Karkówka w marynacie z ziół i aromatycznej wódki 203twarda. Mięso wrzucamy na bardzo gorącą patelnię i szybko obsmażamy, zamykając możliwość uciekania wody. Potem już w zależności od przepisu, byle nie spalić. Użyte składniki marynaty (na jeden kotlet): 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego nakrętka Gorzkiej Żołądkowej z Figą ząbek czosnku drobno posiekany 3 ziarenka pieprzy utłuczone w moździeżu szczypta rozmarynu (nie przesadzić z ilością!) sól - opcjonalnie, już po obsmażeniu
Państwo Wojtczuk gotują
Kurczak pod pomidorową pierzynką 186koniec dodać drobno posiekany czosnek. Każdego pomidora koktajlowego przekroić na pół i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż pomidory puszczą sok. Na talerzu ułożyć kotlety z kurczaka i na każdy nałożyć warstwę podsmażonych pomidorów. Całość polać delikatnie kremem balsamicznym. kurczak pod pomidorową pierzynką
O kuchni z uczuciem
Odchudzone tiramisu 225biodra, ani w cycki to nie pójdzie. Początkowo nie mogłam zrozumieć wegan i tego nazywania produktów z soi i płyt gipsowych, nazwami typu „żeberka z grilla” lub „kotlet o smaku kurczaka”. Z biegiem czasu przestało mnie to drażnić. Może to taki złoty środek? Może to sposób na oszukiwanie? Nie nam to oceniać. Sama robiłam „pasztety z fasoli”, okazjonalnie, ale jednak
ladykitchen
Inny Wymiar w sercu Warszawy 213wcale nie musi być ciężka i tłusta. Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu. Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika
Wylizany Rondel
Kurczak z orzechami 298Smaczna odmiana od zwykłego kotleta 🙂 Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg sera żółtego sól, pieprz jajko bułka tarta Sposób przygotowania Fileta przekroić wzdłuż na … Czytaj dalej Kurczak z orzechami
czarrna od kuchni
Surówka z kiszonej kapusty. 191pół tygodnia. Ta surówka nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. Duża dawka witamin, zwłaszcza C, błonnik są wskazane o każdej porze roku, a zimą najbardziej. Do tego prosty kotlet i obiad pełen wypas. 😊 Można też dodać rodzynki, a olej zastąpić majonezem, to też fajna odmiana
Dieta moja pasja
Zupa krem z pietruszki 198która według mnie jest dość niedoceniana. Zazwyczaj jako składnik włoszczyzny ląduję w wywarze warzywnym, choć sama ma wszechstronne zastosowanie i właściwości. Można z niej wyciskać sok, robić z niej kotlety lub nawet frytki. Urozmaicenie swojej diety większą ilością pietruszki może korzystnie działać na układ krążenia, układ moczowy oraz układ trawienny. To niepozorne warzywo zawiera też mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego
wegujemy
Sos pieczarkowo-śmietankowy 282Aromatyczne pieczarki skąpane w kremowym sosiku ze słodkiej śmietanki to pyszny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, kotletów czy kopytek. Zdecydowanie smaczniejszy niż sos pieczarkowy bez śmietanki ale wiadomo bardziej kaloryczny. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 duża cebula ok 250 ml śmietanki 30 % sól,pieprz garść posiekanej natki Pieczarki dokładnie
Monia miesza i gotuje
Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką 251niewielkiej ilości wody schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab z warzywami i makaronem 192jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko 4 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy
Kuchnia od dwojga
Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 191isovitexin, dwa składniki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Wyobraźcie sobie, że w Azji skąd pochodzi, robią z niej nawet lody i lizaki! Ma wszechstronne zastosowanie, w zupach, pastach, kotletach, pulpecikach. U mnie dziś prosta zupa z fasoli mung. Moje dzieci ją uwielbiają za smak i prostotę. Nie ukrywam, że robię ją właśnie wtedy, kiedy jesteśmy przeładowani stresem, słabi i potrzebujemy
Z Kuchni Do Kuchni
Kotleciki z tofu i pieczarek 260wege obiad Bardzo smaczne, wilgotne i maja jedną wadę – znikają w oka mgnieniu Nie musisz mieć dużej wprawy, żeby zrobić taki obiad. Trzeba uważać tylko przy smażeniu bo kotlety są delikatne i potrzebują delikatnego traktowania Propozycja podania: ⚪ Ryż na sypko ⚪ Mix sałat polany sosem winegret Kotleciki z tofu i pieczarek Drukuj Czas przygotowania 1 min Czas gotowania
Apetyt na Zielone
FRANCUSKI WARKOCZ NADZIEWANY 370ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 jajko Wykonanie: Rozkładamy ciasto francuskie. Piersi z kurczaka kroimy każdą na cienkie kotlety. Z obu storn oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Układamy w dwa rzędy obok siebie na środku ciasta, zostawiając boki ciasta wolne. Na wierzch układamy plastry mozzarelli i plastry pomidora. Wolne
Z Majeczką w kuchni
RYŻ Z WARZYWAMI 192Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zawartość kubka wlewamy do miski i mieszamy. Polecam go jako dodatek do kotlecików, np.: KOTLECIKI CHILI Z MIĘSEM MIELONYM MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM
Kuchnia MagdaLeny