kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:379/624)

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 132

kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne

Wędrówki po kuchni
Zupa jarzynowa 137

tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego; - 1 mały por; - 1/2 brokułu; - 2 ząbki czosnku; - garść zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej); - 2 łyżki masła; - 3 łyżki śmietany 30 %; - sól, pieprz Wykonanie: Skrzydełka umyć, włożyć

dom-agi.pl
KURCZAK MCNUGGETS, WERSJA II 259

Uwielbiane przez moje dzieci (i chyba nie tylko moje) kurczaczki mcnuggets. Poprzednią wersję kurczaczków troszkę wzbogaciłam, dodałam suszony czosnek i do płatków dosypałam złociste siemię lniane. Rodzinka orzekła iż są jeszcze smaczniejsze, niż te, którymi zajadali się dotychczas. Odkąd odkryłam sposób w jaki przygotowuje się ten jakże lubiany przez dzieci przysmak, nigdy więcej już go nie kupię. Zawsze myślałam(...)mnie bardzo ważne bez dodatku cukru. Składniki: - 2-3 piersi z kurczaka (miałam 0,5kg) - 2 jajka - 2 łyżeczki oliwy - 2 łyżki wody - ok. 200-300g płatków kukurydzianych bez cukru - kilka łyżek złocistego siemienia lnianego - mąka kukurydziana - sól i świeżo mielony pieprz - czosnek mielony (dałam kilka pokręteł młynka) - olej kokosowy bezzapachowy lub inny tłuszcz do smażenia Piersi umyć, wytrzeć

Smaczne Zdrowe
Roladki z kurczaka na brązowym ryżu w ostrym sosie 109

obiad! 150 g brązowego ryżu 2 cebule 100 g pieczarek 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g ostrego sera radamer Sos: 100 g masła 6 łyżek pikantnego keczupu 1 ¾ szklanki wody Sól Pieprz 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego lubczyku Słodka czerwona papryka Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Przesmażamy

VioletoweKucharzenie
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 199

porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła(...)śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy marynatą. Teraz kładziemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie. Filet dokładnie zwijamy i posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i smażymy nasze roladki. W między

Kuchenne Wariacje
Śmietankowo – ziołowy kurczak 135

height: 1em;" /> No i dobrze że apetyt dopisuje , aczkolwiek nie do wszystkiego, więc znowu trzeba coś wymyślić ,żeby trafić w gusta ogółu i zaoszczędzić sobie roboty w kuchni . Kurczak zawsze jest ok , jaki by nie był . Ta pozycja jest bardzo delikatna w smaku więc dzieciaki nie grymaszą ( no młodszy ściąga zioła , bo zielone " class="wp-smiley" style="height(...)Doprowadzamy do wrzenia , cały czas mieszamy , aż serki rozpuszczą się i zagęszczą sos . Filety z kurczaka podsmażamy na patelni na odrobinie oleju ( dosłownie kapka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , solimy , doprawiamy czosnkiem, pieprzem . Jak będą białe , czyli nie surowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Piersi kurze ze szpinakiem 145

rozgotowane. Zostawić na później. Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć

Kuchnia Pokoleń
Fasolka szparagowa z masłem, czosnkiem i koperkiem 151

naszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób smaku(...)następnie gotujemy bez dodatku soli w wodzie lub na parze, do stanu „al dente” – powinna zostać zielona i jeszcze lekko chrupka. Na patelni rozpuszczamy masło, przeciskamy do niego ząbki czosnku i smażymy mieszając, aż czosnek straci mocny surowy zapach. Wsypujemy tartą bułkę i całość rumienimy. Wsypujemy posiekany koper, sól, pieprz, wszystko razem dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Masłem dodatkami

Karo in the Kitchen
Zupa z kurczakiem i zielonymi warzywami 135

minerałów A Ty, jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego(...)plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać marchewkę, pora oraz czosnek wraz z liściem laurowym i zielem angielskim – posolić i podsmażyć na niedużym ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty. Dodać kurkumę, kolendrę i kozieradkę – przesmażyć przez chwilę, po czym dodać

Even Better Food
Zupa Chicken Soba z owocami Goji i chilli 133

skóry oraz mają działanie przeciwzapalne Składniki: (na 2 porcje) 80 g makaronu typu Soba ugotowana pierś z kurczaka, pokroić ją w plastry bądź  małe kawałki  650-700 ml bulionu z kurczaka/przecedzonego rosołu bez warzyw; podstawowy przepis znajdziesz tutaj: 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka owoców Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego(...)wyciśnięty czosnek. Zeszklić. 2. Gdy cebula się zeszkli, dodać odcedzony z warzyw bulion rosołowy. 3. Dodać liście jarmużu/kapusty/nać pietruszki posiekaną chilli oraz jagody Goji 4. Gotować przez 5-25 minut (w zależności od liści które wybierzemy) aż liście będą miękkie- ale nie rozpadające się 5. Wlać gotową zupę do makaronu 6. Na wierzch położyć zielone liście, kurczaka, przyozdobić

KreatywnePiny
Filet z kurczaka po węgiersku 162

więc do dzieła. Potrzeba niewielu składników a danie wychodzi pyszne.   Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka (lub 2 pojedyncze) puszka (400 ml) pomidorów w puszce 1 cebula w sumie 3 kolorowe papryki: czerwona, żółta i zielona 3 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy Przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki ½   łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki imbiru(...)się zeszkliła i czosnek.   Po chwili dodałam pomidory, mięso, a na koniec paprykę. Zostawiłam na gazie jeszcze około 15 minut, żeby wytworzony sos się zagęścił, mięso zmiękło a papryka była al. dente. Wszystko wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Teraz już mogłam gorące danie podać na stół. Do mięsa wybrałam ryż. Polecam tak przygotowanego kurczaka. Jest wyjątkowy

Kuchnia u Krysi
Sałatka z kurczakiem i mozzarella 169

które chcą zgubić parę kilogramów ale przede wszystkim jest przepyszna!  Składniki:  0,5 piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli pół sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory sos z jogurtu naturalnego: jogurt naturalny duży ( 400 g) majonez 1 łyżka koperek czosnek (ja dałam granulowany) vegeta pieprz  bułka tarta jajko olej (ja używam olej kokosowy) sól, pieprz, przyprawa

Kuchnia Viki
Turecki szaszłyk - sis tavuk 214

łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej

Codzienne Gotowanie
Grillowany kurczak z cukinią i ziemniakami 126

płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, sól do smaku, ponadto: 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 2 filety z kurczaka, 1 mała cukinia, olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz czarny mielony, ok. 1 łyżka suszonej pietruszki, świeży lubczyk, młoda cebulka ze szczypiorkiem, 1 główka czosnku. Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, dodajemy obrany(...)czosnek i liście lubczyku. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki po kilka sztuk układamy na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię. Układamy na rożnie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków. Marynata: musztardę mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i dodajemy sól do smaku. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy je w marynacie

Moniki Smakołyki
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 488

łyżka ciemnego sosu sojowego sól,pieprz Sos: 2 łyżki miodu 3 łyżki słodkiego sosu chili 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania