Może to kogoś zdziwić, ale pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki. Po prostu nie było u mnie tradycji pierniczkowej w moim rodzinnym domu, zawsze królowały
Gotowanie...to proste !O tej porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą
Gorący kąsekJakiś czas temu upiekłam pyszne ciasto z malinami z bloga Pani Doroty . Dziś nareszcie zebrałam się by pokazać mój efekt. Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam
W kuchni u MonikiBardzo lubię smak dojrzałych owoców kaki, więc kiedy tylko udało mi się spotkać je w rozsądnej cenie, pozwoliłam sobie na zakup większej ilości. Wspaniale skomponowały się
Kuchenne zapiski EdytyNa początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się
Pink Envelopekawałeczki. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy kruche ciasto. Większą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy nim dno posmarowanej masłem blaszki. Pozostałe ciasto rolujemy w długie i cienkie wałeczki, które zakręcamy wokół własnej osi i układamy na obrzeżach spodu (to będą ranty). Jeśli pozostanie Wam odrobina ciasta wykrójcie z niego ciasteczka zajączki czy kwiatuszki do ozdoby wierzchu mazurka. Spód
Delicious PlaceMalcie równie tradycyjne jest cannolli (sycylijskie rurki z kruchego ciasta z nadzieniem z ricotty), red velvet cake (amerykańsko-brytyjski czerwony biszkopt przekladany kremem) czy właśnie imqaret (smażone na głębokim tłuszczu ciastko z nadzieniem daktylowym, inspirowane kuchnią arabską). Dzisiaj proponujemy imqaret w wersji uproszczonej, z ciasta filo, z patelni. Mimo, że nazwa ciasteczka pochodzi od słowa maqrut, oznaczającego diamentowy kształt, najczęściej
Roślinożerni urlopowiczemiodem, orzechami ziemnymi, orzechami włoskimi), oblane czekoladą kruche ciastka HALWA DYAL MAKINA czy pyszne i chrupiące ciastka FEKKAS , przypominające włoskie biscotti. Niezwykłego smaku nadają mu ziarna sezamu, nasiona anyżu, woda z kwiatów pomarańczy i rodzynki. CORNES DE GAZELLES „różki gazeli” to małe rogaliki nadziewane migdałami i miodem. MAKROUT to z kolei ciasteczka z semoliny z nadzieniem daktylowym, smażone w głębokim
Ostra na Słodkowiele sposobów: z owocami, kawałkami czekolady, ciasteczkami, sokiem owocowym, polewą… Wykorzystaj sosy do deserów, by ozdobić budyń i nadać mu ciekawy smak. Sos malinowy idealnie pasuje do budyniu śmietankowego, a polewa toffi świetnie łączy się z budyniem czekoladowym . Budyń będzie także świetną bazą do bardziej skomplikowanych deserów: możesz wypełnić nim kruche babeczki lub przełożyć ciasto zamiast kremu. (function(hrxfmflw
Słodkie okruszkirazem coś dla amatorów herbaty. Te kruche imbirowe ciacha przełożone imbirowym kremem to idealne dopełnienie herbaty. Nuta cytrusowa jest tu dosyć mocno wyczuwalna. Jeżeli nie lubicie imbiru lub akurat nie macie pod ręką, można zamienić na świeżo starta skórkę cytrynową lub pomarańczową. Równie dobrze nie musice robić kremu, bo same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach
greenscarfciasteczka nakładać mieszankę pestek i miodu. Włożyć ciasteczka do piekarnika (zachowując spore odstępy bo ciacha dużo rosną :)) i piec ok. 15 min. Studzić na kratce. Smacznego :) Uwagi: *Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie i delikatnie więc najlepiej zdejmować je z blaszki łopatką. Po ostudzeniu ciastka stwardnieją i staną się kruche
chili & sugarbrzozowski Niedawno proponowałam Wam wykorzystanie jabłek antonówek do zrobienia marmolady. Dzisiaj, śladem Koła Gospodyń Wiejskich z Jabłonki, proponuję wykorzystanie tej marmolady do zrobienia cynamonek. Są to trójkątne ciastka z kruchego ciasta z nadzieniem z marmolady jabłkowej z odrobiną cynamonu. Szybkie i smaczne, należy jednak pamiętać, żeby użyć gęstej marmolady, która nadaje się do nadziewania. Przepis pochodzi z publikacji „Z Dydyńskiego(...)nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem. Ciastka Cynamonki - kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie ciasteczka w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Jeśli nadal się klei do rąk - dodajemy odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy z każdej porcji ciasta placki o grubości około ½ cm, z których wykrawamy foremkami ciasteczka. 5. Wykrojone ciasteczka układamy
W kuchni KatiePyszne, kruche, mięciutkie i expresowe do wykonania. Nie wymagają od nas żadnych wyszukanych składników. Uwielbiam lekko serowy smak tych ciastek ... ❤ Są delikatnie słodkie, więc jeśli jesteś łasuchem proponuję polukrować je lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Dla mnie było to już zbędne, bo powidła śliwkowe nadają ciasteczkom wg mnie dostatecznej słodkości 😊 Składniki: 25 dag margaryny 25 dag mielonego twarogu
Walijskie PichcenieScones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz
Di gotuje