łyżka przyprawy do pizzy sól do smaku 100 g margaryny Optima Omega 3 2 jajka 1 szkl mleka Dodatkowo: 100 g kiełbasy salami 1/3 kostki fety 3 łyżki kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki Salami i fetę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wszystkie razem szybko wymieszać. Do ciasta dodać salami(...)natkę i kukurydzę. Silikonowe lub papierowe foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć 1-2 kostki fety. Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach
Smakołyki Asichce się ją "jeść oczami" :) Składniki: ok. 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 mała papryka czerwona 3-4 duże ogórki konserwowe 0,5 puszki czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz, pieprz ziołowy Kuskus zalać ok. 3/4 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i trochę soli, wymieszać i zostawić pod przykryciem(...)kasza wchłonie wodę. Paprykę i ogórki pokroić w niedużą kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do gotowej, przestudzonej kaszy, dodać majonez i przyprawy, wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje, gdy się troszkę "przegryzie
Simply Foodjakości produktów. W szczególności polecam oliwę z oliwek i oliwki wykorzystane w przepisie Składniki: 12 oliwek zielonych marynowanych bez pestek (łagodnych) od Grecie Przysmaki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki kukurydzy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy kempingowej oliwa z oliwek – polecam niefiltrowaną oliwę 0,3% „ZE WSI” od Greckie Przysmaki opcjonalnie odrobina koperku do podania(...)aktywności kodu rabatowego od 2017-06-20 do 2017-07-20 Przygotowanie: Oliwki kroimy na pół i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i 3 łyżki kukurydzy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę musztardy i dolewamy na niedużą ilość oliwy z oliwek, mieszamy składniki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy niedużą ilość oliwy. Podajemy
Słodkie okruszkipasty czosnkowej ) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka brązowego cukru 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 3 szklanki wody 1/2 szklanki kukurydzy (może być więcej) sól i pieprz do smaku olej kokosowy (lub inny) do smażenia Wykonanie: Bakłażana obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę, a następnie wzdłuż i kroimy na niezbyt grube(...)oleju, cebulę i czosnek i lekko je blanszujemy. Gdy już zmiękną dodajemy cykorię i smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy do tego usmażone wcześniej bakłażany oraz odcedzoną kukurydzę i zalewamy przecierem pomidorowym dokładnie wymieszanym z wodą, kminem i curry. Całość zagotowujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Na końcu doprawiamy dodajemy solą i pieprzem do smaku. Podajemy
Lamarida.plłyżeczka, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki posiekana 1 łyżka, woda 10 łyżek, dodatkowo: tortille 8 szt, sałata lodowa pół główki, kukurydza konserwowa 3/4 puszki, pomidor 2 szt, papryka czerwona pół szt, ogórki konserwowe 4 szt, pierś z kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 1 łyżka, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzamy, następnie(...)złoty kolor. Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki do wrapów dzielimy na 8 części. Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową, pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno lub na gorąco. Ja preferuje podgrzane w piekarniku lub przyrumienione na grillu. Smacznego :-) W związku
kulinarne odsłony patisię zjeść czegoś innego, często nawet coś nie zdrowego. I dziś przychodzę do was z jednym z takich przepisów na zdrową tortillę :). Składniki (na 3 tortille): 3 placki tortilli kukurydza z puszki Bonduelle 1 pomidor połowa cebuli ogórek ser topiony w plastrach np. cheddar 1 pojedynczy filet z kurczaka przyprawa curry przyprawa kebab-shoarma sól pieprz ketchup Sos musztardowo(...)miseczce mieszamy wszystkie składniki razem. Placki tortilli grzejemy na patelni. Następnie smarujemy sosem musztardowo-majonezowym. Układamy pomidora, ogórek, cebulę, fileta, ser topiony w plastrach pokrojony na mniejsze kawałki, posypujemy kukurydzą. Polewamy ketchupem, zwijamy w tortillę. Przekładamy na patelnię zwiniętą tortillę, by podgrzać wszystko, a ser żeby się rozpuścił. Na koniec zawijamy w folię aluminiową i cieszymy się smakiem
Gotuj z MąkąPOTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 35 dag mięsa mielonego, 150-200 g ryżu, łyżka oleju, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle, 1/2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle, 1/2 większej papryki czerwonej, szklanka bulionu, większa garść tartego sera żółtego, łyżeczka oregano, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej(...)czosnek drobno siekam, podsmażam na oliwie. Dodaję mięso i przyprawy, mieszam. Smażę do momentu lekkiego zarumienienia się mięsa co jakiś czas mieszając. Paprykę kroję w średnią kostkę, fasolę i kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję warzywa, ryż i pomidory, wlewam bulion. Całość mieszam, zagotowuję. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut. Dodaję ser żółty, gotuję jeszcze przez chwilę
