warzyw należą do moich ulubionych dań obiadowych, szczególnie jeśli w ich składzie znajduje się cukinia. To warzywo, które jest bardzo uniwersalne. Można z niego przygotowywać placki podobne do ziemniaczanych, kotlety à la schabowy i różne pieczenie, czyli tzw. pasztety wegetariańskie. Świetnie zagęszcza różne sosy, więc sprawdza się np. w przygotowaniu domowego keczupu (link do wersji zdrowej i do wersji szybkiej(...)miłośników takiego wykorzystania 😊 Dziś przyszła kolej na połączenie cukinii z marchewką w wytrawnych plackach 😋. Zapraszam 😊 Składniki : średnia cukinia marchew (wielkości ok. połowy cukinii) jajko 2 łyżki mąki pół łyżeczki mielonej kozieradki płaska łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki pieprz ziołowy sól olej do smażenia Cukinię (razem ze skórą) i obraną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodać
Weekendy w domu i ogrodzieSiekane kotleciki drobiowe Bardzo smaczne i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Możemy je podać z frytkami albo ziemniaczkami i
Blog z Apetytemkukurydziana ok 1 szklanki sucha bułka Cukinię kroję w plastry, przyprawiam solą i obficie przyprawą do gyrosa a następnie smażę ją chwilkę, żeby woda troszkę odparowała. Usmażoną cukinię mielę przy użyciu maszynki do mięsa. Suchą bułkę także przepuszczam przez maszynkę. Teraz kolej na pietruszkę, ja zmieliłam ją również w maszynce ale można to pominąć i po prostu pokroić(...)kukurydzianą ( z tym, że ilość mąki trzeba dodawać na oko, może to być 1 szklanka albo więcej, masa musi być lepiąca się a nie rozpadająca). Całość dokładnie mieszam. Formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni. Smacznego
Kuchnia Vikikolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól(...)usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty
Kulinarny PamiętnikZamiast tradycyjnych roladek zawijanych polecam roladki z mięsa mielonego. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Danie jest proste ale dodatek aromatycznych suszonych grzybów nadaje mu niezwykłego smaku dlatego też roladki takie możemy przygotować na świąteczny obiad. Suszone grzyby przecież królują w potrawach podczas Świąt Bożego Narodzenia. skadniki: 1 kg karkówki 1 cebula sól,pieprz(...)drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dokładnie wyrobić aby masa zrobiła się kleista, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące. U mnie wyszło 9 roladek. W garnku rozgrzać olej. Roladki otrzepać z nadmiaru mąki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 garści posiekanego jarmużu 1 marchewka utarta na tarce 1 drobno posiekana szalotka 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju lnianego 2 marchewki 1 łyżka nasion chilli 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek(...)Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra
ClauditteMissCookingdomu można zrobić jeszcze lepszego Burgera :) Zaskoczeni? Nie ma czym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan są na prawdę świetne) - 250g mielonego mięsa wołowego - 2 plastry boczku wędzonego - ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki majonezu, następnie wkrajany bardzo drobno cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy angielskiej(...)albo bardzo ostrej), jeden ząbek czosnku (wciśnięty), pół małej łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki cukru, mały ogórek konserwowy bardzo drobno posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni grillowej z plastrami boczku, bułkę obsmażamy ok 1 min. Proponuje następującą Kolejność: bułka, ser, sałata, kotlet, sos, boczek, pomidor, cebula, ogórek, bułka. Smacznego
Niezły MłynekMizeria na wodzie przygotowywana z młodych ogórków gruntowych, to przepyszna sałatka uzupełniająca obiadowe drugie danie. Zastosowanie szwedzkiej mizerii jest dokładnie takie samo jak zwykłej mizerii z kwaśną śmietaną, do kotleta schabowego lub fileta z piersi kurczaka. Młode ogórki gruntowe same w sobie mają soczysty, słodkawy smak, dlatego tak niewiele im trzeba żeby powstała z nich orzeźwiająca sałatka. To rozwiązanie sprawdzi(...)wodzie” przygotowywana z młodych ogórków gruntowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 ogórków gruntowych pół pęczka koperku 2 łyżki przegotowanej, chłodnej wody 2 łyżki octu jabłkowego sól, mielony czarny pieprz, zwykły cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ogórki wyszoruj pozbywając się ewentualnych kolców. Pokrój na bardzo cienkie, najcieńsze jak się da plasterki i przełóż do misy sałatkowej. Koperek posiekaj
ProstePesto.plmożliwość poproś w sklepie aby rozbito Ci kotlety na cienkie płaty. Możesz to zrobić w domu, ale sklepowy sprzęt zrobi to dużo lepiej. Tak rozbita karkówka na roladki dożo lepiej daje się rolować, nie kurczy się tak w obróbce. Ser i korniszony zetrzyj na tarce na grubych oczkach, wymieszaj razem. Każdy kotlet z karkówki układaj na folii spożywczej, posmaruj(...)przepisów na karkówkę można zrobić w rękawie, a także w naczyniu do zapiekania. Jest jeszcze karkówka w sosie która znakomicie smakuje z kaszą jęczmienną. Nie można pominąć kotletów z karkówki. Są kotlety panierowane, duszone, pieczone w piekarniku. Jak widać pomysły, przepisy na karkówkę mnożyć. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Na czym smażyć Jeśli chodzi o wieprzowinę
