kurczak w porach - 4057 przepisów (strona:206/271)

Domowa kostka bulionowa – wersja ekspresowa 81

domową kostkę rosołową W tym przepisie znajdziesz ekspresową wersję domowej kostki bulionowej . Jest ona przygotowana na bazie samych warzyw, ale możesz też dodać mięso, np. ugotowane wcześniej udko z kurczaka. Proces przygotowywania jest taki sam. Z kolei, jeśli chcesz zrobić bazę do bulionu grzybowego, do całości możesz dodać też świeże grzyby leśne, podsmażone osobno na patelni albo suszone (po namoczeniu(...)formy i dodatkowo miałam jeszcze jeden mały słoiczek , który przechowałam w lodówce przez kilka dni. Składniki: 4 marchewki, 2 pietruszki, seler (ja osobiście nie dodaję, bo mam uczulenie), cebula, por (biała część), odrobina wody, odrobina tłuszczu do smażenia, ulubione przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz (możesz też dodać lubczyk i pietruszkę, które dodatkowo wzmocnią smak przygotowywanych później potraw

Rozdomowiona
PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA (keto, LCHF, bez glutenu) 2401

przekąski na Sylwestra: mini hot dogi rollsy z szynką Rollsy z łososiem i szpinakiem Keto sushi keto chipsy a’la prażynki Krakersy serowe gniazdka bekonowe rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami rolada serowa z mięsem mielonym paszteciki serowe paszteciki serowe z mięsem mielonym jadalne miseczki serowe tacos w serowych muszlach szparagi w boczku mini pizze z cukinii kotleciki cukiniowo(...)żelatyny Keto pierogi Tartaletki wytrawne krewetki w keto cieście Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie w czerwonej kapuście Śledzie korzenne Terrina śledziowa Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony A będąc przy temacie imprez przypominam też parę słów na temat spożywania alkoholu

Ola la LCHF
Piersi kurze w zalewie octowo – pomidorowej 141

Zaskoczyło mnie to połączenie ogromnie. Kilka razy już chciałam to robić ale miałam obawy. Niepotrzebnie, wyszło super. Smakiem przypomina mi rybkę w occie. Zrobię je jeszcze

Kuchnia Pokoleń
Rosół Domowy 161

Rosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są

ChilliJemy
Udka miodowo musztardowe i pieczone ziemniaki 112

przyprawą do ziemniaków. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni na funkcji grill (to jest istotne żeby nam się ładnie przypiekły kurczaki i ziemniaki) i wkładamy oba naczynia. Po 10 minutach kurczaki przewracamy na drugą stronę i polewamy kilkoma łyżkami marynaty. Po kolejnych 10 minutach znów przewracamy i znów polewamy. I tak samo po kolejnych 10 minutach - tutaj już wlewamy resztę marynaty(...)przepisem znalezionym na Kwestii Smaku . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree 181

Dziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu(...)Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishKremowe puree z kalafiora(8 porcji)Składniki:2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody)2 szklanki mleka100 g serka śmietankowego3 łyżki masła1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanejsól i pieprz1/4 łyżeczki sosu tabascoszczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Umieść kalafiora w dużym garnku i zalej

karmelowy
KRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny 141

KRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny. Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza(...)krok po kroku. SKŁADNIKI: 6 łyżek kaszy gryczanej lub perłowej 250g cielęciny z kością 1 marchewka 1 cebula, przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni kawałek selera 1 por (biała część) 1 korzeń pietruszki kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 50g boczku pokrojonego w kostkę

Moja Książka Kucharska
Potrawka z kury i czterech warzyw 165

Mąż upolował, Pani Żona obiad zrobi! Leniwe popołudnie, pora obiadowa za pasem. Od rana uskuteczniam intensywnie pidżama-party - znaczy nie udało mi się jeszcze przebrać z pidżamy w strój codzienny . Nagle zamek zgrzyta w drzwiach, trzaskają drzwi - oto z impetem Pan Mąż wkracza w domowe pielesze ! P o czym n atychm iast zjawia się w kuchni i prezentuje dumnie(...)Zrobisz na obiad, co?" . I włącza żałośnie urocze spojrzenie nr 10 - zawsze się na nie nabiorę, o żesz szlag ... Po czym oddaje mi w ręce opakowanie 500g piersi z kurczaka , "upolowane" w pobliskim markecie w trakcie powrotu z pracy... No i niech ja spróbuj ę powiedzieć mu nie! Pan Mąż upolował , sytą strawę z efektów polowania Pani Żona musi zrobić

Grunt to przepis!
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 125

tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka  ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy(...)oliwy. Dosypałam do tego mieszankę ziół do mięsa i wymieszałam. Tak przygotowaną  zalewę wlałam do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia, kiedy pora obiadowa nadeszła, mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego

Kuchnia po mojemu
Pejzanka - zupa 187

garść fasolki maslowej ,lub szparagowej     - 1-2 marchewki pokrojona w kostkę      -kawałek pora  pokrojonego w kostkę         -1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę        - nieduży kawałek selera pokrojony w kostkę      -pół głowki posiekanej kapusty(...)garnka z gorącą  wodą wrzucić skrzydełka i udko z kurczaka i wszystko razem  zagotować, Kiedy woda z mięskiem  się gotuje, należy zmniejszyć gaz oraz wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy Gotować na małym gazie do momentu kiedy warzywa będą miękkie, następnie wlać sok pomidorowy W momencie gdy warzywa będą miękkie, w kubku umieścić śmietanę ,dolac troszkę zupy

w mojej kuchni
Gulasz z piersi kurczaka 73

Aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, cukinii i pieczarek to propozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką. Gulasz z piersi kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 nieduża cukinia(...)zamarynowane mięso odstaw pod przykryciem na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc (jeśli masz czas). Cebulę obierz i drobno posiekaj. Możesz zastąpić ją 1 kawałkiem pora – jasną częścią drobno posiekaną. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Możesz go także przecisnąć przez praskę. Cukinię i pieczarki dobrze umyj, posiekaj w kostkę. Jeśli lubisz możesz dodać także

Zasmakuj Kuchni
Ryż Z Warzywami Z Patelni A'la Gulasz Bez Sosu 151

koncentrat pomidorowy, bez niego danie może być mdłe. Składniki dla 2 - 3 osób : 1 torebka ryżu 150 g 1/2 cukinii 1 papryka 1/2 główki cebuli 1 mała pierś z kurczaka 4 łyżki groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy konserwowej 800 ml bulionu 2 łyżeczki koncentratu 1 płaska łyżeczka przyprawy do gulasz np. Smaki Natury - dla mnie najlepsza kompozycja przypraw olej/oliwa(...)zazwyczaj zsuwam na bok przesmażone warzywa). 3. Kiedy pierś jest gotowa, wysypuje ryż z torebki i mieszam całość. 4. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.  Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa

Gotowanie...to proste !
Harira 147

kostkę marchewkę, którą dodajecie do zupy razem z odcedzoną zieloną i czerwoną soczewicą. Tej drugiej moczyć wcześniej nie trzeba. Potem wlewacie pomidory z puszki. Te akurat o tej porze roku będą znacznie lepsze. Na koniec myjecie, osuszacie i siekacie natkę pietruszki, która – a jakże – też trafia do garnka. Trochę zostawiacie do posypania zupy na talerzach. Gotujecie jeszcze(...)daktyle, którymi ją przegryzacie. To będzie pyszne, przygotujcie się! Niektórzy dodają jeszcze kolendrę. Też możecie. Możecie też zamiast soczewicy dać groch lub bób, a zamiast wołowiny baraninę, ewentualnie kurczaka lub indyka. Możecie też dosypać do gotowania kuskus, drobny makaron albo ryż, ale maksymalnie garść. Możecie ją podać z jajkami na twardo i suszonymi figami zamiast daktyli. Jeśli jednak nie jesteście

GRUBY WAŁEK
Zupa Ogórkowa z Ryżem 168

Witam serdecznie Propozycja na pyszną domową zupę ogórkowa z ryżem . Będziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 2 udka (około 600 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (80 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) na zupę ogórkową : 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 1 cebula(...)Zupa ogórkowa z ryżem  https://www.youtube.com/watch?v=z-U1_K0ssvY Przygotowanie : Najpierw przygotuję wywar : Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umyte i osuszone udka z kurczaka i wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy

Uwaga Babcia Gotuje
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 196

godzinami. Także stan uzębienia ludzi był wtedy nieco inny niż dziś... W podobny sposób przygotowuje się inną tradycyjną potrawę francuską - kurczaka w winie (coq au vin). A właściwie nie kurczaka, tylko koguta - bo była to strawa głównie biednych francuskich chłopów, którzy do garnka najczęściej wrzucali właśnie starego, nieprzydatnego już kurom koguta. Nic dziwnego, że takie mięso potrzebowało długiego gotowania. Boeuf(...)wołowiny po burgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego

W SMAK
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 151

wreszcie udało się zrobić muszle makaronowe, do tej pory podziwiane u Oli! Szkoda, że tak długo dawałam się namawiać, zamiast od razu pójść, kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie.  Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki(...)Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka

Kuchnia Prezydentowej
Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany 111

Zupa z dyni piżmowej to idealne danie nie tylko na chłodną porę. Taka pyszna fit zupa z dyni nie tylko doda wigoru, ale i rozgrzeje oraz dostarczy wielu witamin i składników odżywczych. Do tego jest przy tym mało kaloryczna – nie trzeba dodawać zbędnej śmietany, żeby smakowała dobrze. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zjeść coś zdrowego, a przy(...)wyrzucajcie pestek jak już je wydrenujecie, a wstawcie je do piekarnika na kilka minut. Wtedy zupa będzie nie tylko smaczna a chrupiąca. A na drugie danie definitywnie polecam Kurczak zapiekany w prażonej cebulce chyba że cukinia Wam nie straszna i zjedlibyście Spaghetti z cukinii – typu à la bolognese? Podzielcie się wrażeniami w komentarzu.   Artykuł Zupa z dyni piżmowej

A to pestka
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 759

Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :)  Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany :) Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku(...)minerały i witaminy wylewamy do zlewu odcedzając ziemniaki. No i  na koniec... są po prostu dużo smaczniejsze :) Pieczone ziemniaki podaję zazwyczaj do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu ( Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze )  z dodatkiem ulubionej surówki. Jako samodzielne danie smakują wybornie popijane kefirem lub maślanką. A i podawane z ulubionym sosem czosnkowym, czy keczupem są pyszniaste :) Polecam Składniki

Kuchnia z widokiem na ogród
Frytki z pietruszki 164

ugotowania bulionu/rosołu, ale do niczego więcej. I zawsze omijałam je szerokim łukiem. To są takie 2 wyjątki, bo generalnie warzywa uwielbiam i jem często. Pewnego dnia robiłam kurczaka pieczonego w warzywach. Miało być pysznie i aromatycznie, więc w naczyniu żaroodpornym znalazło się mnóstwo warzyw-ziemniaki, marchewka, papryka, pietruszka, cebula, czosnek, zielony groszek. Większość warzyw do zjedzenia, niektóre (pietruszka(...)pieczona pietruszka jest wspaniała :) Traci ten swój niemiły aromat, robi się słodka i ani smakiem, ani zapachem nie przypomina swojej surowej wersji. To było odkrycie roku. Od tej pory pieczona pietruszka na stałe gości w moim menu, najczęściej w postaci frytek, które są lepsze i zdrowsze od tych tradycyjnych :) Porcja dla 2 osób: 3-4 korzenie pietruszki olej roślinny

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania