk.Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Kurczaka rozdrabniamy blenderem lub mielimy przez maszynkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do kurczaka, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i łyżką suszonych pomidorów. Wyrośnięte ciasto
Sama słodycz i szczypta chilismaku :) Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 małe pieczarki 1 cebula 4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie sera mozarella sól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewka Przygotowanie: Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w bulionie razem z pokrojonym kurczakiem i marchewką
Kitchens Alphabetbłyskawicznie. W mniej więcej 15 minut będziecie się mogli cieszyć talerzem pysznych, gorących klusek :). Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez skóry i kości) 150 g sera rokpol 50 g sera chedar 3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru) 400 g makaronu tagiatelle 1 średnia cebula(...)się suche). Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, poczekać aż zacznie wrzeć. Obydwa gatunki sera pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce, dodać do kurczaka i gotować cały czas mieszając, do czasu aż ser się rozpuści. Na końcu do sosu wrzucić żurawinę, doprawić do smaku pieprzem i gałką (ewentualnie dosolić, choć raczej nie będzie to konieczne, bo ser jest
Obiad za dychęDzisiaj szybkie danie we włoskim stylu. Lekkie i przyjemne. Pyszny kurczak w aromatycznym aksamitnym sosie na bazie sera gorgonzola z lekką sałatką. Idealny na letni lekki posiłek. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kurczaka, pęczka świeżej bazylii, 2 ząbków czosnku, 2 pomidorów, 400 gram ziemniaków, garści świeżej rukoli, 100 ml śmietany 18%, 100 gram sera gorgonzola, soli, czarnego świeżo(...)sera i uzyskania przez sos kremowej konsystencji. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na frytki i usmażyłem w głębokim oleju. Najlepsze frytki są kiedy smaży się je przez 6 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie zwiększa się temperaturę do 190 stopni i smaży aż do zarumienienia się - około 4 minuty. Na talerze wyłożyłem niewielką ilość sosu gorgonzola, na którym ułożyłem kawałki kurczaka
Wyprawy kulinarnedopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny z farszem zalanym masą śmietanowo - jajeczną. Tradycyjny quiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem Gruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku(...)drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i kurczaka (pokroiłam z paski). Smażymy Brokuła tylko blanszowałam. Na upieczony spód wykładamy powyższe składniki i zalewamy sosem tzn. mieszamy dokładnie jajka z mlekiem, śmietaną i musztardą - sos przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem - ja swój ser pokroiłam w kostkę i poukładałam razem z farszem Całość
sierotka maRysia w kuchni