Potraw z mięsa mielonego może być mnóstwo. Dzisiaj dla odmiany przedstawiam kotlety ze smażonymi pieczarkami. Zdarza mi się, że nie dodaję bułki tartej ani jajek do mielonego, tylko w bułce tartej je obtaczam. Tak jest też w tym przypadku. Po usmażeniu mamy czyste mięso bez wypełniaczy. Mięso z indyka doskonale nadaje się do takiego wykonania. Składniki: 500 gram mięsa mielonego(...)patelni. Odparowujemy nadmiar płynu. Możemy też pokroić w plasterki, podsmażyć a później drobno pokroić. Gdy pieczarki trochę przestygną dodajemy je do mięsa mielonego. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyzmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, zagęszczamy bułką tartą. Mięso dzielimy na 4 porcje. Każdą kulkę sera dzielimy na pół. Tak przygotowany ser (1/2 kulki) owijamy mięsem, rozpłaszczamy. Przygotowane kotlety grillujemy z obu stron. Cebulę razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory (sparzone i obrane ze skórki) pokrojone w kostkę. Całość dusimy przez(...)koniec doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z posiekaną bazylią. Podajemy z grillowanymi kotletami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size
R'n'G Kitchenwymieszane w jednym kotle, to sama kuchnia górnośląska jest mi bardzo bliska. Porządny niedzielny babciny obiad nie mógł się obyć bez słynnych klusków z dziurką, dobrej zasmażanej kapusty i kotleta w panierce (lub wołowej rolady). Jednakże w mojej kuchni mięso gości sporadycznie, więc ciągle poszukuję ciekawych roślinnych zamienników dla naszych rodzimych polskich dań, Tym razem było nie inaczej. Postanowiłem wykorzystać(...)sezon na bób i przygotować moje ulubione gumiklyjzy w alternatywnym zielonym kolorze. Z modrej kapusty zrobiłem surówkę, a tradycyjnego kotleta zastąpiłem wyśmienitymi medalionami z bakłażana w panierce z pestek dyni i sezamu. Pysznie, lekko i sezonowo! * SKŁADNIKI na 4 porcje Kluski śląskie z bobu: 1 kg bobu 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko (można zastąpić wodą z puszki
Food SquareSernik z mascarpone i białą czekoladą, na spodzie z herbatników z owocami Jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam, przepraszam, za nieskromność xd vege kotlety z cukini i kuskusa, sos jogurtowy oraz pestki dyni, fasolka vege kotlety z kaszy jaglanej i buraków z ziarnami, sos chrzanowy Łosoś sojowo-miodowy, marchewka pieczona z sosem sojowym
More food, love and dreamsoczyścić (najlepiej pędzelkiem, umyć w ostateczności). Większe przekroić na pół lub na 3 kawałki, mniejsze zostawić w całości. Jałowiec rozgnieść, posiekać, wymieszać z rozmarynem. Karkówkę umyć, osuszyć, podzielić na kotlety. Natrzeć przyprawami, oprószyć solą. Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na 2 łyżkach tłuszczu, przełożyć do miseczki. Następnie na tej samej patelni smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Wlać wino
królestwo garówJeśli jeszcze nigdy nie robiliście kotletów mielonych z wyfiletowanych udek kurczaka - polecam gorąco! Mają rewelacyjny smak. Są delikatne, ale bardziej wyraziste niż te, które robiłam kiedyś z piersi kurczaka. Podane z buraczkami czy surówką zadowolą najbardziej wybrednych :) Składniki: mięso b ez kości i skóry z 6 udek kurczaka 2 jajka bułka tarta 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy dodajemy jajka, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy mokrymi dłońmi. Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju
Walijskie PichcenieSznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie. Daje ponadto ogromne pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków(...)obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych smaż kotlety na rozgrzanym maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kotlety były mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz. Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut
Aga w kuchniDziś też przepis z darami prosto z ogrodu, ale tym razem na warsztat wzięłam botwinkę! I żeby było oryginalnie nie będzie tym razem chłodnik, a kotlety z botwinką. Ba do tego jaglane kotlety :) Samo zdrowie na talerzu, a przy okazji wbrew pozorom są bardzo syte jak te mięsne! Mnie oczarowały swym kolorem a was? Składniki : 2 torebki kaszy jaglanej
W kuchennej krainieBezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :) Składniki: 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki soczewicy zielonej 2 jajka marchewka pół małej cukinii pół cebuli garść sezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę(...)kasze gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po wystygnięciu dodajemy do pozostałych składników, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystkie składniki. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi warzywami, młodymi ziemniaczkami lub tak, jak lubicie najbardziej :) Smacznego
Taste Of My Daymają rację - są przepyszne. Nieważne na zimno, czy ciepło, sauté czy w burgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :) Burgery z kaszy jaglanej i marchewki Składniki (ok. 12 kotletów): - 2 szklanki startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego(...)pieprz do smaku Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Spróbuj czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dopraw jeszcze. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mokrymi rękoma uformuj kotlety i połóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. * Najlepiej, żeby kasza była ugotowana na wilgotno. Jeśli jest sypka, potrzebne będzie co najmniej jedno jajko
Corner With Recipessmutki” pojawił się przepis na mielone z cukinią. Bardzo lubię cukinię, więc postanowiłam wypróbować przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go lekko nie zmodyfikowała. Dodatek cukinii sprawił, że kotlety są bardzo miękkie i soczyste. Po prostu rozpływają się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego), 2 cukinie ( średniej wielkości) 1 cebula(...)Sypiemy szczypta soli i zostawiamy na sitku aby obciekła z nadmiaru wody. Mięso mieszamy z odsączoną bułką, jajkiem, drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Dodajemy odsączoną cukinię. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety. Smażymy z każdej strony na złoty kolor
Passion of Cookingcebuli 2 plastry żółtego sera majonez ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek olej 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem według uznania. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy. 3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy(...)ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet, ser, jajko sadzone, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchninożem. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. Do wątróbki dodaję cebulę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z masy formuję owalne kotleciki. Kotlety dokładnie obtaczam w mielonych orzechach laskowych. 3. Na patelni rozgrzewam olej, układam kotlety i smażę na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików
Tradycyjna kuchnia KasiKotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli Tradycyjne kotlety, ale inaczej. Marynowane w mleku i cebuli są kruche, delikatne o wyraźnym posmaku cebuli. Mleko powoduje, że mięso niesamowicie kruszeje, a cebula nadaje mu innego wyrazu. Składniki: 0,5 kg karkówki 2 duże cebule około 2 szklanek mleka 3,2% sól pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia
na moim stole...