Devolay z masłem i serem (z puree ziemniaczane) Skłądniki: (na dwie porcje) Devolay: - 2 duże piersi z kurczaka - 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm) - 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm) - jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane: - 4-5 ziemniaków -1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła(...)Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w mięsie) Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się
Gotuj Z Muzykąudek z kurczaka - dzięki temu nie trzeba było uważać na skórkę i kości. Składniki dla 4 osób: co najmniej 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka (tj. pozbawionych skórek i kości) 1 kulka sera mozzarella 1-2 pomidory, np. malinowe sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej do smażenia mąka krupczatka do obtaczania Mięso umyć, osuszyć i przyprawić (solą, pieprzem oraz(...)Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki. Na każde udko nałożyć plasterek pomidora i sera. Przygotowane udka
Ugotowaćdania były korzystne dla mojego zdrowia. Stąd też pomysł na przepyszną sałatkę z pełnoziarnistego makaronu bogatego w błonnik i składniki mineralne z dynią, prażonymi pestkami dyni, kurczakiem, rodzynkami, kozim serem i orzeźwiającym dressingiem bazyliowym. Przepyszne danie, które jest dla mnie definicją jesieni! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella 250 gram piersi kurczaka marynata: 1/2 łyżeczki curry(...)suchej patelni przez 2- 3 minuty. Składniki dressingu ucieram w moździerzu na gładki sos. Odcedzam rodzynki. Ugotowany makaron, usmażoną pierś kurczaka z cebulą i dynią, rodzynki i dressing dokładnie mieszam. Przed podaniem posypuję prażonymi pestkami dyni i pokruszonym kozim serem. Podaję od razu na ciepło lub po schłodzeniu. Smacznego, Klaudia! *Użyłam bazylii tajskiej. "1000 pomysłów, jedna Lubella
Mango Papajainne mięso KLIK 4 kromkni chleba tostowego 10 dag tartego sera żółtego Warzywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na chleb tostowy kładę rozdrobnione mięso pieczone najlepiej z fileta kurczaka. Następnie posypuję serem żółtym. Następnie wkładam do piekarnika i piekę aż ser się roztopi. Międzyczasie przygotowuję ulubione warzywa. Ja dziś przygotowałam ogórki. Na każdy tost kładę plastry. Następnie polewam sosem
Gotowanie Patkimieszankę przyprawy taco przechowywać szczelnie zamkniętą 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka słodka ok. 100-150 g tartego sera Cheddar natka kolendry lub pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka (jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze doprawić przyprawą taco, pieprzem cayenne i solą(...)kurczaka, ułożyć go, zmniejszyć ogień na minimalny. Posypać całą powierzchnię kurczaka tartym cheddarem (prawie całym), rozłożyć mieszankę z fasolą i posypać resztą chaddara. Przykryć i podgrzewać krótko aż ser się roztopi. Kurczaka po meksykańsku tex-mex podawać na gorąco, można prosto z patelni, posypanego kolendrą lub pietruszką. Post Kurczak po meksykańsku Tex-Mex pojawił się poraz pierwszy w Pociąg
Pociąg Do Kuchnisosu rybnego (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki lukczyka 1/2 łyżeczki kurkumy 400 g śmietany 18% (1 duże opakowanie) 1/2 sera cemambert 1 serek topiony lub 1 serek w serdelku sól pieprz olej do smażenia Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Cebule, czosnek siekamy. Seler kroimy w dość cienkie plasterki. Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy olej(...)smażymy mieszając od czasu do czasu by nic się nie przywarło, dodajemy sos rybny, dorzucamy pokrojone w kawałki ser cemambert i serek topiony, wszystko dobrze mieszamy by ser się rozpuścił (jeżeli kurczak puścił mało wody, to żeby nic nam się nie przypaliło a ser się trochę rozpuścił możemy dodać w tym momencie śmietanę i poczekać aż ser się rozpuści). Dodajemy
Piekielna Kuchnia Patiniebanalnym daniem! P.S. Aby ułatwić sobie pracę, do przygotowania sosu czosnkowo-serowego użyłam Uniwersalnego Sosu Łowicz Jasnego. #lowicz Składniki: 500 g kopytek 1 filet z kurczaka 1 sos Uniwersalny Łowicz Jasny 250 g sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 jajko olej do smażenia masło do wysmarowania formy sól, pieprz przyprawa do kurczaka Wykonanie: Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)ognia, lekko studzimy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy ugotowane kopytka, następnie na kopytka usmażonego kurczaka i wszystko zalewamy sosem czosnkowo-serowym. Wierzch posypujemy pozostałą ilością żółtego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy na gorąco. Przepis bierze udział w konkursie
Kuchnia MagdaLenyPyszne, aromatyczne filety kurczaka z mozzarellą, są rewelacyjnym i prostym w przygotowaniu daniem w sam raz na obiad lub kolację. Połączenie delikatnego mięsa z łagodnym serem, ostrą cebulą i czosnkiem to wyśmienita kompozycja, która tworzy(...)idealną całość. Filety z mozzarellą podane z bukietem grillowanych warzyw nie tylko wspaniale wyglądają, ale również wyśmienicie smakują. składniki na 4 porcje 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 opakowanie sera mozzarella 1 duża cebula pomidor 2 ząbki czosnku czarny pieprz sól przepis Umyte i oczyszczone filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół aby uzyskać cztery kotlety, rozbijamy
Smakowite DaniaWarto nad nimi się zastanowić. Po tych rozważaniach poszłam do kuchni, aby przygotować obiad. Swoją złość wyładowałam podczas rozbijania mięsa. Zrobiłam dzisiaj coś nowego: kotlety z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Wyszły naprawdę bardzo smaczne i mają jeszcze jedną zaletę – przed panierowaniem można je zamrozić, a potem wykorzystać wtedy, gdy naprawdę nie mamy czasu. To co? Może spróbujecie? Polecam(...)Składniki: • 2 podwójne piersi kurczaka • 40 dag pieczarek • 5 dag żółtego sera • 2 łyżki majonezu • 1 cebula • olej • 3 jajka • bułka tarta • sól, pieprz, przyprawa do mięs, czosnek Sposób przygotowania: 1. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Wykroić z nich 4 ćwiartki, oczyścić ze zbędnych włókiem i kostek. 2. Każdą ćwiartkę podzielić na 2 kotlety (patrz: Porady Aleex). Kotlety
W mojej kuchniuwielbiamy sałaty na różne sposoby, wręcz- wszystkie możliwe sposoby... Różne zestawy, różne sosy. Dzisiejszy jest na bazie jogurtu greckiego z serem Grana Padano. W połączeniu z grillowanym kurczakiem oraz dodatkiem płatków tartego sera - pychota. Składniki na 4 porcje: - 1 główka sałaty lodowej - 2 piersi od kurczaka - zioła prowansalskie - mielony czosnek - pieprz, odrobina soli Składniki sosu: - ok.200g jogurtu (u mnie grecki
Smaczne ZdroweSkładniki: 150 g roszponki jabłko 100 g sera gorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce(...)mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym
Smakowity Blog KulinarnyPiersi kurczaka nadziałam jarmużem oraz żółtym serem. Gotowe kieszonki można podać polane sosem, u mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów(...)rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Osączyć na sicie i wystudzić. Każdą z piersi kurczaka rozciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w cienkie paski o ok 2 cm długości. Pokrojony ser włożyć do kieszonek z mięsa. Ugotowany i wystudzony jarmuż odcisnąć jeszcze
Monia miesza i gotujeJest delikatna a zarazem bardzo wyrazista. 1 duży por (biała część) 500 g makaronu muszelki 400 g ananasa z puszki 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g sera 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Makaron gotujemy
VioletoweKucharzeniektórzy od szpinaku uciekają z daleka , zjedzą go z ogromną przyjemnością! SKŁADNIKI : * makaron penne – 300 g * czosnek – 3-4 ząbki * filet z kurczaka – 150 g * ser gorgonzola – 100 g * świeży szpinak – 250 g * papryczka piri-piri – 1 sz * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku * gałka muszkatałowa(...)absolutnie nie przelewamy zimną wodą. Na dużej patelni roztapiamy resztę masła , wrzucamy makaron i posypujemy dużą szczyptą niedźwiedziego czosnku. Chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy szpinak z kurczakiem oraz pokrojoną gorgonzolę. Podgrzewamy , dokładnie mieszając , aż ser się roztopi. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkomasą z pieczarek, cebuli, wędzonego kurczaka i cebuli i zapiekam posypane parmezanem. 350 g pieczarek (ok. 20 średniej wielkości sztuk) 50 g żółtego sera typu gouda 1 średniej wielkości cebula 30 g wędzonej piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu 3 łyżki śmietany 18% olej do smażenia garść drobno startego parmezanu szczypiorek Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Pieczarki umyć(...)Oberwać ogonki od 3/4 pieczarek (w moim przypadku było to 15 sztuk). Ogonki drobno posiekać z pozostałymi całymi pieczarkami (u mnie z 5). Cebulę i wędzoną pierś kurczaka również drobno posiekać. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę, następnie dodać kurczaka i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekane pieczarki
Bullio