Składniki:5 średnich cebul2 ziemniaki1 l bulionu wołowego100 ml białego wina wytrawnego70 g masła2 łyżki tartego sera chedar sólgałka muszkatołowakminek mielonyWykonanie:Cebulę pokroić w pół plastry.Na
kolorowotorcikowomarchwi 1 l wody sól Marchew umyć, obierać i pokroić w grubsze plastry. Zalać lekko słoną wodą i gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem wraz z wodą w której się gotowała (uzupełnimy w ten sposób sole mineralne tracone podczas biegunki). Aby zachęcić dziecko do jedzenia proponuję podać ze słonymi krakersami. U nas małe problemy z dziecięcym brzuszkiem a więc(...)Starajmy się wprowadzić jak najwięcej gotowanej marchwi i ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę jarzynową z ryżem. Sporną sprawą jest rosół - ja nie podaję. Dozwolonymi owocami są banany, mus z gotowanych jabłek i jagody np. domowy
Atlas Smakówryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem z kury’, na pewno ta zupa to coś dla Was. Jest nieporównywalnie zdrowsza i o wiele bardziej treściwa niż jej sproszkowany odpowiednik. Porcja z przepisu to zupa
Karo in the KitchenZupa niezapomniana w smaku. Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie. Wszystko dzięki "Jadłonomii" :) Kokosowy krem z buraka 3 duże upieczone buraki 2 ząbki czosnku kawałek 2 cm imbiru szczypta płatków chili 3/4 dużej puszki mleka kokosowego 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Ćwiartkę buraki(...)Dorzucamy buraki (poza tymi pokrojonymi w słupki). i mieszamy. Dolewamy mleko i wodę oraz solimy (ok łyżeczki soli). Przykrywamy częściowo i gotujemy ok 15 minut. Blendujemy na gładki krem (u mnie zupa mocno się spieniła co widać na zdjęciach na dokładke robionych prawie po ciemku :/ ). Doprawiamy sola, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z paseczkami buraka, natką kolendry lub pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióryumieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami
Czerwień i błękitDziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki(...)liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ). Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała. Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki. Jeśli zamiast śmietany dodacie jogurt to krem będzie bardzo lekki
Kuchnia Beatymałym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem. Na talerzach
SzczyptaSmaQnaszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra, w dużej szklance i z dużą ilością spienionego mleka czyli taka jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam krem z pomidorów z serem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwięc swój zwyczaj nie gotowania z książek, jednocześniestawiając się okoniem paskudnej aurze. Ugotowałam krem z dyni. Według receptury Ewy Wachowicz.Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu (klik). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu.Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodatkowo dodałam słodkiej paprykimielonej, co podrasowało smak. Pieprz czarny, natomiast, zastąpiłam ziołowym. Polecam gorąco, naprawdę zupa jest wyborna. Smacznego! Karmel
W kuchni Karmel-itkigotujemy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko gotujemy przez 15 min. Kiedy kukurydza jest miękka miksujemy ją blenderem (dość długo) Zupę przecedzamy przez sitko aby uzyskać gładki krem bez łusek kukurydzy. Zupa idealnie pasuje z grzankami ziołowymi
Pan i Pani Smith w kuchninatka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki zupy wsypuję do garnka z zimną wodą. Gotuję około 22 minuty, dodaję łyżkę oleju rzepakowego. Pod koniec gotowania wlewam śmietankę. Następnie całą zupę miksuję na krem. Chleb tnę na trójkąty i robię z nich grzanki w opiekaczu do kanapek. Przygotowuję też kotleciki mielone w wersji mini. Zupę w talerzu dekoruję natką pietruszki. Do ciepłej
Kuchnia co dniaKrem z zielonego groszku Uwielbiam zielony groszek, jeżeli również jesteście jego wielbicielami to moja dzisiejsza propozycja na krem jest właśnie dla Was. Składniki: (4 porcje) - zielony groszek łuskany (400 g) - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - jogurt naturalny - 2 łyżki - masło - 1 łyżeczka - bulion warzywny - 2 szklanki - szczypiorek - gałka muszkatołowa(...)Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami. Smacznego
Fit-aminaSzparagi są cudownym warzywem, nie dość, że zdrowe, to i smaczne. W dodatku można przyrządzać je na wiele sposobów – zupa szparagowa przecierana/krem jest jednym z nich
Nerds Kitchensobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam zupę na talerz, zaczęłam szukać jakiegoś kolorystycznego akcentu - padło na sos sojowy. Świetnie tutaj pasuje, nie rezygnujcie z jego dodatku.I choć może(...)czosnek i posiekane chilli, następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem, dodać oregano i estragon, gotować, dopóki ziemniaki nie zmiękną.Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać gorące z kilkoma kroplami sosu sojowego.Smacznego!Jeszcze tylko jutro, i wolne... Nareszcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzechce mi się gotować dla jednej osoby, ale stwierdziłam, że warto wykorzystać ten czas na przygotowywanie dań, których mój ukochany nie jada. I tak właśnie powstał krem z buraczków. Bardzo dawno nie jadłam zup, postanowiłam więc zacząć właśnie od tej. Wyszła smaczna, bardzo gęsta i sycąca. Chips z szynki szwarcwaldzkiej to istna wisienka na torcie. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracji