cukrze. Wyglądają przepysznie, ale nie wiecie ile z nimi roboty! Tutaj przed pieczeniem. A tutaj te same rogaliki, ale upieczone. O, znów rogaliki! :D Tym razem krucho-drożdżowe z marmoladą. Tych ciasteczek całe szczęście nie musiałam piec, ale za to lukrować...A było ich...ponad 300. Zima na całego! Szkoda, że na Święta śnieg się nie pojawił :( Baton Reese
breakfast of dreamsPierniczki w zimie to rzecz niezbędna. W tym roku postanowiłam zrobić miękką wersje pierników . Składniki: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 1/2 szklanki cukru 2
ciastkarnia na kruchym spodzieWszystkich i wszędzie zaczyna ogarniać świąteczna gorączka, nie wiem jak w Polsce ale tutaj mamy już pełen asortyment rzeczy niezbędnych lub zbędnych na święta:) Jednym
ciastkarnia na kruchym spodzieMazurki pistacjowe Kruche i delikatne ciasto z pysznym kremem pistacjowym. Te mazurki wprost rozpływają się w ustach. Są dość słodkie więc dla przełamania smaku, ciasto smarujemy kwaskowym dżemem malinowym. Możemy zrobić jeden duży mazurek i potem pokroić go na kawałki lub wykonać kilka mniejszych jajeczek, które zmieszczą się do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 300g mąki pszennej 20g cukru pudru(...)albo prostokąty *** *** Z resztek ciasta formujemy wałeczki na otoczki do mazurków. Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy otoczki. Jeśli posiadamy małe foremki, możemy też wyciąć kilka ciasteczek do dekoracji mazurków *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Przygotowujemy nadzienie pistacjowe. W garnuszku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z palnika i dodajemy
Blog z Apetytemstudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka są przyjemnie chrupiące, z ciągliwym środkiem. Masło w cieście można zastąpić margaryną, przy czym podobnie jak masło, musi być miękka. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są kruche, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i pysznie smakują masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom
Gospodyni MiejskaLubię zaskakiwać rodzinkę swoimi specjałami Roladki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg mąki 250 g margaryna 250 g smalec cukier puder do obsypania
Kuchnia DanusiPierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie! Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki, przez wielu uważane za najlepsze na świecie. Kruche i mięciutkie od razu po upieczeniu (choć osobiście uważam, że najlepiej smakują od drugiego dnia). W smaku i wyglądzie są inne niż nasze, polskie pierniczki. Przygotowywane są na miodzie bez dodatku jajek i mleka za to z wyraźną cytrusową(...)wystudzenia *** *** Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy śmietankę, mieszamy. Dodajemy tyle śmietanki, aby lukier był gęsty ale delikatnie lejący *** *** Pierniczki polewamy lukrem i odkładamy do zastygnięcia *** *** Ciasteczka są dobre od razu do jedzenia, jednak najlepiej smakują od drugiego dnia po upieczeniu, gdyż jeszcze dodatkowo kruszeją *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA
Blog z ApetytemTradycyjne, najlepsze pierniczki. Z tego przepisu korzystam już kilka lat i zawsze wychodzą tak samo smaczne. Pierniki pełne miodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień
Zrób to smacznieKruche babeczki z kremem waniliowym Dziś coś na osłodę dnia. Pyszne kruche babeczki z tradycyjnym kremem waniliowym przygotowanym na bazie żółtek. Idealne do kawy lub herbaty
Słodkie okruszkiprzepis na ciasteczka maja pewnie też z USA ;) taka moja dedukcja:D ( mam nadzieje, że nie docierają tu do Polski jako mrożonki…..aa fuuj) Ciasteczka są dosłownie obłędne! Takie delikatne, kruche, a jednocześnie aż szczypią w język od dużej ilości kakao. Kakaowe Amerykanki zabawnie zachowują się podczas pieczenia. Najpierw rosną, żeby ostatecznie „rozlać” się na papierze. Dlatego
Rusty ForkSmaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia. Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :) Normal 0 21 false false false
Symfonia smakowabyć nieudana. Prostokątne ciasteczka najbardziej przypadły mi do gustu - są chrupiące i cudownie pachną kokosem (dlatego preferuję olej nierafinowany). Nie są twarde, a wręcz przeciwnie - idealnie kruche! Poniżej podam dwa sposoby na kształt ciasteczek, a Wy zdecydujcie, który Wam bardziej odpowiada. (około 26-30 sztuk) 100g oleju kokosowego (polecam nierafinowany) (*) 1/2 szklanki cukru (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie słodkich(...)pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 szklanka płatków 5 zbóż (mogą być dowolne) 1/4 szklanki wiórek kokosowych Olej zmiksować z cukrem. (Olej powinien posiadać stałą konsystencję. Jeśli chcecie ciasteczka kuleczki - należy go rozpuścić.) Mieszając - wbić jajko i wsypać resztę składników. (Masa powinna być jednolita i gładka.) Na końcu całość połączyć (nadal mikserem) z płatkami oraz wiórkami kokosowymi. Z ciasta
Di gotuje