oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS
Tajskie smakiSkładniki 8 sztuk skrzydełek bakłażan marchweka czerwona cebula 5 ząbków czosnku kolendra, sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca (po łyżeczce) wędzona papryka słodka sok z jednej limonki
Gaździnka warzyktórym gotuje się ryż. Curry dobrze smakuje też z CHLEBKIEM NAAN i kleksem jogurtu naturalnego . SKŁADNIKI na 2 porcje CURRY 1 filet z kurczaka 1 szklanka dyni hokkaido pokrojonej ( obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1x1cm) 1-2 łyżki łagodnej pasty curry* polecam TAKĄ 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) 5 łyżek(...)Odstawiamy na 1 minutę, wylewamy wodę, zdejmujemy skórki(łatwo odchodzą). Kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną chili, starty czosnek oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy DYNIOWE CURRY : filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z białych błon i kości, kroimy w kostkę 1x1cm. Wkładamy do miski, doprawiamy solą
cool and mintySkładniki: 320 g oliwek ol ej 4 - 5 ząbk ów czosnku Przygotowanie: Odcedzić oliwki z zalewy, przeło żyć do sło iczka. Zalać oliwą z oliwek
Gaździnka warzyDzień dobry, Lubicie gotowaną marchewkę? Moja Mama zawsze gotowała ją na skrzydełku kurczaka i był to mój ulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z
Chilli Czosnek i Oliwapszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy Papaja i curry Apetina – 125 g * sól, pieprz * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir(...)mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy
Ostra na Słodkopołowy cytryny sól, pieprz na sos: duży kubek jogurtu greckiego ząbek czosnku (lub dwa jeśli wolicie ostro) sól, pieprz szczypta cukru łyżka suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa ze słoiczka) Sok z cytryny wymieszać z połową ostrej papryki, odrobiną soli i pieprzu. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, zalać marynatą cytrynową, owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCałość uzupełniłam cykorią - fani cykorii powinni być zachwyceni tym przepisem :) Składniki: 1 kg udźców kurczaka 300 g cykorii białej - im mniejsze główki tym lepiej 100 g rodzynki brazylijskiej 100 g dobrego masła przyprawy: sól pieprz czarny świeżo mielony kminek kurkuma słodka papryka w proszku czosnek w proszku Wykonanie: Cykorię umyć, przeciąć na 4 części wzdłuż, wyciąć głąby. Blanszować
Poezja Smaków - blog kulinarnyfrancuskiego 1 bakłażan 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 łyżeczka miodu 1 mała pierś z kurczaka 1 jajko i odrobina mleka 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, Primerba bazyliowa WYKONANIE: bakłażana, cukinię, paprykę kroimy w paski, masło rozgrzewamy dodajemy 2 ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną cukinię, sól, pieprz, mieszankę włoskch ziół smażymy krótko, aby została chrupiąca, na drugiej porcji
Kuchnia Beatyudusić na maśle, powinna tylko minimalnie zarumienić się. Na szpinaku układać pomidorki, jajko i przestudzone lekko kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem. Podawać z pikantnym sosem i chrupiącym pieczywem. sos: 50 ml oleju - użyłam Rapso papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy miodowej szczypta soli Papryczkę opłukać i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać(...)świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków. Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu w domu. Nadają ciekawego smaku nie tylko
Codzienna kuchnia niecodziennaodlewamy 250 ml rosołu. Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka. Zmniejszamy gaz I dusimy
Smaki EdytySkładniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć
Gaździnka warzypuszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w kosteczkę - podsmażamy na odrobinie masełka do momentu wyparowania całej wody (kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem), kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, i podsmażamy na złoty kolor. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Moje-pitraszeniekoleżankami wytańczyła mistrzostwo Polski w jazzie do lat 7). Pospałyśmy, poleżałyśmy, poczytałyśmy książki, a do pieczonego kurczaka na obiad, przygotowałam tę prostą sałatkę. składniki: 1/2 główki świeżego kalafiora 5-6 różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego) 2-3 rzodkiewki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Różyczki brokuła gotujemy na parze
bistro mamakurczaka: 2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 duże jajko, rozbełtane 1 szklanka zimnej wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej do smażenia Składniki na sos: 1 szklanka powideł śliwkowych 4 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki świeżego(...)smaków i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Zanurz kurczaka w cieście, strzep jego nadmiar i wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż po kilka naraz, do ładnego zarumienienia, przez 2 – 3 minuty. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki. W celu przygotowania sosu śliwkowego, wymieszaj w rondelku powidła, ocet, cukier, czosnek, imbir, chilli i przyprawę pięć smaków. Doprowadź na średnim ogniu
karmelowy