kotlety - 13055 przepisów (strona:630/871)

Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 243

siekamy i dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny.  Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczka wieprzowa w cieście czosnkowym z płatkami owsianymi 122

CIEŚCIE CZOSNKOWYM Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - mąka z pełnego przemiału  - płatki owsiane - bułka tarta - woda - olej - czosnek suszony - pieprz - sól Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę z pełnego przemiału łączymy wodą i doprawiamy suszonym czosnkiem (wedle uznania) oraz solą. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby trzymała się później

Życie zamknięte w smaku
Roladki z piersi kurczaka z serem 148

mąka - bułka tarta - 2 jajka - zioła prowansalskie - sól Przygotowanie: Pierś rozcinamy na grubości, dzieląc ją na kotelety. Lekko rozbijamy, przez folię. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Układamy na każdym kotlecie ser i zwijamy. Wkładamy do mąki, jajka i bułki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Kiełbasa słoikowa 158

sól. Całość dokładnie wyrabiamy. Ilość soli i pieprzu jaki użyjemy do przyprawiania uzależniony jest od naszych preferencji. ( można sprawdzić jaki smak będzie miała kiełbasa, gdy weźmiemy masę, zrobimy małego kotleta i usmażymy go na patelni ). Wyrobioną masę wkładamy do słoików, ugniatamy tak aby pozbyć się powietrza. Gotujemy zamknięte słoiki przez 2 godziny. Po wystudzeniu jest gotowa. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Odmienione zrazy z szynki 204

konserwową. Składniki: Dowolna ilość szynki Cienkie plastry boczku wędzonego Ogórki kiszone Papryka konserwowa Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Olej Bulion / woda Nitka Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ( jak na kotlety ), rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął

Smaki Ewy
Zapiekane ziemniaczki z kolendrą 121

Dzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu a ziemniaki odmienione. Składniki: Dowolna ilość ziemniaków Olej Ziarna kolendry czosnek Masło Sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Każdego ziemniaka smarujemy olejem i posypujemy

Smaki Ewy
Duszona wołowina w warzywach i pomidorach z szybkowara 179

wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Pomidory z puszki Liść laurowy Ziele angielskie olej Wykonanie: Wołowinę kroimy na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się nadaje ), dodajemy łyżkę oleju. Przyprawiamy solą ( ok 1 łyżeczka ) i pieprzem. Pozostawiamy i w międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Do szybkowara dodajemy ok. 1 łyżkę oleju

Smaki Ewy
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 181

karkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Usmażoną układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulę przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę

Smaki Ewy
Ziemniaczki zasmażane z suszonymi pomidorami i selerem naciowym 123

Kolejna propozycja na odmienione ziemniaczki. Zdarza się, że na obiad robimy coś smażonego, typu kotlet i sosu brak. W takiej sytuacji proponuję odmienić ziemniaczki a będą one nie tylko efektowne ale i smaczne. Składniki: Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków Kilka suszonych pomidorów z oleju Kilka gałązek selera naciowego 2 ząbki czosnku Oliwa spod pomidorów Wykonanie: Na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy

Smaki Ewy
Szaszłyk z mielonego mięsa z warzywną niespodzianką 223

czosnkiem. Mieszamy. Cukinię kroimy w kostkę ok 1 ½ - 2 cm, podobnie jak paprykę. Na patyk do szaszłyków nadziewamy kolejno papryki, cukinie i pieczarki. Z części mięsa mielonego formujemy płaskiego kotleta, układamy na nim patyk z warzywami i zawijamy / obklejamy ( jeżeli mięso lepi się do rąk wystarczy zwilżyć ręce wodą ).  Na patelni rozgrzewamy olej ( ok. 2 łyżek ) obsmażamy szaszłyki

Smaki Ewy
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i żółtym serem 134

kurczaka pokroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać z każdej strony solą i pieprzem i włożyć do lodówki na godzinę (lub więcej). Następnie na każdym kotlecie ułożyć plasterek żółtego sera, pokrojone suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę obtoczyć najpierw w mące, ściskając w ręku żeby nam się nie rozpadła podczas smażenia, następnie w rozkłóconym jajku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wątróbka wieprzowa panierowana 150

minut. Po tym czasie odsączamy i kroimy na 1,5 cm paseczki.  Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Tak jak kotleta schabowego. Cebulkę kroimy w półtalarki.   Na rozgrzany tłuszcz przekładamy cebulkę, a następnie wątróbkę. Smażymy z obu stron, po kilka minut, do uzyskania chrupiącej panierki. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Genialny dżem & Relacja Kraków. 180

miejsca serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger ,  D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej

More food, love and dreams
Moje Bieszczady... 192

Żywiliśmy się głównie w Zajeździe Niedźwiadek w Smereku  choć i dwa razy udało nam się skosztować smakołyków z Chaty Wędrowca w Wetlinie. W Niedźwiadku królowały pierogi, placki ziemniaczane, kotlety schabowe i zupy typu żurek i kapuśniak. W Chacie pożeraliśmy naleśniki giganty, zupę z soczewicy i baraninówkę, pół porcji nam całkowicie wystarczyło by się najeść! niesamowity dach w skansenie piękne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burgery z bobu i kurczaka 200

kiszone (użyłam tegoroczne),posiekany szczypior, listki sałaty strzępiastej, keczup Bób zmielić z mięsem z kurczaka oraz posiekaną natką. Masę wymieszać z czosnkiem, jajkami, oliwą i przyprawami. Formować okrągłe, płaskie kotlety na szerokość bułek. Smażyć z obu stron. Bułki przekroić, lekko podgrzać (w piekarniku, kuchence mikrofalowej, a najlepiej na patelni - miękiszem do dołu) ). Na spodzie bułki położyć sałatę , plaster pomidora

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania