łyżki sosu sojowego 2 woreczki ryżu 3 łyżki oleju sezamowego skórka otarta z jednej cytryny Przygotować marynatę do pałek. Wymieszać olej, sok z cytryny, miód i sos sojowy. Gotową marynatą nasmarować kawałki kurczaka. Następnie mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeKukurydzę dobrze odsączyć. 5. Sos: ketchup wymieszać z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną pieprzu. Składniki układać warstwami, kolejno: 1. Połowa makaronu. 2. Dwie łyżki sosu rozsmarować po makaronie. 3. Położyć podsmażone piersi z kurczaka. 4. Dwie łyżki makarony, tak by z kurczakiem tworzyły płaską powierzchnię. 5. Wyłożyć ogórki i paprykę. 6. Dwoma łyżkami sosu posmarować poprzednią warstwę. 7. Wyłożyć kukurydzę
W kuchni u Monikijest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka(...)ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko
Smaki Przyprawy i Kolorypasta curry massaman – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 400 ml * pasta z tamaryndowca, sos rybny – po 1 łyżce * cukier palmowy – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni podgrzewamy połowę mleka kokosowego , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przyprawy: kardamon, liść laurowy oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy(...)ogień i gotujemy ok. 20 minut. W rondelku podgrzewamy pastę curry massaman z 3 łyżkami mleczka kokosowego, a następnie dodamy resztę mleczka i zalewamy kurczaka. Wrzucamy pokrojoną cebulkę zblanszowaną wcześniej we wrzątku oraz cukier palmowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem
Ostra na Słodkojest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki:Olej do smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego(...)łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula,Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko
Kulinarna rozmowamięsko z kurczaka w rewelacyjnej słodko-kwaśnej marynacie. Smaki idealnie się przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu. 3 ćwiartki z kurczaka Marynata: Przyprawa do mięsa 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki oliwy z oliwek Sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Dip paprykowy: 1 czerwona papryka 2 ząbki(...)czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu
VioletoweKucharzeniemnie to były podudzia przekrojone na dwie części..Pyszna lekko ostra z nutą słodyczy [ miodu rzepakowego z Anielskich Przysmaków].. 7 podudzia z kurczaka 1/2 szkl. ketchupu 4-5 łyżek sosu sojowego odrobina sosu chili 2-3 łyżki miodu rzepakowego 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie
Moje domowe kucharzenieliście sałaty, 2 duże pomidory albo garść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu winnego xeres. Przygotowanie: Kroimy mięso kurczaka. Rozdrabnimy (kruszymy) orzeszki ziemne. Obieramy i szatkujemy cebulkę. Myjemy liście sałaty. Myjemy i kroimy pomidory. Myjemy i suszymy kiełki soi (np delikatnie zawijając(...)czysty ręcznik). Na patelni podgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy cebulkę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną pierść kurczaka i orzeszki ziemne. Popiekamy przez 15 minut na średnim ogniu, całość regularnie mieszając. Pod koniec dorzucamy zioła, polewamy sosem sojowym, doprawiamy do smaku solą i całość mieszamy. Kiełki soi wkładamy do miski. Dorzucamy podpieczone mięso z piersi kurczaka, plus pokrojone w kosteczkę
MODA NA BIOkurczaka olej do smażenia 1 papryka czerwona biała część pora 0,5 ogórka wężowego 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki sosu czosnkowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je w drobną kostkę i obsypałam dość obficie przyprawą do kurczaka. Mięso usmażyłam na ok. 2-3 łyżkach oleju(...)sałatę. Warzywa posmarowałam cienką warstwą majonezu. Na majonezie ułożyłam kawałki wystudzonego kurczaka. Paprykę umyłam, usunęłam nasiona, a resztę pokroiłam w kostkę i wyłożyłam na kurczaka. Kukurydzę odcedziłam z zalewy i wyłożyłam na paprykę. Kukurydzę polałam sosem czosnkowym. Na wierzch sałatki wyłożyłam resztę poszatkowanej sałaty rzymskiej. Sałatkę schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich
Waniliowe ImprowizacjeEfektowne, lekkie danie, a do tego nieskomplikowane. Wymaga poświęcenia nieco czasu i pracy, ale efekt jest tego wart :) Składniki: - podwójny filet z kurczaka - 2 bakłażany - plasterki koziego sera (tyle ile wyjdzie nam roladek) - pęczek szczypiorku (cieniutkiego) - puszka pomidorów - mała cebula - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - bazylia - sól, pieprz - ryż do podania - oliwa Filety dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. pokroić(...)minut, pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i bazylię do smaku. Gdy sos odrobinę ostygnie zblendować go na gładko i wylać do naczynia żaroodpornego. Każdy kawałek kurczaka owinąć w plasterek sera koziego, następnie w plaster bakłażana i związać delikatnie szczypiorem. układać w naczyniu z sosem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Cook&LoveLekkie i bardzo smaczne danie. Dla niecierpliwych, zabieganych ceniących sobie różnorodność na talerzu. Kawałki kurczaka, zanurzone w warzywnym ,aromatycznym sosie, podane w towarzystwie ryżu curry, smakują wyśmienicie. Z powodzeniem możemy zaserwować jako danie obiadowe lub jako ciepłą kolację.Zapraszam do przepisu. Składniki 500 g filetów z kurczaka pokrojonych w większą kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona … Czytaj dalej Kurczak
gotuj ze mnąDodajemy przyprawy. Po upływie czasu na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przelewamy masę na pizze. Smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Po usmażeniu wierzch smarujemy sosem z pomidora i piersi kurczaka. Smacznego
Truskawkowa Fiestamocniej skracamy czas pieczenia. Recenzja sosu Barbecue: Dotarła do mnie kolejna porcja rewelacyjnych sosów od Firmy FANEX ( KLIK) . Sosy są przepyszne, idealne w smaku. Z tym sosem jadłam już kanapki, piekłam kurczaka i przygotowywałam tortillę. W pizzy sprawdził się równie wyśmienicie. Ma wyczuwalny smak wędzarni i słodkawy posmak śliwek. Jest zarazem i ostry i słodki. Zachęcam do próbowania sosów
VioletoweKucharzenieząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego posiekany szczypiorek Kaszę gryczaną wymieszać z sosem sojowym. Odłożyć. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać kurczaka, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty
Moja Galeria Smakuświeżego imbiru 1 papryczka chili kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 limonka 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki(...)gorącą wodą i odstawiamy na ok. 20-30 min, aż zmiękną, Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym
Kuchnia MagdaLeny