JejKuchniaSkładniki na 1 miseczkę 500 ml lub 2 mniejsze: 1 zupa OYAKATA MISO pół marchewki liść młodej kapusty garść kiełków (dowolne) 50 wieprzowiny mielonej kilka gałązek szczypiorku 3 łyżeczki kukurydzy z puszki łyżka masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy Wykonanie: Mięso podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać. Marchew obrać, pokroić na słupki(...)Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć minut we wrzącej wodzie. Zupę Miso przygotować według opisu na opakowaniu. Następnie na wierzch układamy: mięso, kukurydzę, kiełki, marchew, kapustę, szczypiorek i cieszymy się smakiem :-) Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyGdzie jest groszek??? Kto wziął groszek [orzeszku!!!]??? - zaczynam w panice rzucać kalumnie na pozostałych członków domowego ogniska [czytaj: kogo?co? - Pana Męża] . Ah... Jest i groszek . Schował się za kukurydzą . Nieśmiały jakiś. A przecież on nasz rodzimy, z Polskich Kujaw pochodzący , tupetu nie powinno mu brakować, żeby z powodzeniem konkurować z kukurydzą pochodzącą z ciepłych Węgier . W końcu w najlepszej
Grunt to przepis!porze roku bardzo smakuje mi rzodkiewka i seler naciowy, postanowiłam je połączyć :) Składniki : 7 rzodkiewek 4-5 gałązek selera naciowego szklanka kukurydzy z puszki ewentualnie 2-3 jajka ugotowane na twardo koperek majonez Przygotowanie : Kukurydzę osączyć, rzodkiewkę, jajka i seler naciowy pokroić w kostkę Składniki połączyć, dodać majonez i drobno pokrojony koper, dokładnie wymieszać Posypać lekko solą tuż przed podaniem
Proste PotrawyMarcina Bielec . Składniki na porcję widoczną na zdjęciu: * 100 g paluszków krabowych surimi * 120 g sera korycińskiego z chili i oregano * 5 łyżek groszku konserwowego * 5 łyżek kukurydzy konserwowej * 2 jajka ugotowane na twardo * świeży koperek do smaku * 1 płaska łyżeczka majonezu * pół łyżeczki ostrej musztardy * sól do smaku * 2 szczypty przyprawy do sałatek Wykonanie: Paluszki krabowe pokroić(...)kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić z nadmiaru zalewy, dodać do surimi. Jajka ugotowane na twardo i ser koryciński pokroić w kostkę. Wszystko wsypać do miski. Dodać majonez, musztardę, posiekany koperek, sól i przyprawę do sałatek i wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę
Zrób to smaczniezapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-) Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka czerwona 1,5 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, fasolka czerwona 1 puszka, papryczka chili 1-2 szt, czosnek 2 ząbki, koncentrat pomidorowy 5 łyżek, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka(...)cebulki. Podsmażamy przez chwilkę, a następnie podlewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawy. Gdy papryka będzie miękka to dodajemy koncentrat pomidorowy, odcedzoną kukurydzę, czerwoną fasolkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę łączymy z zimną wodą, mieszamy tak aby nie było grudek. Do mąki z zimną wodą dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy
kulinarne odsłony patipiersi z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie małe pomidorki koktajlowe- ok 10 sztuk garść rukoli cebulka dymka szczypiorek z jednej cebulki 1 ogórek 6 sztuk mini kukurydzy sól, pieprz olej lniany Wykonanie: *Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy słodka papryką, ziołami prowansalskimi, obsmażamy na oleju, osączamy. *Rukole drobno siekamy, tak samo postępujemy ze szczypiorkiem(...)dymką. Pomidorki przekrajamy na połówki, ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, a kukurydzę w grubsze plastry. Wszystko razem mieszamy w salaterce, oprószamy do smaku solą , pieprzem, polewamy niewielka ilością oleju lnianego
Z Majeczką w kuchnibrązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól, curry, majeranek 1 marchewka (lub dwie małe) pół bakłażana pół ogórka 1 pomidor 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk sos sojowy oliwa lub olej Sposób przygotowania: Ryż gotujemy – dodajemy(...)czosnkiem na oliwie lub oleju. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz około 100 – 150 ml wody. Kiedy marchewka będzie już miękka dodajemy resztę pokrojonych drobno warzyw (bakłażan, pomidor, ogórek, kukurydza). Całość co jakiś czas mieszamy i odpowiednio doprawiamy. Kiedy bakłażan będzie już miękki do warzyw dodajemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, ewentualnie doprawiamy. Możemy udekorować świeżymi ziołami
Via GustoSkładniki: Na masę serową: 30 dag żółtego sera 5 jajek 2 łyżki majonezu Na farsz: 1 pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole 2 łyżki kukurydzy 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Masa serowa: jajka i majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)papryką, odkładamy. Cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku. Na mięso wykładamy farsz pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno
Podróż w kulinaria