tego dania polecam użyć patelni wok, która świetnie się nagrzewa i skraca proces smażenia. Poniższe danie najlepiej smakuje podane w ryżem basmati lub brązowym. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich warzyw (wagowo 450 g) (papryka, por, kiełki fasoli Mung, groszek zielony, groszek cukrowy, grzyby mun, marchewka
Ugotowaćkurczakiem grillowanym w ziołach. Największą frajdę sprawia mi gotowanie dla innych, ten podziw w ich oczach kiedy podaję skończone danie. Kiedy wszyscy robią zdjęcia, kiedy talerz jest taki piękny, jest jak moje małe płótno. Z podrowieniami dla mamy mojego znajomego, która ostatnio stwierdziła, że się tutaj obijam, Serdecznie dziękuję, zmobilizowała mnie Pani :) Składniki: 2/3 szklanki ryżu Arborio(...)batat 3 figi 50 g sera koziego 300 g piersi kurczaka świeża bazylia tajska, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz do dekoracji: oregano świeże, bazylia tajska Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Wsyp ryż i smaż do momentu aż zeszkli się. Wlej porcję białego wina i zredukuj. Dodaj
Mango Papajapewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego koperku 4 większe ogórki kiszone wegeta (opcjonalnie) sól pieprz Mięso
kuchnia doskiwilgotne w środku. Moje dzieci je pokochały! Podałam je z pomidorami, bazylią i czerwoną cebulą. Do tego kasza kus kus, ryż, albo po prostu świeże pieczywo i pyszny obiad gotowy. Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka (zmielić w maszynce) 10 sporych pieczarek 2 łyżki tartej bułki (idealnie jeśli jest to grahamka) 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki
Kulinarne InspiracjeKurczak Tikka Masala Składniki: mięso: - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)cukru - 1 łyżka octu winnego - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 5 łyżek śmietanki kremówki (30%) dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam masło, na którym
Kuchnia co dniazielone mango Warzywa w tym bakłażan, dynia, rzepa, fasolka, 3-5 papryczek chili Sól 3-5 łyżek ryżu prażonego i mielonego Jak zrobić Kambodżańskie Ratatouille Warzywa pokrój w kostkę. Mango obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Chili posiekaj na mniejsze kawałki. Kurczaka lub wołowinę, wieprzowinę a nawet rybę, pokrój na wielkość kęsa. Rozgrzej wysoki rondel i wlej olej. Dodaj cukier
RafalCookudek w kurczaka w ten sposób. Przepis już dawno chodził mi po głowie. W sumie wszystkie składniki walały się po lodówce, no poza kurczakiem. Mięso wyszło naprawdę wyjątkowo miękkie, jogurt zrobił swoje. Z przyprawami możecie pokombinować sami, spokojnie można do marynaty dodać curry, imbir, zioła prowansalskie, co tam Wam przyjdzie do głowy. Udka podałam z ciemnym ryżem i szybką surówką
KardamonovyNiedziela! Dzisiaj proponuję przepis na gulasz z indyka i salsiccia . Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Gulasz z fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak filet z kurczaka, tak aby mięso było miękkie i soczyste. Uwielbiam mięsne gulasze . U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję gulaszu
codojedzeniałyżki przyprawy curry - 4 pełne łyżki masła orzechowego - oliwa z oliwek - 2 torebki ryżu (może być brązowy) Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę wszystko razem smażymy. Dodajemy przyprawę curry i dokładnie smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy do cebuli. Całość smażymy. Następnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie
Pan i Pani Smith w kuchnipodudzia z kurczakaprzyprawa do złotego kurczaka Knorr 3 cebule szalotki2 ząbki czosnku150 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego)150 g marchewki200 ml jogurtu naturalnego5 g cynamonu mielonego5 g ziaren kolendry200 ml śmietany 12%15 g curry mielonegosok z 1 cytryny lub limonki olej do smażeniaKurczak curry z jogurtem(...)połączenie intensywnych smaków wschodu z niesamowitą kompozycją kolorystyczną. Serdecznie polecam to danie. Szczególnie ciekawie smakuje podane z białym ryżem.Podudzia dokładnie umyć i oczyścić z kości. Pokroić w dużą kostkę o krawędziach około 2 cm. W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie. Odstawić na co najmniej 2 godziny.Warzywa obrać a następnie marchewki
Świat Domowej Kuchnipomarańczowym wrzucić usmażonego kurczaka w cieście i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek kurczak został pokryty sosem pomarańczowym. Zestawić z ognia. Kurczaka podawać gorącego, bezpośrednio po przygotowaniu, polanego sosem pomarańczowym, oprószonego startą skórką pomarańczową i drobno posiekanym szczypiorkiem, z ryżem lub ulubioną kaszą (u mnie z kaszą bulgur). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja
Gospodyni Miejskabyć nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 gałązki pomidorków koktajlowych
Oryginalny smakpotrawy można oczywiście użyć świeżych warzyw, ale wtedy czas przygotowania trochę się wydłuży, chociażby ze względu na konieczność pokrojenia ich wszystkich. Szybki kurczak curry z warzywami w sosie na bazie mleczka kokosowego idealnie komponuje się z ryżem albo kaszą jaglaną czy bulgur. Polecam wszystkich miłośnikom curry. Curry jest bardzo zdrową przyprawą, dlatego warto ją włączyć do codziennej diety. Ma działanie
e-PrzepisyKulinarneMożecie użyć także dowolnego mięsa, ale pamiętajcie, że wtedy wydłuży się czas przygotowania potrawy. Składniki: 1 mała kapusta – młoda lub stara 200 g ryżu (dowolny ulubiony) 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 3 podudzia/pałki z kurczaka, ewentualnie 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka lub inne mięso Sól pieprz Olej roślinny 1-2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego(...)startą na grubych oczkach marchewkę. Przełożyć do mięsa. Kapustę posiekać, dodać do reszty składników. Podlać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodać ryż w proporcji 1:2 (100g ryżu na 200 ml wody/bulionu). Gotować do miękkości ryżu mieszając, aby nie przywarł do garnka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjakie grzyby wpadną mi w ręce. Smażone grzyby czy grzyby w sosie to sensacja dla smakowych kubków. Gulasz z kurczaka i soczewicy Uwielbiam jesienią mięsne gulasze. Są sycące i można je jeść z czym popadnie. Jeśli mam w domu ryż serwuję ryż. Dla urozmaicenia często podaję gulasz z kaszą lub ziemniakami. Lubię gulasze gdzie obok mięsa są również warzywa. Poza
codojedzenia