Skoro za oknami jesień, to na naszym stole koniecznie musi się pojawić to ciasto, czyli szarlotka. Dziś nie będzie to taki klasyczny jabłecznik, tylko owsiana szarlotka
Kulinarne przygody GatityCzas na jesienne wypieki, a jak jesienne wypieki to zdecydowanie jabłeczniki. Dziś przedstawiam tartę z jabłkami pod bezą z dodatkiem rodzynek sułtańskich i sezamu firmy Helio
W Moim Magicznym DomuSezon na truskawki w pełni, więc u mnie wylądowały w słodkiej tarcie z krem. Pierwszy plan był taki, by przygotować z truskawek prosty koktajl, jednak zainspirowałam
Pink EnvelopeKruche ciasteczka z lukrem, dobre nie tylko na Walentynki :) W końcu mogłam wykorzystać foremkę w kształcie serca i tak powstał dzisiejszy słodki post. Maślane serduszka dość
Pink EnvelopeRustykalna tarta z rabarbarem – moim zdaniem jest najlepszym i najprostszym wypiekiem. Do tego słowo „rustykalna” bardzo mi się podoba. Kiedy pierwszy raz się
Pink EnvelopeRobiłam je jako dziecko z moją Babcią 🙂 Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
czarrna od kuchnikawałki) - 1 łyżka cukru waniliowego ( u nas ksylitol z wanilią ) dodatkowo: - cukier do obtoczenia ciastek (u nas 2 łyżki cukru trzcinowego) W misce umieścić odważone składniki i zagnieść kruche, miękkie ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć dłonią. Blachę
Smaczne ZdroweJak doskonale wiecie serniki to moja popisówka! Ten ulubiony Castingowy robi furorę zarówno wśród Was, jak i mojej rodziny i znajomych. Dziś mam dla Was przepis
Ostra na SłodkoPlacuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na śliwki uważam za otwarty i mam dla was dziś do zaoferowania bardzo przyjemne w smaku ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką. Składniki: 250 g
W Moim Magicznym DomuKolejne ciasto z serii "strzępce i kruszonki". Tym razem z wiśniami i pianką z dodatkiem oleju. Ciasto: 7 żółtek 250
Praktyczna plKoszyczki można upiec dużo wcześniej, schować do szczelnego pudełka. I jak goście przyjdą przygotować. Smaczne, polecam. Przygotowanie koszyczków – Masło roztopić w rondelku na małym ogniu
Kuchnia Pokoleńzapinamy obręcz. Od środka smarujemy obręcz zimnym masłem i wysypujemy nie mąką, nie bułką tartą a drobnym białym cukrem – po upieczeniu ciasto będzie miało z zewnątrz delikatną, kruchą karmelową skorupkę. CIASTO UCIERANE Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. 2 całe jajka wbijamy do dużej miski i dodajemy do nich cukier. Tak samo jak w przepisie
Karo in the KitchenNic tak nie poprawia humoru jak duża blacha ciasta z owocami 😉 Możecie użyć dowolnych owoców sezonowych np. truskawek, malin, borówek czy jeżyn. Zimne masło zagnieść z
Bullio