Niezwykle prosta i smaczna alternatywa dla klasycznego schabowego w panierce, której naprawdę warto spróbować :) Częściowo inspirowana tym przepisem. Składniki: - 5 kotletów schabowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka rozmarynu - 1 łyżka tymianku - 1 łyżka ziół prowansalskich - ok. 7 łyżek oleju - odrobina octu jabłkowego - sól, pieprz Jak nietrudno się domyślić, przygotowanie jest banalne - do miski wlewamy olej, dodajemy zioła, drobno posiekany czosnek(...)dosłownie 3-4 krople octu jabłkowego - wieprzowina lubi ocet ;) Teraz bierzemy kotlety, lekko je rozbijamy (pamiętajmy o tym, by na mięsie położyć przy tym kawałek folii by się nie uszkodziło), posypujemy z obu stron solą i pieprzem, a następnie łączymy z marynatą. Tak przygotowane schaboszczaki wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny, dłużej też mogą leżeć ;) Następnie bierzemy patelnię, wylewamy
Kulinarne zapędy Kokosaplacki, bo z tej kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da. Ciecierzyca z marchewką w sosie
More food, love and dreamsjedno z ulubionych dań mojej córki. Ona uwielbia schabowe i żółty ser, więc dla niej to idealne połączenie. ;) My też z chęcią zjedliśmy dla odmiany coś niezdrowego i kalorycznego. :) Kotlety szwajcarskie Składniki: 6 plastrów schabu 6 grubych słupków sera żółtego 6 cienkich słupków sera gorgonzola 3-4 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny, sól słodka papryka jajko, mąka, bułka tarta(...)drugim na talerzu, odstawiłam na 2 h do lodówki Na każdy plaster mięsa kładłam na brzegu słupek sera żółtego, na niego słupek gorgonzoli, posypywałam papryką słodką i zawijałam kotlety jak krokiety. Kładłam na rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1/2 h. Zdjęłam
Kuchnia Prezydentowejbiałego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Sos: 1 mała posiekana cebula 4 duże łyżki chutneya morelowego 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz do smaku 1. Kotlety lekko rozbiłam, jogurt wymieszałam z solą, olejem, pieprzem ziołowym i płatkami chili. Marynatą natarłam kotlety, odstawiłam do lodówki na całą noc. 2. Figi pokroiłam na niewielkie kawałki, ale nie siekałam
Kuchnia Prezydentowejprzyprawa curry i owoc ananasa... ale trudno - nie będę wnikać :) Tak czy inaczej, danie - nie dość, że wygląda rewelacyjnie - to jeszcze świetnie smakuje. Jest to takie połączenie szaszłyka z kotletem drobiowym :) Fileta z kurczaka dobrze umyć. Rozkroić i rozbić dosyć cienko. Posolić z każdej strony, oprószyć curry i pieprzem. Przygotować długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Warzywa, boczek i szynkę nadziać(...)przygotowane szaszłyki owinąć filetem, i zapanierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem wyciągnąć patyczek i przekroić kotlety wzdłuż dla lepszego efektu. Źródło: gotowanieipieczenieiloveit linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnimorskich zagrożone są wyginięciem i wszyscy apelują żeby ich nie kupować. Pozostał mi więc rodzimy Pan Karp. Żeby nie bawić się w wydłubywanie tych najmniejszych haczykowatych ości, zrobiłam kotlety. Na ryby słodkowodne to dobry patent. Kotlety podałam z warzywami gotowanymi na parze. Odkąd stałam się posiadaczką wspaniałego garnka właśnie do gotowania na parze, często je robię. Jest to o tyle
Wiem co jemMarchewka z groszkiem to dla mnie nieco zapomniana klasyka - całkiem niesłusznie :) Sama nie gotowałam jej dość długo, ale ostatnio córcia zażyczyła sobie kotletów mielonych z tym właśnie dodatkiem. W rezultacie kotlet poszedł na bok, a marchewka królowała na talerzu. Ktoś powie "banalne jedzenie, wszyscy potrafią je ugotować", ale gdyby tak było, to po co ta pozycja widniałaby
Kuchenne zapiski Edytyjakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, grillowane bataty, były też jakieś sojowe kotlety. Osoba z nietolerancją laktozy zawsze dostawała to samo co inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś w rodzaju(...)multimedialna o danym kraju, a po niej najczęściej można było spróbować tradycyjnych słodyczy. Będę nieskromna, ale wszystkim najbardziej smakowała polska kolacja, na którą przygotowaliśmy żurek, głowne danie: ziemniaki młode, kotlet z kurczaka, mizera (w wersji wege jajko sadzone, w wersji wegan kiełbaska z tofu) i naleśniki z serem. Na prezentacji tańczyliśmy poloneza z osobami z innych krajów
breakfast of dreamsjutro, już pierwszy przepis na burgera. Ostatni, ale bardzo ważny. Bo czy ktoś wyobraża sobie burgera bez bułki? Co prawda dawno temu hamburger to był własnie sam kotlet. Legenda głosi, że pochodzi właśnie z Hamburga, z Niemiec. I to właśnie niemieccy imigranci przywieźli go do Ameryki. I tam dopiero sprytni Amerykanie wsadzili go między dwie połówki bułki. I teraz już(...)tych bułkach popularnej sieci fast foodów. A skoro mowa o fast foodach to hamburger zupełnie niepotrzebnie zyskał miano niezdrowego śmieciowego jedzenia. To pełnowartościowy zdrowy obiad. Wielki soczysty kotlet w 100% składający się z pysznej wołowiny. U nas w domu hamburger zagościł na stałe i raczej już go nie opuści. Najpopularniejsze są bułki z sezamem, ale można je robić z wieloma
Marder&Marder Manufacturejest właśnie sekretem burgerów. Tłuszcz się fajnie wytapia i burgery są soczyste i doskonałe. Nie dajemy do środka nic: żadnych jajek, żadnej wody, ani nic innego. To nie kotlety mielone. Ważne też jest, żeby podczas smażenia nie naciskać na burgery, żeby to co w nich jest nie wypłynęło. Bo wtedy faktycznie mogą być suche. Po prostu rzucamy mięso na gorącą(...)większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz
Marder&Marder Manufacturezeszłej niedzieli ( KLIK ) był pyszny więc nie ustajemy w bojach, chcemy więcej i smaczniej! :) Tym razem amerykański klasyk, typowy burger zza oceanu, w bułce obsypanej sezamem, z pikantnym kotletem z przyprawą cajun. Z bogatymi dodatkami. Tak żeby nikt nie wyszedł od nas głodny. bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek(...)większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz
Marder&Marder Manufacturesię tym przejmował, skoro zaraz na stół wkroczą pyszne, soczyste i rozgrzewające burgery. Rozgrzewające, bo dość pikantne. Dzisiaj burgery Tex-Mex. Z duszonymi warzywami. Naprawdę niezłe wyszły. Wielki soczysty kotlet, pikantny sos i ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO(...)każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby
Marder&Marder Manufacturecytryny 1/4 szklanki oleju 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka kminku sól, pieprz Schab nacinamy głębiej między kośćmi, dzięki czemu łatwiej będzie kroiło się nam go na pojedyncze kotlety po upieczeniu. Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez wyciskarkę, wyciskamy sok z połowy cytryny, a zioła tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie(...)przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia i kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję do sosu pieczeniowego Knorr w 250 ml wody. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu cebulkę pozostałą z pieczenia schabu. Podajemy z czym lubimy. Ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą... Cokolwiek
Marder&Marder ManufactureKomu nie smakowały kotlety mielone prosto z patelni z mizerią i chlebkiem, które smażyła Mama na jutrzejszy obiad? Musze przyznać, że te Mamy ( Mamuś pozdrawiam :*) są najlepsze na świecie :) Idąc tym tropem, zamieniłam jedynie chleb na młode ziemniaczki, które coraz częściej można już dostać. Zapraszam na domowy obiad :) Składniki: pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) jedna czerstwa bułka cebula(...)powstała jednolita gładka masa. Łyżką oddzielamy nieduże porcje, z których formujemy kulki lekko je spłaszczając i obtaczając w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki wykładamy na rozgrzana patelnię z olejem. Kotlety obsmażamy z każdej ze stron. W międzyczasie wstawiamy osoloną wodę z obranymi ziemniakami. Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy i lekko solimy. Ogórek i cebule doprawiamy śmietaną, solą
ChilliJemymące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą rumiane. Ziemniaki obieram, myje i gotuje w osolonej wodzie. Tłuczemy kiedy będą odcedzone i miękkie Marchewkę skrobie, myję i kroję w kratkę. Zalewam wodą (tak aby przykryła marchewkę delikatnie(...)szklanki wody łyżkę mąki ziemniaczanej dodajemy do marchewki, aż sos zrobi się gęsty. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią marchewkę oraz ziemniaki na talerzu podane razem z kotletami. Smacznego
ChilliJemy