ananasem Drobiowe szaszłyki z roladek Faszerowane cukinie Grillowane cukinie Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z ziemniakami Grillowana papryka z serem Grillowane pieczarki Owoce z grilla Miodowe skrzydełka Polędwiczki wieprzowe Pstrąg z grilla Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami i ananasem
Aga w kuchnipysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane 200-300 ml mleka 200 ml płynnej śmietanki 12/18% (może być samo mleko) 1 kopiastą
Ratunku obiadmięsnymi kuleczkami. Typowo karnawałowo ale i zdrowo. Składniki : * 60dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej i fileta z kurczaka * 2 łyżki otrębów pszennych Sante * duża cebula * ząbek czosnku * jajko * 5 łyżek ketchupu - najlepiej pikantnego * różowa sól himalajska Sante , pieprz , ulubione przyprawy * papryka czerwona * oliwki * korniszony * listki świeżej bazylii Przygotowanie : Zmielić szynkę i filet. Dodać startą na tarce cebulę
Magiczne Życie MartySmacznego!:) Na 4-6 roladek: 2-3 pojedyncze filety z kurczaka około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 50 g sera żółtego 1 duża marchewka 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia ostra papryka mielona sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy(...)papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka
Smaki Na Talerzuzłe, że go wykorzystaliśmy bez podania źródła! Czas: 30 minut plus czas na marynowanie mięsa (minimum 2 h) Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Podwójna pierś kurczaka Szklanka maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych(...)łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Frytki 4 marchewki 4 pietruszki Duży kawałek selera korzennego 2 łyżki tymianku 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Przygotowanie: Krok 1 Umyj filety z kurczaka, osusz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Przełóż do głębokiego naczynia. Do maślanki
Niedzielny kucharzzłe, że go wykorzystaliśmy bez podania źródła! Czas: 30 minut plus czas na marynowanie mięsa (minimum 2 h) Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Podwójna pierś kurczaka Szklanka maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych(...)łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Frytki 4 marchewki 4 pietruszki Duży kawałek selera korzennego 2 łyżki tymianku 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Przygotowanie: Krok 1 Umyj filety z kurczaka, osusz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Przełóż do głębokiego naczynia. Do maślanki
Niedzielny kucharzjakieś wytłumaczenie;) Składniki (na 4 porcje): 480 g piersi kurczaka 400 g makaronu spaghetti 1 cukinia 1 pomidor 1 średnia cebula 155 g pieczarek 2 suszone pomidory 4 łyżki jogurtu naturalnego, ja użyłam gęstego typu greckiego, Bakomy 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz, vegeta natur, słodka papryka, bazylia, lubczyk ząbek czosnku świeży koperek drobno posiekany 1/3 szklanki wody(...)kostkę, cukinię w cienkie plasterki, cebulę w drobną kosteczkę, pomidora i obrane pieczarki też w kosteczkę. 2. Na patelni (lub rondelku) rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku, dodaj kurczaka, przypraw, mieszaj. 3. Na innej patelni podduś do miękkości warzywa, przypraw. Gdy będą miękkie dodaj usmażone mięso, wymieszaj delikatnie. Przed końcem dodaj jogurt, parmezan i drobno posiekany koperek
Zasmakuj KuchniBardzo dobre danie, podawać z ziemniakami podpieczonymi. Można również przygotować tak mięsko na imprezy. Polecam. Jeśli macie pałki z kością to trzeba je wyciąć. Naciąć pałkę
Kuchnia Pokoleńkaszy 2-3 szczypty soli 2 łyżeczki oleju 2 mniejsze filety z kurczaka (ok 350 g) 1 duży por bez zielonej końcówki (ok 150-200 g) pół szklanki wody 6 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki curry 1 ząbek czosnku po ok pół łyżeczki: pieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka masła 3 łyżki oleju do smażenia(...)Pokrój w nie za grube plastry. Czosnek obierz i drobniutko pokrój. Kluski pokrój w cieńsze plasterki. W szklance wymieszaj zimną wodę ze śmietaną, pieprzem ziołowym, solą ziołową i papryką mieloną. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem na dnie i brzegach. Wyłóż połową kaszy jaglanej i wyrównaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzucaj pojedynczo kawałki filetów. Smaż na dużym ogniu parę minut
Anioszek w kuchnibyły soczyste w środku, jak moje. Składniki: na 12 sztuk 12 pałek z kurczaka – u mnie z rosołu 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej (u mnie Pro-BIO ) 4 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie Pro-BIO ) 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 jajko mleko olej do smażenia Przygotowanie: Pałki wyciągamy z rosołu i obsuszamy(...)pszennej. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, a następnie zaczynamy powoli dolewać mleko mieszając ciągle naszą panierkę widelcem. Mleka ma być tyle, aby nasza panierka przypominała gęste ciasto naleśnikowe. Pałki z kurczaka wkładamy do naszej panierki, ciasto powinno dokładnie oblepić mięso. Następnie każdą pałkę obtaczamy w mieszance mąk (pszennej i kukurydzianej). W patelni rozgrzewamy olej (ilość oleju powinna przykryć w połowie mięso
Słodkie okruszkipomidorowej paście chili: Składniki (na obiad dla modelu 2+1): 6 skrzydełek kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu (ja używam "McDonaldowego") 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 suszony pomidor kilka kropli octu winnego 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili mielonego chili w płatkach sól, pieprz Przygotowanie: Umyte skrzydełka posoliłam(...)keczupem - w takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier, paprykę słodką oraz mielone chili. Wymieszałam. Solidną szczyptę płatków chili delikatnie roztarłam w moździerzu by uwolnić aromat i dosypałam do mieszanki. Tak przygotowaną pastą natarłam skrzydełka. Zafoliowałam i wstawiłam do lodówki
Kuchnia po mojemuporcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 i 1/2 do 4 szklanek bulionu 1 puszka groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta(...)drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem. Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka. Podsmażamy chwilkę pilnując by składniki się nie przypaliły. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy solą i pieprzem oraz opcjonalnie mąką. Dorzucamy do cebuli. Całość podsmażamy przez 4-5 minut. Do garnka dolewamy ¾ bulionu oraz dodajemy przyprawy. Zmniejszamy ogień
Kolizje Smakówkostkę. Z wymienionych wyżej składników sporządzamy marynatę, w której umieszczamy kąski z kurczaka. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Marchew, cukinię, kalarepkę, cebulę i czosnek obieramy. Groszek odsączamy z zalewy, z papryczki chili pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Cebulę, czosnek i paprykę chili siekamy bardzo drobno. Marchew kroimy w dość cienkie paseczki, cukinię, marchew(...)Warzywa dusimy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem. Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i umieszczamy w niej zamarynowane kawałki kurczaka - wraz z marynatą. Cząstki obsmażamy z dwóch stron do zaniku surowości w mięsie i wraz z groszkiem oraz posiekanymi, świeżymi ziołami przekładamy do garnka z podduszonymi, półmiękkimi warzywami. Wszystkie składniki
Symfonia Smakówupiec w piekarniku. Przepis pochodzi z serwisu nytimes.com. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Olej do smażenia Marynata 2 szklanki Coli lub Pepsi (co kto lubi) 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili Panierka 1 szklanka mąki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu(...)Zanóż w marynacie filety. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na minimum pół godziny, najlepiej na 3 godziny. Krok 2 Wsyp składniki panierki do misy: mąkę, czosnek, cebulę, wędzoną paprykę, zwykły pieprz i pieprz kajeński. Wymieszaj. Wyciągnij mięso z marynaty, lekko osusz ręcznikiem papierowym – nie do sucha, filety muszą być wilgotne, żeby panierka do nich przywarła. Posól a następnie
Niedzielny kucharzostatnio mocno kuszą mnie kuchnie świata, a kuchnia indyjska szczególnie. Bardzo mi odpowiada kompozycja przypraw w tej kuchni. Podobnym do przepisu na kurczak tikka masala dania jest przepis na kurczak murgh masala , którego Wam już prezentowałam. Powiem szczerze nie wiem jak w oryginale smakuje kuchnia indyjska, gdyż jeszcze w Indiach nie byłam, ale mam nadzieję, że pewnego dnia(...)łyżki klarowanego masła lub zwykłego • po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego • sól i świeżo zmielony pieprz • 5 – 6 łyżek śmietanki kremówki Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski
dom-agi.pl