Witam serdecznie w Nowym 2013 Roku i z tej okazji pragnę złożyć Wam życzenia wszelkiej pomyślności oraz wielu udanych i kreatywnych chwil w zaciszu domowej kuchni
Ciasteczkowy Potwórroku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję je najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej(...)białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością miski. Przekładamy ciasto na blat, dla pewności zagniatamy kilka
sama złodyczdzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają(...)sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami. W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa(...)żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Masa orzechowa: 2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów ) 1/4 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować
kolorowotorcikowoPomału wszyscy zbierają się już do powrotu do domu na święta. Nasz też za niedługo czeka dłuższa podróż, na szczęście zapowiadają chwilowe roztopy więc myślę ( mam
ciastkarnia na kruchym spodzieNa niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić
CiastkozercyI kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nawą biscotti, ale Cantuccini to są dłuższe i bardziej delikatne. Pochodzą z rejonu Toskanii i najczęściej maczane są w kawie. Klasycznie występują w towarzystwie migdałów oraz mają cytrusowy aromat. Kruche nieco twardawe, chrupiące z dużą dozą dowolnych orzechów to idealny dodatek do popołudniowej kawy bądź herbaty. U mnie Cantuccini w wersji czekoladowej w towarzystwie pistacji z dodatkiem białej czekolady oraz(...)papierem do pieczenia i całą masę przelewamy prosto na papier rozprowadzając na kształt rozpłaszczonej elipsy lub płaskiego i szerokiego bochenka chleba. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Ciasto pieczemy 35 minut. 6. Po upieczeniu całkowicie studzimy a następnie nożem najlepiej ząbkowanym ( do pieczywa) kroimy zgrabne kromeczki. 7. Ponownie układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy
vaniliowoczekoladowasłodkości i ozdobę stołu ;) Zielone i wiosenne babeczki zajączki. W środku schowany jest pyszny krem i słodki dżem. Macie ochotę na więcej babeczek? ↓ Babeczki cytrynowo-borówkowe Kruche babeczki z kremem i truskawkami Kokosowe babeczki z wiśniami Babeczki z mietą i rabarbarem Wielkanocne babeczki majonezowe Składniki (9 sztuk): 150 g. świeżego szpinaku 3 jajka 100 g. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)wlej szpinak i dodaj skórki z cytrusów. Krótko zmiksuj. Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto rozłóż do foremek na babeczki (najlepiej silikonowych, wtedy można je łatwo wyciągnąć) do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut do tzw. suchego patyczka. Odczekaj
Delicious PlaceKruche ciasteczka doskonale smakują o każdej porze dnia, idealnie pasują zwłaszcza do popołudniowej kawy lub herbaty . Ciasteczka s ą bardzo proste, szybkie w przygotowaniu a ich pieczenie może stanowić wspaniał ą zabawę dla naszych małych pociech. Polecam serdecznie, smacznego ;):) **** I biscotti con confettura di albicocche sono piccoli dolcini di pasta frolla a base(...)sale 5 cucchiai di confettura di albicocche PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy 3 ugotowane żółtka, otart ą skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy
La grande e la piccola cuocawłoskie pyszności już po pierwszym kęsie zawładnęły moim sercem ❤❤❤ Są kruche, chrupiące i mocno migdałowe. Mimo swojej prostoty (nazwałabym je takimi naszymi sucharkami all inclusive 😏) rewelacyjnie smakują z kubkiem kawy z mlekiem, lub zwykłej zbożówki czy inki. Ciasteczka są proste do upieczenia (mimo, że piecze się je etapami), tak więc nawet jeśli spotkacie je w jakimś większym markecie(...)spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180st na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie. Pokrojone ciastka układamy ponownie na blaszce i wstawiamy
Walijskie PichcenieCzas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak
Ciasteczkowy PotwórGrillowane polędwiczki marynowane w winie Kruche, soczyste i aromatyczne polędwiczki z grilla. Mięso można także usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Polędwiczki przygotowane w ten sposób są ładnie rumiane z wierzchu, a w środku mięciutkie i delikatne. Polecam! Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ok 100ml oliwy z oliwek ok 100ml wytrawnego czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)DANIA I SAŁATKI Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Grillowane polędwiczki marynowane w winie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKotlety z karkówki marynowane w mleku Kruche i bardzo delikatne kotlety z karkówki to pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Dzięki marynowaniu mięsa w mleku i cebuli, kotlety są bardzo aromatyczne i soczyste. Polecam! Składniki: 3 plastry karkówki 1 cebula 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso myjemy(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kotlety z karkówki marynowane w mleku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach. Zastosowanie w kuchni: • Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń; • Jest dodawana do potraw z białego sera; • Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej kawy; • Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”; • Wykorzystane laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym cukrem
Moje domowe kucharzenie