kotlet - 10609 przepisów (strona:95/708)

Filety z kurczaka po hawajsku 233

Filety z kurczaka po hawajsku Kurczak po hawajsku... no cóż, nazwa dość egzotyczna a kryje w sobie naszego pospolitego kotleta z piersi kurczaka panierowanego w jajku i bułce tartej, ale tu pospolitość dania się kończy. Na tak usmażonego kotleta nakładamy plaster ananasa i wszystko przykrywamy plastrem sera. Zapiekamy fileta w piekarniku i ze zwykłego kotleta powstaje nam przesmaczne danie. Filet(...)minimum 15 minut do lodówki. Jajka rozbełtać widelcem. Filety moczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozganym oleju .  Blaszkę wysmarować olejem, poukładać usmażone kotlety, na każdym kotlecie położyć plaster ananasa i plaster sera. Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 10-15 minut. Smacznego

na moim stole...
Kotlety ziemniaczane z sosem maślakowym 166

Kotlety z ziemniaków chodziły za mną już jakiś czas. Dawno ich nie robiłam a wiedząc jakie są pyszne postanowiłam przypomnieć to danie sobie i rodzinie. Jak to się stało, że nie miałam ich wcześniej na blogu to nie mam pojęcia! Przecież co jakiś czas je robię bo są bardzo smaczne. To proste jedzenie i jeśli ktoś jest kartoflany(...)pewno zasmakuje mu taki obiad. Ja do swoich kotletów dodałam boczek, ale jeśli z niego zrezygnujecie a cebulkę i grzyby przesmażycie na oleju to danie będzie wegetariańskie tak jak Kotlety z kapusty . Do masy ziemniaczanej na podobne kotlety niektórzy dodają bułki tartej albo mąki, albo sera żółtego żeby była bardziej ścisła. Jeśli wybierzecie ziemniaki o mączystym miąższu to nie trzeba

Smaczna Pyza
Kotlet schabowy "Cygan" 159

ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować dziś coś powszechnego i zwykłego, jednak w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie - kotlet schabowy.  Gdy tylko zobaczyłam pomysł na to gotowanie, od razu wiedziałam jak przygotuję tego schabowego. Jest to danie z dzieciństwa, pamiętam że moja ciocia przygotowywała go w swoim lokalu, zawsze pięknie się prezentował, dlatego też postanowiłam spróbować go odtworzyć. Wraz ze mną(...)wyzwania podjęła się Mirabelka .  "Cygan" to schabowy usmażony w tradycyjnej panierce, podany z przesmażonymi pieczarkami, zapieczonym żółtym serem i udekorowany keczupem. Jednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam!  Składniki: 2 kotlety schabowe 1 jajko bułka tarta olej do smażenia kotletów 150g niedużych pieczarek masło

Codzienne Gotowanie
Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora 148

Dziś obiadowe danie z mnóstwem warzyw – wegetariańskie kotlety z soczewicy i marchewki podane z chrupiącą surówką z pora. Do tego lekki sos na bazie jogurtu i koperku, w którym możemy maczać kotleciki. Potrawa powinna przypaść do gustu nawet zatwardziałym mięsożercom – jest pełna smaku, a soczewica nadaje sytości, której często brakuje w obiadach wege. Takie kotlety to także świetny(...)pora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 jajko

Poezja smaku
Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi 152

Kotlety mielone to tradycyjny,  polski obiad. Aby tej klasycznej potrawie nadać oryginalności i stworzyć ciekawe, eleganckie danie we wnętrzu sznycelków możemy umieścić jajka przepiórcze. Codzienny obiad nabierze charakteru tworząc niebanalną potrawę, która z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród konsumujących.   Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko(...)duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto: ok. 10-12 jajeczek przepiórczych bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi - Sposób przygotowania: Jajeczka przepiórcze wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minuty. Następnie wrzucamy do zimnej wody a po chwili obieramy ze skorupek. Bułkę namoczoną

Słodka Strona
Karkówka,patelnia i ja czyli przysmak karnisty raz! 160

zacząć...Ale może najpierw obiad? Karkówka, patelnia i ja. Składniki : karkówka Przyprawy sok z cytryny(1łyżka) majeranek tymianek papryka sól pieprz miód(łyżeczka) sos sojowy(1łyżka) 1. Zdobądź grubaśny kotlet z karkówki. Albo dwa. NIE zdecydowanie nie wierz facetowi,że go upoluje i ubije jak mamuta samodzielnie w dziale z mięsem.... Wyślij go do sklepu zaopatrzonego w listę. Albo sama(...)miski ale pamiętajcie,że jeśli zmywacie lepiej to zrobić w woreczku!) wwal: sok z cytryny, małą łyżeczkę miodu,odrobine sosu sojowego, ulubione przyprawy... następnie dodaj swojego kotelta lub też kotlety i wymieszaj. Wrzuć do lodówki. Obierz ziemniaki i wstaw je na gaz(nie zapomij włączyć kuchenki!) Zajmij się nauką o swoim ulubionym przestępstwie lub wykroczeniu. 4. Po 30-40 minutach

Fiolka w kuchni
Kotlety mielone. 124

mnie w domu kotlety mielone są bardzo lubiane przez dzieci. Gdy nie ma ich dłużej, to się dopytują kiedy mamusia zrobi mięsko z cebulką.  Składniki: ( na 6 kotletów) 400g mięsa mielonego, 1/2 cebuli, 1 jajko, bułka tarta, kilka łyżek mleka, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia. Przygotowanie:   Do miski wbić jajko, dodać mięso mielone,posolić, popieprzyć, dodać majeranku(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Posypać bułką tartą, a po bułce polać mlekiem by zmiękła. Wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej.  Kotlety włożyć na gorący tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem - są wtedy bardziej soczyste. Smażyć z obu stron po kilka minut, aż nabiorą koloru. Jeżeli ktoś jeszcze nie ma wyczucia, może wyciągnąć jednego

W kuchni u Moniki
Kotlet po hawajsku. 194

Prosty obiad, lecz jednak odrobinę urozmaicony? Taki dziś miałam. Wystarczy zwykły kotlet z piersi kurczaka, plasterek ananasa oraz plasterek sera żółtego. Do tego ziemniaczki i surówka z selera z ananasem ( przepis na surówkę ). Nic trudnego, a pysznego :)       Składniki: piersi z kurczaka - z jednej pojedynczej piersi wyjdą dwa kotlety, plastry ananasa z puszki(...)plaster na jednego kotleta, plastry sera żółtego - 1 plaster na jednego kotleta , jajko, bułka tarta, 2 łyżki mleka, sól, pieprz. Przygotowanie: Pojedynczą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, posolić i popieprzyć. Jajko roztrzepać z mlekiem. Piersi z kurczaka zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem. Pod koniec na każdego kotleta położyć

W kuchni u Moniki
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 214

przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych kotletów (podobnie ja na tradycyjne kotlety mielone). 3. SMAŻENIE STEKÓW (10 min) Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i i umieszczamy uformowane kotlety. Smażymy na średnim ogniu(...)mocnego zrumienienia. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min do uzyskania podobnego efektu. Gdy kotlety są już dobrze zrumienione z obu stron, przekładamy je na talerz i przykrywamy folią lub drugim talerzem. 4. SOS CEBULOWY (15 min) Z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu ze smażenia (u nas była to około połowa), tak aby część została do smażenia cebuli

Nerds Kitchen
Schab w musztardzie z jajkiem sadzonym 124

Kotlet schabowy inaczej- z plastrem szynki i jajkiem sadzonym. Składniki: 4 kotlety schabowe, 4 plastry szynki, 4 jajka, sól do smaku, pieprz do smaku, musztarda, ketchup, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Kotlety opłukać, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem oraz posmarować musztardą z obu stron. Plastry szynki posmarować ketchupem i ułożyć na kotletach. Tak przygotowane mięso położyć na rozgrzany tłuszcz, podlewać(...)wodą i dusić pod przykryciem. Kiedy mięso będzie miękkie, a woda wyparuje, na górę każdego kotleta wbić po jednym jajku i podsmażyć do ścięcia się białka

