moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem
Ciastkozercyrównie kruche i pyszne. Pełnia miłości dzisiaj u mnie w domu Składniki na spód tarty: 125 g mąki owsianej 90 g masła 1 duże jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (wyjęte prosto z lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę
gutfutfanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka – tak do pochrupania :) Większość z nich można przygotować wcześniej i przechowywać w ciastkowym słoiku lub puszce, łatwo zabrać je także ze sobą na drogę. Moje ulubione waniliowe to kruche ciasteczka
CiastkozercyKRUCHYM SPODZIE IDEALNA NA CIEPŁE DNI SKŁADNIKI: 300g TRUSKAWEK 1/3 SZKL. CUKRU SOK Z JEDNEJ CYTRYNY 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI 250g MĄKI 150g MASŁA LUB MARGARYNY 70g CUKRU PUDRU CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŻÓŁTKO PRZYGOTOWANIE: Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO,MASŁA I ŻÓŁTKA- ZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
Swojskie jedzonkokajmakiem przekładamy ciasto na przemian z masą budyniową, kilka łyżek kajmaku zostawiamy do następnego dnia, aby dokładnie pokryć wierzch i boki. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub budyniowy 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła 3 łyżki cukru cukier lub esencja waniliowa 1. Gotujemy budyń, studzimy, a następnie miksujemy z masłem. Podczas przekładania placków, kruche blaty będą
Apetyczna babeczkakruche ciasteczka Z którego piekę różne ciasteczka Składniki - 400 g masła - 4 żółtka - 1,5 szkl cukru pudru - 4 szklanki mąki - pomarańczowy olejek zapachowy - 1 łyżka kakao - 50 g marcepanu - dowolny dżem - polewa lukier dowolne ozdoby Sposób przygotowania 1. - Na stolnicy wysypać mąkę dodać masło cukier i żółtka oraz olejek zapachowy wyrobić z tych składników ciasto Podzielić
W królestwie smaków Beatybarszczu zamiast kruchych pasztecików w świąteczny czas. SKŁADNIKI: 10 dag sera żółtego np Radamer 20 dag mąki pszennej 3 płaskie łyżki śmietany 18% 12 dag masła szczypta soli ziarenka kminku pieprz cayenne białko jaja SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać na stolnicy z mąką, dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto owinąć
Wanilia i Kardamonciasto na naleśniki nie współpracuje z nami. Jako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy, nie z torebki, sernik na zimno z truskawkami. Przepis na niego zapożyczyłam od Kwestii Smaku . Jest nieskomplikowany, pyszny i bardzo truskawkowy, bez galaretki na wierzchu, a takiego poszukiwałam. Efekt końcowy - pusta blacha do umycia :) Składniki na spód 170 g ciastek kruchych
pink envelopemąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość(...)gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy ; choinki ,oznaczały nieprzerwany cykl płodności , a zwierzątka ,ofiary składane bogom. Tutaj podam przedwojenny przepis na smaczne kruche ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła
Kulinarny karnet Christopheradzieciństwa. Czekoladowe kruche ciasteczka przełożone dżemem albo konfiturą śliwkową i to cały ich sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko. Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby moja babcia miała kocie oczy:) pochodzenie nazwy tych ciastek nie jest mi znajome natomiast bardzo dobrze pamiętam jak babcia je robiła. Zawsze dostawałam kawałek ciasta i robiłam
ciastkarnia na kruchym spodziewarstwą ciasta - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni - po upieczeniu ostudzić - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując - masę serową wylać na podpieczony kruchy spód - oczyszczone
Smakołyki Berenikiprzepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki
coolinarnastrefa.blogspot.compół soboty myślałam, co by tu zrobić za przekąskę. Żeby nie była zbyt banalna, wszystkim smakowała i przy okazji cieszyła oko. I najważniejsze – żeby nie zrujnowała domowego budżetu (już kruchego w tym miesiącu :P) i zrobiła się lotem błyskawicy. Pewnie sobie myślicie „puknij się w czoło kobieto, nie można mieć wszystkiego w jednym”. A jednak. Czasami moja inwencja twórcza(...)Wchodząc wczoraj po pracy do sklepu wiedziałam tylko, że chcę przygotować coś na ciepło ( przy okazji miał to być mój obiad lub kolacja :P). Spojrzałam na gotowe ciasto francuskie a gdy wzięłam je do ręki spadł na mnie grom z jasnego nieba w postaci pomysłu na przekąskę :D W następnej kolejności wpadł do koszyka kremowy ser brie
My simple kitchenjesienią w jego liściach się tarzałam, a za grubym konarem chowałam się podczas zabawy w chowanego. Jest także mogiłą dla moich zwierzaków... Niestety drzewo wyrosło tak wielkie, że jego kruche gałęzie stały się dla nas niebezpieczne. Padła decyzja o jego ścięciu. Tak, więc to ostatnia jesień dla tego drzewa...jesień jego życia. Wszystkie orzechy zostały już pozbierane, czyniąc(...)następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę oraz kakao – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cm Krem: Miękkie masło miksujemy
Bon Appetit MałgorzatyŚwiąteczne porządki w toku przyda się więc odrobina wzmocnienia. Do kawy dzisiaj zrobiłam migdałowe ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i
ciastkarnia na kruchym spodzie