Fantastyczne ciasteczka z kategorii tych zdrowszych :) Zdrowszych, bo bez białej mąki i białego cukru. Bardzo aromatyczne, przyjemnie kruche. Masa ciasteczkowa nawet na surowo była pyszna; przyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego
Opowieści z piekarnikaRogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają. Składniki: -2 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -0,5
Maminek kulinarnyBabeczki w wersji mini. Kruchy spód, w środku powidła śliwkowe a na górze orzechowa beza. Smaczne i podzielne. Długo zachowują świeżość i idealnie sprawdzają się w
Ala piecze i gotujeSiostry Anastazji. Upiekłam w życiu kilkadziesiąt rodzajów ciastek ale tak dobrych jak te, jeszcze nie jadłam. Wszystkie poprzednie biją na głowę. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi kilka osób i już mam na nie zamówienie(...)mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem. Piec w 200*C na złoto, czyli około 10 minut. Po wystudzeniu ciasteczka bez kokosu smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOrzeszki to smak dzieciństwa. Kojarzę je bardziej ze weselami niż z Bożym Narodzeniem, stały na stole wśród innych ciasteczek i kusiły swoim kształtem. Smak ich jest niezapomniany, ciasto kruche i krem maślany, często z orzechami w środku. Foremki kupiłam w sklepie internetowym wiosną tego roku, ale dopiero niedawno wykorzystałam po raz pierwszy. Zrobiłam jednak jeden błąd - kupiłam jedno opakowanie
bistro mamaPrzepisy na tradycyjne chocolate chip cookies są różne. Nie wiem który jak najbardziej przypomina ten oryginalny, więc sugerując się kilkoma z nich - upiekłam własne ciasteczka i dodatkowo... amarantusowe Chocolate chip cookies to rodzaj krucho-ciągnących się ciastek - nadzianych mnóstwem czekolady. Są rewelacyjne i nie sposób im się oprzeć. Jeszcze zaprezentuję Wam przepis, który będzie odzwierciedlał oryginał. Nie mniej jednak
Di gotujeKruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. Czas na… kawę i coś słodkiego. Jesienią i zimą na moim stole i w wypiekach
Słodkie okruszkiSłodko nie zawsze znaczy niezdrowo. Te ciasteczka poprawiają nastrój podczas jesiennej pogody. Są leciutkie, chrupiące, kruche i mocno maślane. Idealnie nadają kształt po szprycowaniu. Podane w salaterce #myAmbition przyciągają jesienne promienie słońca! Składniki: 120g masła 2 łyżki cukru pudru 200 g mąki kukurydzianej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Przesianą(...)dodać trochę masła bul wody. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy gwiazdki na pergaminie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 o C i pieczemy ok 15 minut lub do zarumienia. Ciasteczka można przechowywać ok 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś deser z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję
Słodki ZakątekVanillekipferl są jednymi z najbardziej popularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne. Składniki: 180 g masła, 2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy (16g), 2 żółtka, 3 łyżki zmielonych migdałów, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, dodatki: cukier puder. Przygotowanie: Siekamy zimne masło(...)długości około 6-7 cm. Lekko zawijamy by przypominały kształtem księżyce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10 minut. Ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Są jeszcze lepsze na drugi dzień
Aga w kuchniPyszne ciasteczka owsiane. Czy ktoś jest w stanie się im oprzeć? Kruche, kokosowe, z czekoladą, mmmm… Pyszności. Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie
Kucharzycaczekolady deserowej 50-60 gram cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część(...)delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 `C Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki"). Pieczemy około 40 minut
CynamonemPoOczachczekolady deserowej 50-60 gram cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część(...)delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 `C Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki"). Pieczemy około 40 minut
CynamonemPoOczachSzybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, z mąki kukurydzianej i ryżowej. Kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach i są szybkie w wykonaniu. Można wykorzystać inne rodzaje mąki, ale mieszanka mąki kukurydzianej i ryżowej, szczególnie jasnej, daje najlepszą strukturę. Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej (ja użyłam mąki z ryżu brązowego ale lepsza jest z ryżu(...)również z bakaliami 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany Czekoladę posiekać na małe kawałki. Mąki, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Można użyć dodatkowo o 1/2 szklanki cukru więcej - ciasteczka będą mocno słodkie. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, tak, żeby mąka dokładnie ją obtoczyła. Następnie dodać miękkie masło lub margarynę i rozgnieść całość, uzyskując coś w rodzaju kruszonki. Dodać jajko
Ze smakiem bez glutenuCiasteczka cebulowe Przekąski w każdej możliwej postaci, są nieodłączną częścią wielu imprez, jak i seansów filmowych lub serialowych. Bardzo dobrą alternatywą dla klasycznych chipsów, precelków i paluszków, są dzisiejsze ciasteczka z cebulą ! Fajnie jest zaskoczyć swoich gości lub nawet samego siebie, własnej roboty smakołykiem Ciastka cebulowe wychodzą IDEALNIE kruche i CUDOWNIE aromatyczne… o ile zapach cebuli jest dla Ciebie
BlendmanJestem zachwycona tymi ciasteczkami. Zrobiłam taką próbę przedświąteczną i na pewno upiekę je na świąteczny stół. Bardzo kruche i chrupiące. Idealne. Trochę słodkie, ale słodycz przełamana została powidłem śliwkowym. Beza bardzo długo pozostaje chrupiąca. Dodam, że im dłużej ciasteczka poleżą to bardziej zmiękną. Bardzo polecam, upieczcie takie, a nie pożałujecie. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanki mąki
Izabelawkuchni