Tradycyjna Kuchnia
Schab z szynką parmeńską i bazylią 130

Składniki:  4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów,  3 jajka, 5 łyżek tartej bułki, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka słodkiej papryki,  tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsypujemy ziołami prowansalskimi z każdej strony. Na każdym kotlecie kładziemy 3 listki bazylii. Kotlety(...)żeby większa jej część przykryła bazylię, a mniejsza żeby znajdowała się pod spodem. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Mieszamy go z tartą bułką i słodką papryką. Kotlety panierujemy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Smażymy na rumiano na każdej ze stron

Pobite gary Barbary
Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i pomarańczą 124

Zdecydowanie należę do grupy ludzi, którzy lubią eksperymenty. M. ma już dosyć cudowania i chętnie zjadłby typowego schabowego albo mielone, ale niestety ;) Te kotlety są bardzo intensywne i oryginalne w smaku. Mają orzeźwiający aromat (dzięki owocom jałowca i pomarańczy). Nie jest to szczególnie popularne połączenie smaków, a szkoda! No i prezentują się przecudnie - szczególnie podczas marynowania, te kolory! ;) GRILLOWANE KOTLETY(...)WIEPRZOWE Z JAGODAMI JAŁOWCA I POMARAŃCZĄ Składniki: - 4 kotlety wieprzowe po około 200 gram - 1 łyżka jagód jałowca - starta skórka i sok z 1 pomarańczy - pęczek koperku - 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Jagody jałowca rozbić w moździerzu, następnie zmieszać z posiekanym koprem, oliwą i skórką pomarańczową. Każdy kotlet naciąć delikatnie nożem i umieścić na płaskiej blaszce lub w brytfance. Na nich

Życie zamknięte w smaku
Kotlety schabowe z czosnkiem i rozmarynem 80

Panierowane kotlety schabowe niby jak zwykle ale trochę inaczej, z lekką nutą czosnku i rozmarynu. Pozostawione do zamarynowania nabiorą całą gamę aromatów. Składniki; 1 kg schabu mąka 3 jajka bułka tarta suszony rozmaryn sól, pieprz czosnek Wykonanie: Schab kroimy na kotlety, rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą, z jednej strony pieprzem i czosnkiem ( można użyć suszonego ) Łyżkę rozmarynu rozdrabniamy(...)moździerzu i przyprawiamy nim druga połowę kotleta. Pozostawiamy do zamarynowania ( dobrze jest zostawić w lodówce nawet 2 -3 godziny ) tak aby aromaty użytych przypraw przeszły nasze kotlety. Po zamarynowaniu kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Klasyka nad klasykami – kotlet de volaille 157

Sztandarowa potrawa prawie we wszystkich restauracjach, raz są lepsze raz gorsze. Pamiętam nawet gdzie jadłam najlepszego kotleta. Klasyczny kotlet de volaille nadziewany jest masłem i koperkiem lub  masłem ziołowym. Niekiedy zdarzają się kombinacje z serem, szynką itd., ale to już nie klasyka. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości ) Masło ( schłodzone) Sól Pieprz Mąka Jajka(...)uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na jednym brzegu kładziemy kawałek masła ( 4 cm/1 ½ cm ), zwijamy kawałek, później brzegi i do końca całego kotleta. Ważne jest aby masło położyć od strony gładkiej kotleta. Obtaczamy dokładnie w mące, jajku i bułce tartej ( użyta mąka powoduje lepsze przyklejenie się jajka). W rękach jeszcze formujemy odpowiedni kształt. Smażymy na głębokim

Smaki Ewy
Kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem w sosie z grzybów leśnych 87

dziecięcych dosyć często, a dzisiaj jak nadarzy się okazja. Dobrze doprawiona baranina czy jagnięcina jest bardzo smaczna i właśnie tak mój mąż stal się jej miłośnikiem. Składniki: 4 kotlety jagnięce 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu olej Garść suszonych grzybów leśnych Woda 50 ml śmietany słodkiej Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą(...)zmiękły. Do pojemnika ( np. kubek ) dodajemy 1 łyżeczkę masła, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczką rozmarynu i soli, przepuszczony przez praskę czosnek i pieprz. Całość mieszamy. Przygotowaną przyprawą nacieramy kotlety jagnięce ( moje kotlety miały odstające kawałki więc spięłam je wykałaczkami )i pozostawiamy do zamarynowania ( co najmniej 30 minut – im dłużej tym lepiej ). Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, obsmażamy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania