Składniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć
Gaździnka warzypuszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w kosteczkę - podsmażamy na odrobinie masełka do momentu wyparowania całej wody (kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem), kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, i podsmażamy na złoty kolor. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Moje-pitraszeniekoleżankami wytańczyła mistrzostwo Polski w jazzie do lat 7). Pospałyśmy, poleżałyśmy, poczytałyśmy książki, a do pieczonego kurczaka na obiad, przygotowałam tę prostą sałatkę. składniki: 1/2 główki świeżego kalafiora 5-6 różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego) 2-3 rzodkiewki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Różyczki brokuła gotujemy na parze
bistro mamakurczaka: 2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 duże jajko, rozbełtane 1 szklanka zimnej wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej do smażenia Składniki na sos: 1 szklanka powideł śliwkowych 4 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki świeżego(...)smaków i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Zanurz kurczaka w cieście, strzep jego nadmiar i wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż po kilka naraz, do ładnego zarumienienia, przez 2 – 3 minuty. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki. W celu przygotowania sosu śliwkowego, wymieszaj w rondelku powidła, ocet, cukier, czosnek, imbir, chilli i przyprawę pięć smaków. Doprowadź na średnim ogniu
karmelowymięso doskonale smakuje również w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Składniki: 2 większe piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka słodkiej papryki 11/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam świeżo mielony) 1 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli ziołowej 1 łyżka oleju rzepakowego (u mnie Olejowe Smaki) dodatkowo: olej do smażenia
Słodkie okruszkiZielne curry – pasta green curry , to lekko pikantny sos powstały ze zmiksowana zielonej papryczki chilli z imbirem, trawą cytrynową, kolendrą, listkami kaffir, szalotkami i ząbkami czosnku z dodatkiem mleka kokosowego i soku wyciśniętego z jednej limonki. Charakterystyczne jest dla kuchni tajskiej. Pasta curry to p odstawowy składnik „ Zielonego curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem(...)curry idealne sprawdzi się również w daniach z krewetkami, wołowiną lub kurczakiem. Przygotowane zielone curry trzymamy w lodówce i zużywamy do tygodnia. Składniki: 1 zielona papryczka chilli 1 kłącze trawy cytrynowej 3 cm imbiru 2 liście kaffiru pół pęczka świeżej kolendry 2 małe cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 200-250 ml)) 1 łyżeczka sosu
Moja DelicjaMakaron z sosem pomidorowo-śmietanowym Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 2 spore pomidory 1 cebulę 200 g koncentratu pomidorowego 500 ml płynnej śmietanki 18% 1 płaska łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce bazylii i oregano, 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku drobno posiekaną garść natki pietruszki (opcjonalnie) olej do smażenia mąkę do zagęszczenia sosu (niekoniecznie
Ratunku obiadpomidorowy i mus z cukinii Nie ma marynaty i nie będzie panierki. Nagie piersi z kurczaka, doprawione jedynie solą i pieprzem – to dzisiaj chcemy Wam polecić. Nie bójcie się, to danie nie jest nudne! Wszystko za sprawą ciekawych dodatków. Świeża cukinia, ziemniaki, czosnek, cebula – obowiązkowe składniki musu z cukinii. Za sprawą soli i pieprzu stworzymy mus z cukinii
Ciasna Kuchniadzisiaj mam dla Was pomysł na obiad w kwadrans. SKŁADNIKI: przepis na KURCZAKA W ZIOŁACH - 2 filety z kurczaka - 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół ( ja używam gotowej mieszanki włoskiej, do której dodaje trochę jeszcze szałwii) - sól, piperz - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - oliwa z oliwek, masło Filety kroimy w grubą kostkę, marynujemy w przyprawach i smażymy na połączeniu(...)się poddusiła, przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę zwiększamy ogień, aby odparowała, dodajemy miód i karmelizujemy brukselkę, oprószamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy usmażonego kurczaka i orzechy pinii ( możesz je też wcześniej uprażyć na suchej patelni). Całość mieszamy dodajemy listki mięty. Gotowe! Pyszne i proste! Wypróbuj też inne pomysły na kurczaka - TUTAJ
SMYKWKUCHNILIMONKĄ ViolaPassion SKŁADNIKI: 2 PIERSI całe Z KACZKI 2 ZĄBKI CZOSNKU 4 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU 3 ŁYŻKI SOKU Z LIMONKI 1 ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO 1 ŁYŻKA SOSU CHILI 1 ŁYŻKA OLEJU WARZYWNEGO albo smalec gęsi 2 ŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO 150ML.BULIONU Z KURCZAKA RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA
Viola cooks with passionłyżeczki soli 2 łyżeczki octu balsamicznego 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/8 łyżeczki płatków chilli Przygotowanie: W słoiku łączymy wszystkie składniki dressingu, dokładnie wstrząsamy przez ok. 1 min odstawiamy w stronę. Po tym filet z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, następnie układamy je w misie, zalewamy octem, sosem sojowym, mieszamy i smażymy
Kuchnia Łukaszawarzywnego ( bulion musi być dość intensywnie przyprawiony ) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany olej do smażenia masło do wysmarowania formy *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Po tym czasie kurczaka obsmażamy przez chwilę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia *** *** Na wysmarowane masłem
Blog z Apetytemsię w kołdrę i spać, spać, spać. Składniki 4 duże piersi z kurczaka marynata 180g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 100g masła
W kuchni wieczoremSkładniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 200 g sera żółtego (gouda) 2 jajka 1 czerstwa kajzerka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy bułka tarta do panierki Sposób wykonania: Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut aby dokładnie nim nasiąkła. W tym czasie mielimy mięso. Następnie do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka
Qchnia po prostuFarsz : ******************* 1/2 puszki czarnej fasoli ( jak nie macie to može być czerwona ) 20 dag.serc wieprzowych lub z kurczaka ( wersja bardziej dietetyczna ) 2 łyżki oleju kokosowego 1 czerwona cebula 10 dag.startego żółtego sera 2 ząbki czosnku sól i pieprz przyprawa meksykańska Szczypiorek **************************************** 1 . Ciasto na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut.Smażyć na złoty kolor
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki