kurczak po - 3000 przepisów (strona:145/200)

Sos pomidorowy 166

poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty

Kulinarna Pokusa
Peperonata 193

jest po prostu daniem samym w sobie. W praktyce jednak możemy zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw, w tym mięsnych – tak jak zrobiliśmy my w naszym kurczaku peperonata . Wszystko to nasuwa oczywiste i całkiem słuszne skojarzenia z francuskim ratatouille czy węgierskim leczo . Dziś jednak skupiamy się na peperonacie w „czystej” postaci. Jako taką najlepiej chyba podać

Kulinarna Pokusa
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 137

Dziś ponownie poznęcamy się nad tymi, którzy nie lubią podrobów – będzie wątróbka drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy dusić ją nieco krócej. Jest to nasz pierwszy wpis z wątróbką w roli głównej, jak dotąd dodaliśmy ją jedynie do pasztetu z kaczki . Pojawi się jeszcze jednak na pewno nie raz w przyszłości

Kulinarna Pokusa
Gulasz z serc z indyka 290

indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba

Kulinarna Pokusa
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 692

połączenie... Danie proste, ale eleganckie. Sprawdzi się jako niedzielny obiad, a także jako zimna przekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości :) Składniki (dla 2 osób): 2 pojedyncze piersi kurczaka 4-5 suszone pomidory (np. w oleju) 60g mozzarelli natka pietruszki 6 plasterków szynki parmeńskiej,szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku sól i pieprz Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić z błonek. Rozłożyć

Piąty grzech główny
Kremowy sos curry 165

jest dobrym dodatkiem do... wszystkiego! A z wszystkiego najlepiej pasuje do kurczaka, pod każdą postacią. Nie może go zabraknąć w sezonie grillowym :)  A największą jego zaletą (zaraz po smaku) jest szybkość przygotowania. Składniki: kubek jogurtu greckiego łyżeczka majonezu płaska łyżeczka curry szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Wszystkie składniki dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut. Gotowe

Piąty grzech główny
Quinoa na zielono z kwaśnym mango i awokado pod łososia 184

wpół dojrzałe kruche mango.Nie jest wtedy jeszcze bardzo słodkie lecz przyjemnie kwaskowe ale wciąż pachnie aromatem mango. Inspiracją dla tej zielonej quinoi była sałatka z quinoi "San Fran" pod kurczaka i grilowaną paprykę w wykon. ang. szefa kuchni -Jamesa Oliviera zwanego "Jamie Olivier". SKŁADNIKI na 2 porcje: sałatka: 150 g suchej quiunoi 1/2 świeżej papryczki chili 100 g młodego szpinaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kokosowe Red curry z bambusem 207

listki limonki to zgnieść je w dłoniach i dodać od razu. Gotować na średnim ogniu ok 10-15 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać sos rybny,kawałki kurczaka,plasterki bambusa i cukier dla zbilansowania ostrości. W ostatniej chwili dorzucić listki bazylii i wyłączyć ogień.Ja tym razem miałam tylko kolendrę. Sos nie powinien byc zbyt płynny ale też

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z grillowanych batatów, paprykii i cukiniii z kiełkami brokułu 141

Sałatka na grilla i... z warzywami z grilla z dodatkiem młodych liści szpinaku, sałaty rzymskiej i kiełków brokułu. Podałam ją z sosem ziołowo-czosnkowym do grillowanych podudzi z kurczaka. Składniki: 1 batat 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 2 sałaty rzymskiej mini garść młodych liści szpinaku oliwa cytrynowa zioła do grillowanych warzyw Sos: 1 kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu

Czerwień i błękit
Lazania z brokułami i indykiem. 193

jakiegoś czasu Żona Ma namawiała mnie na zrobienie zapiekanki makaronowej z brokułami i kurczakiem. E tam myślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami. Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu

BaRepas
Placki z suszonymi pomidorami. 181

smakują naprawdę dobrze. Mogą być zarówno na śniadanie jak i kolację, albo jako przekąska. Można je nawet zaserwować na obiad zamiast ziemniaków, a do tego ulubiona surówka i pieczony kurczak. Można takie placki podawać niemal do wszystkiego, a wariacji jest wiele :-). Są proste w wykonaniu i mam nadzieję, że posmakują nawet dzieciom.   PLACKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka z pierożkami tortellini, papryką i pieczarkami. 2393

mieszam z łyżką majonezu. Gotową sałatkę odstawiam w chłodne miejsce, na pół godzinki aby smaki się przegryzły. Tak przygotowaną sałatkę podałam w wersji obiadowej w towarzystwie grillowanych piersi z kurczaka i opiekanych na patelni grillowej tostów czosnkowych. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pizza na cieście z tortilli 562

sera żółtego startego 3 łyżki passaty pomidorowej z ziołami i czosnkiem (można zastąpić np. keczupem lub innym przecierem pomidorowym) Wierzch: * (celowo nie podaję ilości, bo każdy lubi inaczej) kawałeczki kurczaka w przyprawie gyros (zostały mi po przygotowaniu Zapiekanki gyros )  pieczarki (pokrojone w plastry) pomidorki koktajlowe (pokrojone w plastry) kukurydza mozzarella (również w plastrach) *Podałam składniki, których ja użyłam - oczywiście

Kto ugości moich gości?
Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami 149

Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 2 suszone grzybki (opcjonalnie) 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso ugotować w osolonym wrzątku, po ugotowaniu pokroić w kostkę. 2. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ugotować w lekko osolonym wrzątku. 3. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku, ewentualnie z dodatkiem suszonych grzybków. 4. Kaszę

Kuchnia domowa Ani
Kurczak panierowany a'la KFC 98

Coś dla miłośników klasycznych smaków - pierś z kurczaka panierowana w baaardzo chrupiącej panierce usmażona na złoto. Proste, nie wymagające finezji i fantastyczne w smaku. Można podawać na wiele różnych sposobów - z puree ziemniaczanym i brokułami jak tutaj lub pokrojone w niewielkie podłużne kawałki podawane z sosami do maczania (niezawodna opcja na niewielką domówkę). Świetnie smakuje też na zimno

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania