przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:900/1100)

Orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą 158

Małe niepozorne ciasteczka na paście orzechowej z kawałkami gorzkiej czekolady. Są tak pyszne , że znikają w mgnieniu oka, idealnie kruche , nieprzesłodzone w sam raz na poczęstunek do filiżanki gorącej herbaty. Pasta orzechowa jest dostępna w każdym sklepie , kupimy ją bez problemu , część można wykorzystać do ciasteczek a resztę trzymać w lodówce .   Wystarczy na nie spojrzeć aby nabrać ochoty(...)miksera. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do zmiksowanej masy razem z pokrojoną na małe kawałki czekoladą, całość wymieszać łyżką, aż do połączenia. Nabierać w dłonie porcję ciasta formując kulki wielkości   orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej pergaminem zachowując odpowiedni odstęp bo ciasteczka urosną podczas pieczenia. Nie spłaszczać. Same się rozejdą podczas pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Wanilia i Kardamon
Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 228

Dzień dobry :-) Powiem Wam, że nie miałam pojęcia, że można zrobić placki z kiszonej kapusty. Jak ją lubię bardzo, to w plackach? Nie wpadłabym na to

kruche babeczki
Chrupiące migdałowe ciastka z czekoladą, czyli bezglutenowe pieguski 212

nieodkrytej strefie i mam dla Was banalnie prosty przepis na bezglutenowe migdałowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku przypominają trochę pieguski, a po ostudzeniu są idealnie kruche! Najpierw upiecz ciastka, następnie zrób sobie ulubioną herbatę lub czekoladę i delektuj się upojnym, zimowym wieczorem pod kocem z książką w ręce. Nie wiem jak Wy, ale ja doceniam takie chwile(...)erytrytolu )** ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka zimnej wody Szczypta soli 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Do miski dodaj mąki, słodzidło, szczyptę soli, masło, wodę oraz ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie zagnieść. Wstawić na 20 minut do lodówki.  Następnie formować kule, które potem spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto

Fabryka pomysłów
Ciasteczka karmelowe 232

ciasta kulę i odstaw na 10-15 minut do lodówki do schłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blacie obsypanym mąką rozwałkuj część ciasta. Za mocą małej foremki lub kieliszka wykrawaj malutkie koła i okładaj na blasze do pieczenia. Ciasteczka urosną dwukrotnie, więc zostaw przestrzeń na wyrastanie. Piecz ciasteczka przez 15 minut, wyjmij(...)innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne *Przepis powstał we współpracy z marką Werther’s Original Artykuł Ciasteczka karmelowe pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Mini serniczki z wiśniami 205

T ęskno mi już za owocami, a w szczególności za kwaśnymi wiśniami. Uwielbiam zrywać je prosto z drzewa i kiedy barwią ręce na karminowy kolor. To

Food Square
Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane 237

zdrowsza wersja jednego z ulubionych dań dzieci:) Do nowego smaku trzeba się przyzwyczaić, są bardziej kruche, ale równie smaczne. Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane Drukuj przepis Składniki 1,5 szklanki mąki owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być(...)szklanki mleka 1,5% " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie dodajemy do reszty ciasta. Mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy gofry na kratce.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Ciasteczka z tahini 165

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam

Ostra na Słodko
Ciasteczka maślane 112

Pyszne i kruche ciasteczka maślane, które przygotujesz w chwilę. Rozpływające się w ustach, bardzo chrupiące. Niezwykle proste w przygotowaniu, z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Ciasteczka maślane idealne do kawy lub popołudniowej herbaty. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasteczka maślane. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej – dwie niepełne szklanki 150 g miękkiego masła ½ szklanki cukru 1 jajko(...)Następnie do masy jajecznej z masłem stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Przy użyciu miksera połącz ze sobą wszystkie składniki. Gdy powstanie kruszonka wyłącz mikser i wymieszaj szybko składniki ręką. Z ciasta utwórz kulę i owiń ją w folię spożywczą. Kulę ciasta wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmij lekko twarde ciasto i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą

Zasmakuj Kuchni
Owsiane ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą 201

Owsiane ciasteczka z prażonymi orzechami są wyjątkowo kruche, delikatne i bardzo smaczne. Pyszne jak jeżyki, bo nafaszerowane bakaliami. Nie tylko do popołudniowej kawki, ale jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie. Zdrowe, dzięki dodatkowi płatków owsianych, dużej ilości bakalii i otrąb. Aby bezkarnie oddać się łasuchowaniu do słodzenia ciastek użyłam ksylitolu. Banalnie proste do przygotowania. Dodam jeszcze, że pieczenie ciastek(...)posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie rozpłaszczyć zachowując odstępy między ciastkami. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 223

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki powinny być(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5486

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki powinny(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
rogaliki krucho-drożdżowe dla smakosza 197

Wachowicz. Ostatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i  zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście  nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne(...)śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem i śmietaną. Mąkę wyspać na stolnice dodać roztopione drożdże i margarynę. Ze składników należy wyroić gładkie ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Następnie należy je rozwałkować i wykroić trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pavlova z malinami 176

Czy u was też się zdarza, że sprawdzona, dobrze znana potrawa nie chce współpracować w najmniej odpowiednim momencie?  U mnie tak właśnie było! I to

Zapiski Młodej Żony
Piana z białek 128

dodać tłuszcz (masło, olej), gdy nasza piana jest już sztywna i ustabilizowana np. cukrem . Nie przyczyni się to do opadnięcia dobrze ubitej piany, a z pewnością poprawi walory smakowe ciasta. Fazy ubijania piany z białek. Aby dobrze ubić białka musimy wiedzieć, że wyróżniamy 3 fazy ubicia białek (wdług H. McGee). 1. Miękkie szczyty (soft peaks). W tej fazie uformowana piana(...)szczyty (dry peaks). Dalsze ubijanie sztywnych szczytów doprowadzi do powstania suchych szczytów , czyli fazy gdzie piana jest znacznie sztywniejsza, matowa i wyglądająca na suchą. Jej konsystencja jest zwarta i krucha, kawałeczki bezy oddzielają się, przypominając małe okruszki. Piana nie przylega też do miski tak dobrze jak wcześniej, ale z niej nie wypada. Możemy zaobserwować trochę wyciekającego płynu. Dzieje się

SmartBake.pl
Babka migdałowa – delikatna i wilgotna 235

Babka migdałowa – delikatna i wilgotna; jedna z moich ulubionych. Zwykle nie przepadam za babkami, bo są zbyt suche, kruche, no po prostu „nie takie”. Ta babka migdałowa była jednym z najlepszy odkryć, idealnym na Wielkanoc, ale nie tylko (zwłaszcza po wielkim rozczarowaniu babką muślinową). Babka migdałowa jest delikatnie słodka, taka w sam raz, bardzo miękka i cudownie(...)gładką masę. Dodać mąkę z migdałami i ekstrakt z migdałów, wymieszać dokładnie. Dodać proszek do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać (do połączenia składników). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę migdałową pieczemy ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i dalej studzić na kratce. Post

Pociąg Do Kuchni
Chrupiące gofry 179

Dzień dobry :-) Na pewno lubicie gofry :-) My bardzo. Długo szukałam dobrego przepisu na nie właśnie. Przetestowałam już kilka, ale gofry były albo mało chrupiące, albo gumowe

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania