kruche i słodkie czyli idealne na karnawał i Tłusty Czwartek. Składniki : * szklanka wody * szklanka mąki pszennej * 1/3 kostki masła * szczypta soli * 4 jajka * olej do smażenia * lukier Przygotowanie : Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie by nie powstały grudki, tak długo aż ciasto będzie odchodziło
Magiczne Życie MartyKolejny pomysł na drożdżówki, mam nadzieje, że skorzystacie z tego pomysłu i będą wam smakowały Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej
ciastkarnia na kruchym spodzierazy lepsze niż kupione w sklepie. Poza tym domu mogę zrobić sobie takie, jak lubię - ziołowe, pomidorowe, serowe, pikantne... Wszystko zależy od składnika, jakiego dodam do ciasta. A ciasto zostało znalezione i oswojone, mało tego - jest bardzo łatwe do wykonania i niezwykle plastyczne. Upieczone pachnie oliwą, ziołami, a swą chrupkość zachowuje nawet następnego dnia. Zrobiłam właśnie domowe, pyszne, niezwykłe krakersy(...)można je wycinać mniejszymi foremkami o dowolnym kształcie. Odradzam jednak zbyt małe formy, gdyż nie wydobędą prawdziwego smaku. I postanowiłam, że krakersy zagoszczą u mnie na stałe. Niezwykle kruche krakersy Składniki (można podzielić od razu na pół do dwóch misek, otrzymamy wtedy dwa rodzaje krakersów) : 1 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli
Kuchnia Prezydentowejwiem jak Wy, ale ja najbardziej tęsknię będąc weganką za sernikiem, a że dawno nie piekłam tego typu ciasta, to postarałam się zrobić coś naprawdę zasługującego na to miano. Jak byłam dzieciakiem, i pojawiły się różne cuda w sklepach to pamiętam, że były takie dwa obozy, fani „Marsa” i ano „Snickersa” , ja należałam zdecydowanie do tego(...)średnie banany 200 ml mleka sojowego sok z połowy cytryny (mniej więcej 3 łyżki) 100 g solonych orzeszków ziemnych 100 g gorzkiej czekolady Spód sernika: 200-250 g kruchych ciastek ( użyłam tych ) 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi) a poza tym : tabliczka czekolady na polewę (po prostu ją rozpuścić w kąpieli wodnej) na kajmak: 1 litr
greenscarfciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 9-10 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Ciasteczka
Di gotujeciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Mąkę
Di gotujekawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w miarę większych odstępach, gdyż ciasteczka się rozpłyną. Kuleczki lekko spłaszczamy i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., do zrumieniania. Po upieczeniu delikatnie przekładamy na kratkę (ciepłe są mięciutkie) i pozostawiamy do wystudzenia (po wystudzeniu stają się kruche). Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaświątecznym stole powinno być nie tylko smacznie, ale również kolorowo. Zrobiłam jeszcze jeden mazurek. Tym razem na kruchym, podpieczonym spodzie. Poprzedni mazurek cygański już znacie. Jeśli nie dokonaliście jeszcze wyboru jaki mazurek będzie na Waszym stole, mam propozycję, zróbcie łatwy i również smaczny mazurek kajmakowy. Do zrobienia masy kajmakowej można użyć cukierków krówek, albo skondensowane mleko w puszce(...)użyłam gotową masę krówkową. Wyszło łatwo i smacznie (foremka o średnicy 31 cm.) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany Składniki na masę kajmakową: 510 g puszka
Kuchnia u Krysiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już podawałam przepis na ciasteczka z kaszy gryczanej . Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem. Są przepyszne i smakują jak małe, kruche bułeczki. Nie są twarde i idealnie nadają się na zdrową przekąskę. (około 20 sztuk) 100g ugotowanej kaszy gryczanej 200g mąki pszennej 40g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura (polecam konfiturę figa z makiem od Eterno ) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu/konfitury. Pierożki delikatnie skleić - dociskając widelcem. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotujepyszne, kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem? Więc do kuchni marsz! Ciasteczka piec czas! Mniaam! Ciasteczka z jabłkami i cynamonem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, 4 duże jabłka, szczypta cynamonu, + cukier puder do posypania. Wykonanie: Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto. Ciasto
paapilotkaaczerwonego barwnika Zielone króliczki: szklanka mąki pszennej 1 jajko pół szklanki cukru drobnego 50 gram masła z lodówki pokrojonego w kosteczkę wanilia kilka kropli zielonego barwnika Zagniatamy ciasta z podanych składników w osobnych miseczkach. Wkładamy do lodówki na 30 minut Rozwałkowujemy. Wykrawamy kształt - u mnie akurat króliczek. Pieczemy w 190 stopniach 10 minut. Rada(...)bardziej twarde niż te wykonane z mąki pszennej. Ale za to czerwone znakomicie zachowują strukturę ciastka, są bardzo gładkie. Zielone z maki pszennej są kruche ale jak widać na zdjęciu mają inną powierzchnię. Powiem tak: z koszyka zniknęły najpierw zielone
AZgotuj!kruche ciasteczka, bardzo łatwe do wykonania, nadziewane domową konfiturą z róży. Robi się je ekspresowo, a smak mają taki, że trudno poprzestać na jednym :). Składniki: 2 szk mąki pszennej 1 szk gęstego serka naturalnego 25 dag margaryny lub masła cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski słoik konfitury lub twardej marmolady 1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto
Apetyczna babeczkapiekłam kruche ciasteczka na kiermasz dla skautów, którzy zbierają pieniądze na letni obóz. W sumie upiekłam ponad tysiąc ciasteczek. Wszystkie już zostały starannie zapakowane i czekają na niedzielę. Ale na tym nie koniec. Teraz zabrałam się za ciasteczka lukrowane, a na koniec tygodnia zaplanowałam takie wypieki, które długo stać nie mogą czyli cake popsy, babeczki z kremem i ciasta
Wiem co jemkruche i delikatne. Polecam Składniki: 7 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 300 gram masła lub margaryny 1/2 kg maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gram chałwy waniliowej Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka, następnie masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno
Ciasteczkowy Potwór