rodzinnej imprezie to właśnie ten kurczak zrobił furorę, choć moi mali solenizanci postawili na sam ryż.... Kurczak po japońsku Składniki: 1) podwójna duża pierś z kurczaka 2) 10 łyżek ciemnego sosu sojowego(...)sezamu Sposób przygotowania: 1. Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony pieprz czarny. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kawałki (ok. 2 cm), wkładamy do przygotowanej marynaty i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Na kulinarnym poligonieróżnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie. Na 12 chlebków 3 szklanki mąki pszennej
Krylowa Kuchniawymieszać i smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować sos - pomidory, koncentrat pomidorowy i papryczkę chilli włożyć do rozdrabniacza i zmiksować. Sos wlać do smażącego się kurczaka, dodać pokrojoną w niedużą kostkę paprykę, wymieszać i gotować przez 10-15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe (pierś będzie gotowa szybciej - nie gotujcie
Codzienne Gotowaniesłodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka. Schab w sosie morelowym Składniki na 3 porcje: 6 plastrów schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka miodu łyżeczka musztardy szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku, czosnek
Smak mojej kuchniobiad i dziś właśnie był ten dzień. Przygotowałam bardzo dobry makaron z mięsem mielonym wołowym i sosem kupnym z Lidla Tikka Masala. Nie byłam przekonana do tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu 1 słoik ok 500ml sosu Tikka
Gotowanie Patkisałatkę z serem i oliwkami. Gdy do naszych drzwi pukają niespodziewani goście lub po prostu chcemy spędzić wieczór przy ulubionym filmie, te dwie propozycje doskonale się sprawdzą. Sos znakomicie smakuje z pieczonym kurczakiem, warzywami z patelni, najróżniejszymi sałatkami... Ale osobiście najbardziej lubię go jeść ze słonymi krakersami. Chrupkie, słone ciasteczko maczane w gęstym, ziołowym serowo-oliwkowym sosie jest ucztą
Słodkie okruszkibazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie
Milion SmakówDzień dobry :-) Kochani dziś przepis na pyszną sałatkę z brokułem, kurczakiem w papryce, kukurydzą, awokado, rukolą, fetą, prażonymi płatkami migdałów i sosem czosnkowym. Sałatka zniknęła od razu, tak wszystkim smakowała, idealnie sprawdzi się na imprezę, święta, lub po prostu tak jak u nas na kolację. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: brokuł 2 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy(...)awokado 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie sera typu feta płatki migdałów 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu sól pieprz 1. Brokuła myjemy, odcinamy różyczki i gotujemy. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w kostkę i na odrobinie oleju smażymy. W trakcie smażenia dodajemy łyżeczkę słodkie papryki, doprawiamy solą
kruche babeczkikaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie:Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę". Kurczaka myjemy, kroimy(...)Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem.Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka.Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus i chwilę smażymy. Doprawiamy sosem sojowym, curry, oregano i bazylią.Podajemy na ciepło.Zainspirowana przepisem z bloga -->Roślinożerka
Czerwona Porzeczkałyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Sos - zamiast pomidorowego możecie użyć śmietanowego (klik): Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka ok. 35-40 dag Pół czerwonej cebuli 1,5 -2 kulki mozzarelli(...)pieczenia i tacce. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć. Na spodzie pizzy ułożyć pokrojoną lub startą mozzarellę. Na to kłaść pieczarki pokrojone w talarki i cebulę w piórka, a na koniec pierś z kurczaka. Pizzę
Fabryka pomysłówdość często, ponieważ bardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go tutaj . Dzisiaj w podobny sposób zrobiłam filet z kurczaka. Jednak nie jest to typowy sos Carbonara, ponieważ jajka zostały zastąpione śmietanką kremówką. Mimo to danie wyszło bardzo smaczne i sprawdzi się jako pyszny oraz szybki obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Kulinarne przeboje(...)kostkę cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebuli. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Wlać śmietankę i dusić na małym ogniu (około 5-6 minut). Po tym czasie dodać starty ser. Całość wymieszać i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą. 4. Danie przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem spaghetti
Danka Pichcirazowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelać zimna wodą i odstawi ć do odsączenia i wystudzenia. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić przyprawą do kurczaka i odstawić na 20-30 minut do lodówki, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Następnie podsmażyć na oliwie na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. Por przeciąć wzdłuż(...)sól i pieprz cytrynowy . Dbający o linię mogą tu w ogóle pominąć majonez i sos przygotować wyłącznie z jogurtu. W dużej misce wymieszać razem makaron, usmażonego kurczaka, sparzonego pora, ananasa i kukurydzę. Zalać sosem, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut do lodówki dla "przegryzienia" się smaków. Sałatkę konsumować na zimno, lub lekko ciepł ą - podgrzaną chwilę w mikrofali
Grunt to przepis!Proste i bardzo aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów. To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie(...)jeszcze 5 minut. W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na dużym ogniu obsmażamy po minucie z każdej strony, zamarynowane kawałki kurczaka ( lekko oczyszczone z nadmiaru marynaty). Przekładamy do sosu, gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 10-15 minut lub do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość
cool and mintypyszny . Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem(...)mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko
Na moim talerzuPieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę(...)mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko
NA MOIM TALERZUdodatek wygląda bardzo ciekawie. Wszystko to dzięki kolorowym warstwom, które pięknie prezentują się w przeźroczystej salaterce. Sałatka z kurczakiem to idealny wybór na każdą okazję, bo kto nie lubi sałatki z kurczakiem? Wszyscy je uwielbiają! Szybka sałatka z kurczakiem to jedna z najczęściej przygotowywanych w naszym domu sałatek, bo jest pyszna. Ta sałatka to idealna alternatywa dla tradycyjnej sałatki(...)fileta z kurczaka 1 mały por 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek świeży 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu Wykonanie Czerwoną kapustę drobno kroimy lub ścieramy na szatkownicy. Następnie posypujemy solą i polewamy łyżeczką octu. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem
Przepiski.plzrobienia w domu. Poniżej zostawiam wam przepis na zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Tortilla z kurczakiem i warzywami Składniki na zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami. Nadzienie z kurczaka i warzyw: 30 dkg piersi z kurczaka 15 dkg cebuli 30 dkg cukinii 20 dkg pieczarek 3/4 łyżeczki soli(...)szczypta pieprzu 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżka oleju mały pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 10 dkg tartego sera Ementaler 6 placków tortilli Tortilla z kurczakiem i warzywami Jak zrobić zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami. Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone mięso włożyć na patelnię, dodać olej i smażyć na średniej wielkości ogniu przez
MeCookspapryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Proste czerwone curry z kurczaka - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut(...)oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem
Cztery Fajerypapryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Proste czerwone curry z kurczaka - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut(...)oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata