KRUCHYM SPODZIE IDEALNA NA CIEPŁE DNI SKŁADNIKI: 300g TRUSKAWEK 1/3 SZKL. CUKRU SOK Z JEDNEJ CYTRYNY 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI 250g MĄKI 150g MASŁA LUB MARGARYNY 70g CUKRU PUDRU CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŻÓŁTKO PRZYGOTOWANIE: Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO,MASŁA I ŻÓŁTKA- ZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
Swojskie jedzonkokajmakiem przekładamy ciasto na przemian z masą budyniową, kilka łyżek kajmaku zostawiamy do następnego dnia, aby dokładnie pokryć wierzch i boki. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub budyniowy 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła 3 łyżki cukru cukier lub esencja waniliowa 1. Gotujemy budyń, studzimy, a następnie miksujemy z masłem. Podczas przekładania placków, kruche blaty będą
Apetyczna babeczkakruche ciasteczka Z którego piekę różne ciasteczka Składniki - 400 g masła - 4 żółtka - 1,5 szkl cukru pudru - 4 szklanki mąki - pomarańczowy olejek zapachowy - 1 łyżka kakao - 50 g marcepanu - dowolny dżem - polewa lukier dowolne ozdoby Sposób przygotowania 1. - Na stolnicy wysypać mąkę dodać masło cukier i żółtka oraz olejek zapachowy wyrobić z tych składników ciasto Podzielić
W królestwie smaków Beatybarszczu zamiast kruchych pasztecików w świąteczny czas. SKŁADNIKI: 10 dag sera żółtego np Radamer 20 dag mąki pszennej 3 płaskie łyżki śmietany 18% 12 dag masła szczypta soli ziarenka kminku pieprz cayenne białko jaja SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać na stolnicy z mąką, dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto owinąć
Wanilia i Kardamonciasto na naleśniki nie współpracuje z nami. Jako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy, nie z torebki, sernik na zimno z truskawkami. Przepis na niego zapożyczyłam od Kwestii Smaku . Jest nieskomplikowany, pyszny i bardzo truskawkowy, bez galaretki na wierzchu, a takiego poszukiwałam. Efekt końcowy - pusta blacha do umycia :) Składniki na spód 170 g ciastek kruchych
pink envelopemąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość(...)gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy ; choinki ,oznaczały nieprzerwany cykl płodności , a zwierzątka ,ofiary składane bogom. Tutaj podam przedwojenny przepis na smaczne kruche ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła
Kulinarny karnet Christopheradzieciństwa. Czekoladowe kruche ciasteczka przełożone dżemem albo konfiturą śliwkową i to cały ich sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko. Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby moja babcia miała kocie oczy:) pochodzenie nazwy tych ciastek nie jest mi znajome natomiast bardzo dobrze pamiętam jak babcia je robiła. Zawsze dostawałam kawałek ciasta i robiłam
ciastkarnia na kruchym spodziewarstwą ciasta - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni - po upieczeniu ostudzić - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując - masę serową wylać na podpieczony kruchy spód - oczyszczone
Smakołyki Berenikiprzepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki
coolinarnastrefa.blogspot.compół soboty myślałam, co by tu zrobić za przekąskę. Żeby nie była zbyt banalna, wszystkim smakowała i przy okazji cieszyła oko. I najważniejsze – żeby nie zrujnowała domowego budżetu (już kruchego w tym miesiącu :P) i zrobiła się lotem błyskawicy. Pewnie sobie myślicie „puknij się w czoło kobieto, nie można mieć wszystkiego w jednym”. A jednak. Czasami moja inwencja twórcza(...)Wchodząc wczoraj po pracy do sklepu wiedziałam tylko, że chcę przygotować coś na ciepło ( przy okazji miał to być mój obiad lub kolacja :P). Spojrzałam na gotowe ciasto francuskie a gdy wzięłam je do ręki spadł na mnie grom z jasnego nieba w postaci pomysłu na przekąskę :D W następnej kolejności wpadł do koszyka kremowy ser brie
My simple kitchenjesienią w jego liściach się tarzałam, a za grubym konarem chowałam się podczas zabawy w chowanego. Jest także mogiłą dla moich zwierzaków... Niestety drzewo wyrosło tak wielkie, że jego kruche gałęzie stały się dla nas niebezpieczne. Padła decyzja o jego ścięciu. Tak, więc to ostatnia jesień dla tego drzewa...jesień jego życia. Wszystkie orzechy zostały już pozbierane, czyniąc(...)następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę oraz kakao – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cm Krem: Miękkie masło miksujemy
Bon Appetit MałgorzatyŚwiąteczne porządki w toku przyda się więc odrobina wzmocnienia. Do kawy dzisiaj zrobiłam migdałowe ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i
ciastkarnia na kruchym spodziebaardzo kruche. Zjadane tuż po przygotowaniu kruszą się mocno, ale znów wspaniale ciągnie się kolorowa warstwa. Kolejnego dnia same ciasteczka miękną, za to warstwa żelkowa wraca do swojej zwykłej struktury. A Wy, którą opcję wybierzecie?;) 115g masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki (plus 1/4 szklanki w razie gdyby ciasto było zbyt
Smaki Na Talerzubaaaardzo kruche ciasteczka, które po nadzianiu pigwową marmoladą i truskawkowym dżemem stały się czymś niezwykłym i obłędnym w smaku. SKŁADNIKI: 250 g mąki typ 450 100 g cukru pudru 1 jajko 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony dżem - najlepiej w miarę twardy cukier puder do posypania Z podanych składników wyrabiamy bardzo szybko ciasto. Wkładamy
Kuchnia od dwojgaciastka kruche z piernikowa nutka 125 g masła 82% 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 220 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 2 łyżki śmietany 18% po 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu i mielonych goździków Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, dalej siekamy. Dodajemy sól i mąkę z kakao i przyprawami. Zagniatamy szybko, by ciasto przypominało okruszki
Dzieje kuchennej Wiewióry