niedzielny obiad przygotowałam pyszną pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z warzywami. Piersi z kurczaka najpierw zamarynowałam, przesmażyłam przez chwilę na patelni, a później upiekłam razem z pokrojoną cukinią i papryką oraz groszkiem konserwowym. Do warzyw dodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami(...)Tina" i oczywiście trochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam. PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia sól 1 płaska łyżka suszonego oregano Marynata: 8 łyżek ciemnego pikantnego sosu sojowego 2 łyżki wody 4 łyżki oliwy pieprz czarny 1 łyżeczka
Zakątek rozkoszy kulinarnychŚwietny pomysł na pyszny i szybki obiad - kurczak po chińskuSKŁADNIKI- 2 piersi z kurczaka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki curry- 1 łyżeczka ostrej papryki - pół łyżeczki cynamonu- pół łyżeczki imbiru- 3 łyżki sosu sojowego- sól(...)misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z resztą przypraw i sosem sojowym.Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy. Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący.Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę.Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem chilli słodko- pikantnym
Moje Kuchenne RewelacjeSłodko-pikantny pieczony kurczak w sezamie Dzisiejszą wersję kurczaka zdecydowanie polecam jako danie błyskawiczne i nietuzinkowe. Przygotujecie obiad w pół godziny i wszyscy będą zadowoleni i oczarowani. Piersi z kurczaka zostały otoczone gęstą słodko-kwaśno-pikantną marynatą z dodatkiem ziaren sezamu i zapieczone w piekarniku. Mięso tak przygotowane jest delikatne, wilgotne, słodkawe i w zależności od ilości dodanej ostrej papryki(...)pikantne. Wszystko pokryte jest delikatną panierką z sezamu. Szybko i sprawnie. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki ostrej musztardy 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki octu winnego pół łyżeczki pieprzu cayenne 6 łyżeczek ziaren sezamu sól Sposób przygotowania: Piersi umyć, osuszyć. Filet przekroić na pół, tworząc 2 mniejsze fileciki. Mięso posolić. Połączyć musztardę, ocet, cukier, pieprz i sezam
na moim stole...Danie obiadowe jednogarnkowe . Do tego dania użyłam skrzydełek, które można zastąpić pałkami lub bioderkami drobiowymi. Składniki: 1,2 kg skrzydełek 400 g ryżu 1 pikantna przyprawa do kurczaka 3 cebule Sos: 1/2 kostki masła 1 litr wody 4 ły ż eczki wegety 6 łyżeczek cukru 6 łyżek kethupu Sposób wykonania: Skrzydełka oczyściłam, umyłam, zaprawiłam pikantną przyprawą do kurczaka
Darcia w kuchnifilet z kurczaka (duży) Panierka: 1/3 szklanki mleka (około 8 1/2 łyżki) 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 2 1/2 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka): 4 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA: 1/3 łyżeczki słodkiej(...)Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna: Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut
Słodkie okruszkiDziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam! Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem (4 porcje) Składniki(...)łyżeczki soku z limonki 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego ½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki oleju rzepakowego 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski 300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół 1 czerwona papryka, pokrojona
karmelowyDobrze znany kurczak w nietypowej odsłonie. Świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Nieco egzotyczny, orzechowy, lekko pikantny. Składniki: 1 kurczak, waga około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki(...)dodać chili). Masą orzechowo-paprykową pokrywamy mięso na ryżu. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu danie. Dekorować papryką słodką albo natką pietruszki. Podobne przepisy Risotto z krewetkami Zupa limonkowa z kurczakiem Makaron z owocami morza Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important
Pociąg Do Kuchnirazem grill dla osób lubiących dania lekko pikantne. Pałki z kurczaka z grilla w lekko pikantnej marynacie, z nutką czosnku i cebuli. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1,5 czubatej łyżeczki chili czubata łyżeczka majeranku pół czubatej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli pół płaskiej łyżeczki curry 1 bulionowa kostka warzywna(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę olej Ponadto: 8 - 10 pałek z kurczaka Wykonanie: Pałki czyścimy, myjemy i wkładamy do zamykanego naczynia. Składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz nie sucha. Musi się łatwo po mięsie rozprowadzać. Na pałki wykładamy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy, tak, aby pałki były
Smak mojego domuroli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY. Pyszne chrupiące danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy
Kuchnia Beatyciepło. Farsz tych łódeczek to połączenie jedynie 3 składników, i wierzcie mi – więcej nie trzeba. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, około 100 g koziego sera, 50 g kiełek, 2 – 3 ząbki czosnku, przyprawa do kurczaka (użyłam pikantnej), sól, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Pierś podzielić na dwa filety, opłukać i osuszyć. Każdą naciąć wzdłuż, do głębokości polędwiczek (powstaną kieszonki
Nie tylko w kuchnitakim podziale wpisów? Zaczynam od lekkiego przepisu, który podpatrzyłam na Kwestii Smaku (wielu z Was z pewnością zna tę stronę), a mianowicie kurczaka z satayem truskawkowym, czyli grillowane paski z piersi kurczaka z pikantnym sosem truskawkowym. Jak może już wiecie bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a ten truskawkowy, lekko ostry sos jest po prostu fantastyczny! Polecam. Składniki : Mięso
Codzienne Gotowanieudka kurczaka w pikantnej zaprawie Ostre, pikantne przyprawy i dania komponowane z ich udziałem, mają u nas tyleż samo, przeciwników co i zwolenników. Przeciwnicy ostrych przypraw twierdzą, że mogą one powodować wrzody układu pokarmowego, są przyczyną zgagi, czy też mają niekorzystny wpływ na naszą skórę. Cóż ... jeżeli by uznać, powyższe argumenty za słuszne i prawdziwe, to najzdrowszą kuchnią będzie(...)potrawy. Tym zaś wszystkim, którzy podobnie jak ja, nie stronią od pikantnych smaków, polecam danie z którego przygotowaniem poradzi sobie, nawet początkujący w kulinarnej dziedzinie adept ( co nie znaczy, że osoby z większym doświadczeniem, powinny przepis ten pominąć) składniki dla czterech osób 4 uda kurczaka 5-6 papryczek tabasco czerwone SKWORCU 1 łyżeczka pieprzu bałkańskiego SKWORCU
Miód i pieprzmożna powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który totalnie trafił w gust mojego Męża. Mi z resztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra(...)maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe. Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem papryki i pomidorów. Syna też kusił, ale ze względu na dużą zawartość chili nie nadawał się do spożycia przez mojego Malucha. Doskonale komponuje się z ryżem lub kaszą
Kuchnia po mojemuKtóregoś dnia w zeszłym tygodniu, podczas spaceru z Synem zakupiłam skrzydełka z kurczaka. Potem, kiedy wróciłam do domu zaczęłam się zastanawiać co właściwie z nimi zrobić
Kuchnia po mojemuprzygotowanie "małego Conieco" na wynos możemy zaangażować całe towarzystwo. Będzie to fajny wstęp do wspólnego wyjścia, taki spacerowy biforek;) Moje przekąski przygotowałam z gotowych orkiszowo-owsianych wrapów, pikantnych piersi kurczaka i pysznych chrupiących warzyw. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane
Kulinarne Inspiracje