krem orzechowy - 3576 przepisów (strona:147/239)

Domowe Monte 158

wystudzenia. (zapobiegnie to tworzeniu się grubego kożucha ) Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na gęsty krem i dodaj do zimnego budyniu. Zmiksuj całość na niskich obrotach miksera.  Tak przygotowaną masę budyniową podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao, masło orzechowe i zmiksuj do połączenia składników.  Do pucharków nakładaj po ok 2 solidne łyżki ciemnej masy

Andzia Pichci
ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ 118

znane od lat a pieczone już przez nasze babcie. Dawniej pieczono je w metalowej maszynce, ja użyłam gofrownicy z wymiennymi wkładami. Ciasteczka bardzo szybko się pieką a nadziane pysznym kremem smakują nieziemsko(...)zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka przekładamy do pojemnika i odkładamy na kilka godzin aż najdą. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień. Orzeszki z nadzieniem mleczno - orzechowym są bardzo smaczne

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort orzechowy 160

już samo w sobie jest wilgotne. Po przełożeniu kremem najlepiej kroi się w następnym dniu. Polecam, bo tak pysznego tortu nigdy nie jadłam. Tort jest dość duży i bardzo kaloryczny nie da się go zjeść zbyt wiele. Można upiec z połowy składników a i tak wystarczy dla wielu osób. Tort orzechowy Ciasto na 2 blaty • 450g orzechów włoskich, x) • 125g(...)białek Kiedy mamy już wolną tortownicę, ubijamy białka do drugiej części tortu, mieszamy z drugą połową masy orzechowej i pieczemy. Ciasto najlepiej upiec na 1-2 dni wcześniej przed dekorowaniem. Lepiej się kroi. Każde z ciast przekroiłam na 2 części i przełożyłam kremem. Mój krem Ten właśnie proponuję. Samo ciasto jest dość słodkie, więc cukru dodałam niewiele. • 300ml gęstej śmietany

Leśny Zakątek
Ciasto biszkoptowe z cappuccino 219

szczególności cappuccino :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem cappuccino: 2 budynie waniliowe (bez cukru) ¾ litra mleka 3,2% ½ szklanki cukru 1 opakowanie cappuccino np. orzechowe (110g) 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 200g prostokątnych herbatników (ok. 20 sztuk) Ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady(...)gotowa, gdy nie ma w niej grudek. Wystudzony biszkopt odrywamy do pergaminu i zwilżamy go około 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody lub wódki, a następnie rozprowadzamy po nim równomiernie krem cappuccino i układamy herbatniki. Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Polewę rozprowadzamy równomiernie po herbatnikach. Najlepiej

Smakowy Raj
Orzeszki - ciasto 370

Orzeszki - pyszne, kruchutkie ciasteczka wyglądem przypominające orzechy włoskie, wypełnione dowolnym, ulubionym nadzieniem. Tutaj w tym przepisie - z kremem kajmakowym i czekoladowym. Można nadziewać na przeróżne sposoby i robić wszelkie, dowolne smaki - kokosowe, kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, owocowe - co tylko podpowie nam fantazja. Pomimo tego iż orzeszki nie należą do ekspresowych wypieków, to warto znaleźć chwilę, ponieważ smak wynagrodzi włożony trud :) Przepis(...)ciasta, tzw. kołnierz jeśli takowy powstał podczas wypiekania. Suche połówki orzeszków można schować do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka miesięcy a nadziać w dowolnej chwili. Połówki orzeszków nadziewać kremem, skleić ze sobą tworząc orzeszka, zostawić bez dekoracji lub udekorować dowolnie - oprószyć cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Krówka na biszkopcie 161

cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao -2  łyżeczki Krem budyniowy : mleko - 1,5 szkl cukier - 4 łyżki masło - 190 g mąka  - 4 łyżki pełne Dodatkowo : aromat waniliowy masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.  Dodawać

Kuchnia Danusi
Tort makowo orzechowy choinka bezglutenowy 151

smaku. Na pewno rodzina i goście będą zachwyceni. biszkopt makowo orzechowy: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki maku 2/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ mielone orzechy/ mus morelowy: 100 g moreli suszonych 60 g miechunki suszonej 2 pomarańcze krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru(...)pomarańczowa opcjonalnie Biszkopt makowo orzechowy: Białka o temp pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka. Mieszam mikserem. Mąkę orzechową, mak, proszek do pieczenia, dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp

wesoła kuchnia
Bezowy torcik migdałowy 202

blatów bezowych. Torcik jest najlepszy  na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce,  robią się miękkie od kremu i nie kruszą podczas krojenia. Z ubitych białek można również przygotować roladę bezową z malinami, mini bezy orzechowe albo bezę Pavlovą na różne sposoby: mini beza tort pavlova pavlova z owocami Bezowy torcik migdałowo  o średnicy 18 cm: Składniki(...)zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15  minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mielonych migdałów 2 łyżki likieru migdałowego Śmietanę kremówkę i serek mascarpone chłodzimy przed przygotowaniem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki omletowe z kremem czekoladowym 162

dodatków, bo w takiej wersji czysto biszkoptowej również smakują pysznie. Do dwóch muffinek w ramach eksperymentu wsadziłam też pół łyżeczki masła orzechowego, co również okazało się pysznym pomysłem. Następnym razem spróbuję je nadziać właśnie masłem lub jakimś innym kremem. Omleciki nie zawierają też glutenu - użyłam mąki ryżowej, ani cukru, który został zastąpiony erytrytolem. Całość podałam z moim ulubioną fit nutellą

Healthy food explorer
Ciasto Ra-barbarrr 184

sypkie galaretki. Lekko studzimy. Składniki na krem : 2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła Żółtka miksujemy z mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Składniki na warstwę orzechową: 50 g masła 1 ½  łyżki(...)orzechów włoskich Masło, miód, cukier i mleko podgrzewamy do rozpuszczenia. Wsypujemy orzechy, jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Masa orzechowa po ostudzeniu ma być w miarę sypka( nie stwardniała). W razie potrzeby- rozcieńczyć mlekiem, ponownie podgrzać i ostudzić. WYKONANIE: blat kruchy ½ masy rabarbarowej ½ kremu blat kruchy + ½ masy rabarbarowej blat kruchy ½ kremu orzechy Smacznego

Domowe ciasta
Relacja z warsztatów kulinarnych WINIARY z Davidem Gaboriaud 145

cytryny z użyciem BULIONU WARZYWNEGO WINIARY To była zupa jak dla mnie idealna, połączone składniki dały niesamowity smak. Delikatny krem z kalafiora z bulionem warzywnym, został przełamany wyrazistą salsą ziołową, a kropkę nad „i” postawiło palone masło o orzechowym smaku i zapachu. PYCHA ! GŁÓWNE DANIE – Kaszotto z pęczaku z kurkami i kotlecikami jagnięcymi z użyciem BULIONU WOŁOWEGO WINIARY(...)podpieczone dzięki temu mięso było delikatne. Kaszotto podane zostało z świeżym, przesmażonym szpinakiem, kurkami, pieczoną cebulką oraz kotlecikami jagnięcymi. Niebo w gębie. DESER – Tarta na kruchym spodzie z kremem migdałowym i rabarbarem Deser tylko dosłodził już i tak bardzo „słodki” dzień. Ciasto (znakomite, kruche , idealne) i krem migdałowy, przygotowaliśmy wcześniej, ponieważ wymagałY schłodzenia. Ciasto zostało podpieczone, następnie nałożyliśmy kolejno krem

Moniki Smakołyki
Tort Rocher wg Aleex 193

Krem Rocher: • 400 g serka mascarpone • 400 g nutelli • 100 g mlecznej czekolady • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Krem śmietankowy: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 100 g serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny Do nasączenia: • 1/2 szklanki likieru orzechowego lub wódki orzechowej Soplica • 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt orzechowo – czekoladowy: wszystkie składniki powinny być(...)blaty kakaowo - orzechowe. 8. Przygotować poncz: Jeśli używamy wódki, alkohol wymieszać pół na pół z przegotowaną, ostudzoną wodą. Jeśli stosujemy słabszy likier, użyć 2/3 alkoholu i 1/3 wody. 9. 100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 10. Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni, ostudzić. Posiekać, aby otrzymać ½ szklanki orzechów, które dodamy do kremu Rocher. 11. Przygotować krem Rocher

W mojej kuchni
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 99

Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam na mąkę(...)łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek) kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe) Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę. W przypadku posiadania blendera wysokoobrotowego należy umieścić składniki w kielichu zaczynając od mokrych, skończywszy na tych suchych. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Ozdobić posiekanymi migdałami. Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsza

moj przepis na
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 94

Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam na mąkę(...)łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek) kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe) Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę. W przypadku posiadania blendera wysokoobrotowego należy umieścić składniki w kielichu zaczynając od mokrych, skończywszy na tych suchych. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Ozdobić posiekanymi migdałami. Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsza

moj przepis na
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 107

Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam na mąkę(...)łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek) kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe) Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę. W przypadku posiadania blendera wysokoobrotowego należy umieścić składniki w kielichu zaczynając od mokrych, skończywszy na tych suchych. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Ozdobić posiekanymi migdałami. Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsza

moj przepis na