wystudzenia. (zapobiegnie to tworzeniu się grubego kożucha ) Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na gęsty krem i dodaj do zimnego budyniu. Zmiksuj całość na niskich obrotach miksera. Tak przygotowaną masę budyniową podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao, masło orzechowe i zmiksuj do połączenia składników. Do pucharków nakładaj po ok 2 solidne łyżki ciemnej masy
Andzia Pichciznane od lat a pieczone już przez nasze babcie. Dawniej pieczono je w metalowej maszynce, ja użyłam gofrownicy z wymiennymi wkładami. Ciasteczka bardzo szybko się pieką a nadziane pysznym kremem smakują nieziemsko(...)zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka przekładamy do pojemnika i odkładamy na kilka godzin aż najdą. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień. Orzeszki z nadzieniem mleczno - orzechowym są bardzo smaczne
Kulinarne Fantazje Mariolijuż samo w sobie jest wilgotne. Po przełożeniu kremem najlepiej kroi się w następnym dniu. Polecam, bo tak pysznego tortu nigdy nie jadłam. Tort jest dość duży i bardzo kaloryczny nie da się go zjeść zbyt wiele. Można upiec z połowy składników a i tak wystarczy dla wielu osób. Tort orzechowy Ciasto na 2 blaty • 450g orzechów włoskich, x) • 125g(...)białek Kiedy mamy już wolną tortownicę, ubijamy białka do drugiej części tortu, mieszamy z drugą połową masy orzechowej i pieczemy. Ciasto najlepiej upiec na 1-2 dni wcześniej przed dekorowaniem. Lepiej się kroi. Każde z ciast przekroiłam na 2 części i przełożyłam kremem. Mój krem Ten właśnie proponuję. Samo ciasto jest dość słodkie, więc cukru dodałam niewiele. • 300ml gęstej śmietany
Leśny Zakątekszczególności cappuccino :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem cappuccino: 2 budynie waniliowe (bez cukru) ¾ litra mleka 3,2% ½ szklanki cukru 1 opakowanie cappuccino np. orzechowe (110g) 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 200g prostokątnych herbatników (ok. 20 sztuk) Ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady(...)gotowa, gdy nie ma w niej grudek. Wystudzony biszkopt odrywamy do pergaminu i zwilżamy go około 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody lub wódki, a następnie rozprowadzamy po nim równomiernie krem cappuccino i układamy herbatniki. Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Polewę rozprowadzamy równomiernie po herbatnikach. Najlepiej
Smakowy RajOrzeszki - pyszne, kruchutkie ciasteczka wyglądem przypominające orzechy włoskie, wypełnione dowolnym, ulubionym nadzieniem. Tutaj w tym przepisie - z kremem kajmakowym i czekoladowym. Można nadziewać na przeróżne sposoby i robić wszelkie, dowolne smaki - kokosowe, kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, owocowe - co tylko podpowie nam fantazja. Pomimo tego iż orzeszki nie należą do ekspresowych wypieków, to warto znaleźć chwilę, ponieważ smak wynagrodzi włożony trud :) Przepis(...)ciasta, tzw. kołnierz jeśli takowy powstał podczas wypiekania. Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili. Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie - oprószyć cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao -2 łyżeczki Krem budyniowy : mleko - 1,5 szkl cukier - 4 łyżki masło - 190 g mąka - 4 łyżki pełne Dodatkowo : aromat waniliowy masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać
Kuchnia Danusismaku. Na pewno rodzina i goście będą zachwyceni. biszkopt makowo orzechowy: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki maku 2/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ mielone orzechy/ mus morelowy: 100 g moreli suszonych 60 g miechunki suszonej 2 pomarańcze krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru(...)pomarańczowa opcjonalnie Biszkopt makowo orzechowy: Białka o temp pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka. Mieszam mikserem. Mąkę orzechową, mak, proszek do pieczenia, dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp
wesoła kuchniablatów bezowych. Torcik jest najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce, robią się miękkie od kremu i nie kruszą podczas krojenia. Z ubitych białek można również przygotować roladę bezową z malinami, mini bezy orzechowe albo bezę Pavlovą na różne sposoby: mini beza tort pavlova pavlova z owocami Bezowy torcik migdałowo o średnicy 18 cm: Składniki(...)zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mielonych migdałów 2 łyżki likieru migdałowego Śmietanę kremówkę i serek mascarpone chłodzimy przed przygotowaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatków, bo w takiej wersji czysto biszkoptowej również smakują pysznie. Do dwóch muffinek w ramach eksperymentu wsadziłam też pół łyżeczki masła orzechowego, co również okazało się pysznym pomysłem. Następnym razem spróbuję je nadziać właśnie masłem lub jakimś innym kremem. Omleciki nie zawierają też glutenu - użyłam mąki ryżowej, ani cukru, który został zastąpiony erytrytolem. Całość podałam z moim ulubioną fit nutellą
Healthy food explorersypkie galaretki. Lekko studzimy. Składniki na krem : 2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła Żółtka miksujemy z mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Składniki na warstwę orzechową: 50 g masła 1 ½ łyżki(...)orzechów włoskich Masło, miód, cukier i mleko podgrzewamy do rozpuszczenia. Wsypujemy orzechy, jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Masa orzechowa po ostudzeniu ma być w miarę sypka( nie stwardniała). W razie potrzeby- rozcieńczyć mlekiem, ponownie podgrzać i ostudzić. WYKONANIE: blat kruchy ½ masy rabarbarowej ½ kremu blat kruchy + ½ masy rabarbarowej blat kruchy ½ kremu orzechy Smacznego
Domowe ciastacytryny z użyciem BULIONU WARZYWNEGO WINIARY To była zupa jak dla mnie idealna, połączone składniki dały niesamowity smak. Delikatny krem z kalafiora z bulionem warzywnym, został przełamany wyrazistą salsą ziołową, a kropkę nad „i” postawiło palone masło o orzechowym smaku i zapachu. PYCHA ! GŁÓWNE DANIE – Kaszotto z pęczaku z kurkami i kotlecikami jagnięcymi z użyciem BULIONU WOŁOWEGO WINIARY(...)podpieczone dzięki temu mięso było delikatne. Kaszotto podane zostało z świeżym, przesmażonym szpinakiem, kurkami, pieczoną cebulką oraz kotlecikami jagnięcymi. Niebo w gębie. DESER – Tarta na kruchym spodzie z kremem migdałowym i rabarbarem Deser tylko dosłodził już i tak bardzo „słodki” dzień. Ciasto (znakomite, kruche , idealne) i krem migdałowy, przygotowaliśmy wcześniej, ponieważ wymagałY schłodzenia. Ciasto zostało podpieczone, następnie nałożyliśmy kolejno krem
Moniki SmakołykiKrem Rocher: • 400 g serka mascarpone • 400 g nutelli • 100 g mlecznej czekolady • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Krem śmietankowy: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 100 g serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny Do nasączenia: • 1/2 szklanki likieru orzechowego lub wódki orzechowej Soplica • 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt orzechowo – czekoladowy: wszystkie składniki powinny być(...)blaty kakaowo - orzechowe. 8. Przygotować poncz: Jeśli używamy wódki, alkohol wymieszać pół na pół z przegotowaną, ostudzoną wodą. Jeśli stosujemy słabszy likier, użyć 2/3 alkoholu i 1/3 wody. 9. 100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 10. Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni, ostudzić. Posiekać, aby otrzymać ½ szklanki orzechów, które dodamy do kremu Rocher. 11. Przygotować krem Rocher
W mojej kuchniUmieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam na mąkę(...)łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek) kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe) Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę. W przypadku posiadania blendera wysokoobrotowego należy umieścić składniki w kielichu zaczynając od mokrych, skończywszy na tych suchych. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Ozdobić posiekanymi migdałami. Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsza
moj przepis naUmieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam na mąkę(...)łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek) kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe) Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę. W przypadku posiadania blendera wysokoobrotowego należy umieścić składniki w kielichu zaczynając od mokrych, skończywszy na tych suchych. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Ozdobić posiekanymi migdałami. Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsza
moj przepis naUmieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam na mąkę(...)łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek) kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe) Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę. W przypadku posiadania blendera wysokoobrotowego należy umieścić składniki w kielichu zaczynając od mokrych, skończywszy na tych suchych. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Ozdobić posiekanymi migdałami. Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsza
moj przepis na