Dieta moja pasjaburger z indyka. Były już wersje rybne i wegańskie (warzywne) , więc najwyższy czas na coś z mięsem. Lubicie burgery? Do dzieła! Składniki na 4 burgery: – 500g mięsa mielonego z indyka – 2-3 kromki czerstwego żytniego chleba – mleko lub woda do namoczenia – 1 cebula – 1 jajko – sól, pieprz Dodatkowo: – 4 bułki (u mnie(...)namoczenia na ok. 15 minut. Do większej miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśnięty chleb. Wszystko dobrze mieszamy, następnie formujemy 4 kotlety i smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na dość sporym ogniu. Gdy będą już dobrze usmażone, na koniec na każdy kotlet kładziemy po plasterku sera i smażymy pod przykryciem
Be Fit Be Strongtrafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo. Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię klasyczne mielone albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie. W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso(...)maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy
Walijskie Pichcenielimonka sól biały pieprz 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę(...)pozostałą ilością świeżej ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta). Uformowane kawałki mięsa smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru. Czerwoną cebulę pokrojoną w talarki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszne DE VOLAILLE w wersji dla osób będących na diecie? Proszę bardzo. Dzisiejszy przepis jest nieco bardziej czasochłonny ale na prawdę warto. Kotlety są pyszne, ciągnące a przede wszystkim sycące i małokaloryczne. Do ich przygotowania nie potrzeba nam oleju. Z dodatkiem np. ziemniaków mogą posłużyć za na prawdę wypasiony obiad - dobry nie tylko dla będących na diecie. Co zatem(...)potrzebujemy? SKŁADNIKI NA DWA DE VOLAILLE: 2 sznycle z filetu z indyka (ok. 170g) 20g mozzarelli 15g pieczarek 10g papryki przyprawy: papryka słodka (mielona), papryka ostra (mielona), pieprz, zioła prowansalskie Zaczynamy od zamarynowania sznycla. Na deskę wysypuje przyprawy tworząc mieszankę i starannie obtaczam w niej sznycle (można delikatnie natłuścić mięso np. oliwą). Odstawiam do miseczki i przykrywam folią
All My Fit LifePrzepis powstał przy współpracy z portalem beefmania.org Składniki (na 3 burgery): 200 g wołowego mięsa mielonego (tatar) 1 łyżeczka musztardy dijon 1/2 cebuli Oliwa z oliwek do smażenia Dodatki: 3 bułki pełnoziarniste kajzerki 3 łyżki listków roszponki 1 pomidor gruszkowy 3 plastry sera topionego 1 ogórek kiszony Sos: 1 łyżka ketchupu 1 łyżka majonezu Przepis: Cebulę kroimy w bardzo(...)drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa razem z musztardą. Całość dokładnie mieszamy i przygotowujemy trzy kotlety. Przygotowane kotlety odkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie, rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Kotlety przyciskamy łopatką do patelni, aby dokładnie się przypiekły. Po usmażeniu, kładziemy
Emcia Pichcirazem postawiłam na gotowce, ale nijak się one mają do tych zrobionych w domu. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 burgery: 500 g mięsa mielonego wołowego (może być inne) sól pieprz 1 żółtko 1 ząbek czosnku Reszta: 4 jajka ogórek kiszony pomidor świeży sałata lodowa cebula czerwona ser żółty u nas w plasterkach Hohland Sos: majonez(...)drugiego, doprawiam i jak sos jest za ostry to dodaję jeszcze). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 4. Bułki przekroić na pół. Na spód każdej dajemy troszkę sosu, liść sałaty, kotleta, plasterek sera, jajko sadzone, sos, cebulę, pomidora, plasterek sera, sos, sałatę i drugą połówkę bułki. Całość spinamy długą wykałaczką. 5. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, burgery przekładamy na blaszkę wyłożoną
kruche babeczkiCHILI CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Naleśniki z łososiem i salsą verde: – Aromatyczne i pyszne – Znakomite naleśniki z łososiem(...)odsączone z zalewy / – Kapary – 1 czubata łyżeczka / wcześniej odsączone z zalewy / – Natka pietruszki – 3 łyżki drobno posiekanej – Czerwona cebula mała – Czosnek – 1 ząbek / nie za duży / – Pieprz czarny świeżo mielony – Sok z limonki – 1 łyżka – Oliwa z oliwek – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Anchovies, kapary, natkę pietruszki, cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno. Dodaj oliwę z oliwek oraz
globuskulinarnyzaczęła recytować rozwinięcie liczby pi od tyłu. Dlatego ogromnym sukcesem dla mnie jest to, że zdołałam przekonać do zjedzenia kaszy (o zgrozo!) jaglanej (motyla noga!) mojego najlepszego przyjaciela, miłośnika kotletów schabowych w rumianej panierce. Kilka słów o kaszy jaglanej: aby pozbyć się jej gorzkiego smaku , należy kilkakrotnie i obficie przelać suchą kaszę wrzątkiem, aż woda z mętno-białej stanie się(...)paznokcie, skórę oraz włosy i metabolizm) Pomarańczowy pudding (1 porcja): - 50g kaszy jaglanej - 1/3 szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie krowie) - pół pomarańczy - pół centymetra kłącza imbiru lub pół łyżeczki mielonego - pół łyżeczki cynamonu - szczypta kardamonu - łyżka syropu z agawy/klonowego Karmelizowany granat: - pół granatu - łyżka syropu z agawy/klonowego Wykonanie puddingu: 1. Odpowiednio przygotowaną kaszę zalej jedną i 1/3 szklanki
Pland based fille