Kaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardzo popularne. Dzisiaj, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach. Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się boi ich. Mówi się
Codzienna kuchnia niecodziennaminut. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewki, smażyć chwilę z każdej strony, dodać cukier i miód i karmelizować jeszcze ok 5 minut. Pierś z kurczaka podzielić na dwie pojedyncze, każdą ubić tłuczkiem na cienkie kotlety i przyprawić każdą stronę solą i pieprzem, przełożyć ostrożnie na folię spożywczą, na mięso rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i mozarellę. Zawinąć szczelnie folią spożywczą
Trufelkowomorskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka ostrej papryki - ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół greckich do kurczaka) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety. Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube
Cook&Lovepolecam. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert Borówka ( ze słoika ) Sól Pieprz Jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka układamy równo na desce i kroimy na dwa cienkie kotlety ( poziomo ). Każdego kotlety rozbijamy delikatnie przez folię tak aby nie uszkodzić mięsa. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. Ser camembert kroimy w plastry i układamy
Smaki EwyPyszne połączenie smaków Składniki 1 flet z kurczaka 1 garść orzechów włoskich 1-2 łyżki tartego parmezanu 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos: 2 średnie
czarrna od kuchnibrokułów, szpinaku, sera, orzechów włoskich, suszonych pomidorów... Takie kieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek 1 cebula 1 papryka Do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej Wykonanie: Każdą z piersi kroimy na pół
Walijskie PichcenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Klopsiki szwedzkie to znane danie podawane w restauracji sklepu Ikea. Różnią się tylko jednym – są o wiele lepsze
Marta Gotujepaseczki zielonej papryki, 2 plasterki śmietankowego serka, przyprawia do drobiu, bułka tarta, dyniowe kluseczki- przepis tutaj . Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy na pół i rozbijamy (tak by powstały 4 kotlety). Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron. Na środek układamy paseczki papryki - żółtą, czerwoną i zieloną oraz połowę plasterka serka śmietankowego. Zawijamy roladki. Obtaczamy
Aga w kuchnicebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem. Kurki umyć, osączyć, większe pokroić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu. Na patelnię
Kuchnia DanusiPewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy
Buniabaje w kuchniDopadło mnie ,,leniwe zmęczenie" związane z niedoczynnością tarczycy ( bardzo duża i wrednie osłabiająca). Podejrzewam , że nie ja jedna tak mam z różnych powodów. Podpowiadam jak
Buniabaje w kuchnisamodzielny, sycący obiad. Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ Pomysł na prosty i niedrogi obiad. Szybkie, smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Boloński garnek PRZEPIS TUTAJ Proste, szybkie, tanie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Wykonanie tej potrawy zajmuje około 25 minut więc jest to świetny przepis(...)duszone z makaronem i utopione w sosie serowym to bardzo szybkie i smaczne danie, które wykonamy w jednym garnku. Takim obiadem z pewnością naje się cała rodzina! Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską PRZEPIS TUTAJ Smaczne, tanie, łatwe i szybkie danie, idealne rozwiązanie na lunch, kolacje albo jako przekąska na przyjęcie. Jednogarnkowe spaghetti PRZEPIS TUTAJ Jednogarnkowe spaghetti to świetny pomysł
Blog z Apetytempojedyncze filety z kurczaka ( duże ) sól do smaku pieprz do smaku Panierka : 125 g mini krakersów 60 g paluszków chlebowych z czosnkiem 5 łyżek tartej bułki Dodatkowo : 3 jajka 1 szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety umyć i dowolnie pokroić na kotlety. Posolić i popieprzyć. Krakersy i paluszki chlebowe zmiksować w rozdrabniaczu i przesypać do miski
Ewa w kuchniblogu znajdziecie przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem kukurydzy , sera feta i zielonej pietruszki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów siekanych wraz z dodatkiem groszku. Pomysł na urozmaicenie dań z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Poniższe kotleciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne :) Polecam! Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 250-280 g groszku
Ugotowaćzajmuje wiele czasu. Mój mąż z kolei przepada za daniem chińskim . Przychodzi jednak czas, kiedy chce mi się zjeść zwykłego kotleta drobiowego. Jale jak go urozmaicić, żeby do kuchni nie wdarła się nuda? Najlepiej poszaleć z przyprawami. Kurczak przygotowany w ten sposób jest pyszny i bardzo aromatyczny. Wspaniale smakuje w towarzystwie ziemniaczanych talarków. Składniki: 2 piersi z kurczaka 3 jajka
Pobite gary BarbaryKotleciki drobiowe z pieczarkami i serem żółtym. Ciekawa odmiana dla zwykłych kotletów. Są szybkie, wydajne, a co najważniejsze - pyszne! Ledwo zdążyłam złapać 3 ostatnie żeby im (w biegu) zrobić zdjęcie:) SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka (ok 40 dag) 5 dag sera żółtego 10 pieczarek 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ulubione przyprawy do kurczaka ( u mnie Przyprawa do mięs
Kto ugości moich gości?Post Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojewierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka tarta typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć
Salonik smakówplastrów (resztę też zgrillujcie, jest pyszna!), kładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem
Kuchnia PrezydentowejKolejny mój eksperyment w kuchni, kotlety są dużo smaczniejsze od tradycyjnych. Składniki: Filety drobiowe ½ kg Grzyby suszone ½ szklanki Jajka 2 szt. Majonez 2 łyżki Mąka pszenna
Tradycyjna KuchniaSałatki z panierowanym mięsem (schabem, kurczakiem ) należą do moich ulubionych, a na imprezach wzbudzają zachwyt gości za sprawą swojego apetycznego wyglądu i smaku. Do tego pokrojonymi 3 plastrami schabu w sałatce wykarmi się więcej gości niż gdyby były podane tradycyjne kotlety schabowe . Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Panierowane usmażone kotlety schabowe kroi się w cienkie paski i łączy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię60 dag filetów z kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 1 łyżka maggi 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki skrobi
Humanistka w kuchni