bigos. Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja, akurat tę wersję preferuję bez. Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba, albo jako dodatek do kotletów... około 4-6 porcji: 1,2 kg młodej kapusty (około 2 mniejsze główki) 1 marchewka 1 mała cebula 1 szklanka wody 150 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek
Kraina Miodem Płynącatargu multum warzyw i do tego ona .. młoda kapusta . Ukochana, zwiastująca wiosenny wysyp warzyw. Krótki na nią sezon, więc kupujcie i róbcie najlepsze dodatek do dań. Dodatek do kotleta, młodych ziemniaków czy jajka sadzonego. Tak, najlepszy wiosenny obiad to młoda kapusta z koperkiem, młode ziemniaki i jajko sadzone. Młoda kapusta z koperkiem 1 główka młodej kapusty 1 średniej wielkości
Kuchnia na wzgórzunatką pietruszki. P.S. Jeśli będzie już gotować buraki zastanówcie się, czy nie ugotować dodatkowej sztuki lub dwóch, które będziecie mogli wykorzystać następnego dnia, np. do przygotowania buraczanych kopytek , buraczanego kotleta mielonego czy sałatki z białej fasoli i buraka
Z notatnika dietetykaFasola pieczona w sosie pomidorowym Fasola jest bardzo wdzięczna w użyciu. Można z niej wyczarować masę wspaniałości. Na blogu znajdziesz już kotlety z białej fasoli , majonez z fasoli , smalec z fasoli , czy pastę paprykową … z fasolą. Tym razem jednak, naszła mnie ochota, na coś innego. Fasola pieczona w sosie pomidorowym, to za mną chodziło. Domowej roboty, jest znacznie lepsza
Blendmanusmażeniu warto także placki położyć na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczu. Zobacz też: Chrupiące ziemniaczki do sałatek Pieczone ziemniaki Hasselback Kotleciki z kukurydzy z papryką Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Przepis na placki ziemniaczane Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania: 30 minut Składniki 700 g obranych ziemniaków średnia cebula jajko łyżka mąki szczypta soli szczypta pieprzu
Kuchnia BazyliiMiękki, puszysty i elastyczny chlebek keto naan, czyli w wersji niskowęglowodanowej. Delikatnie wyczuwalna mąka kokosowa świetnie do nich pasuje. W końcu w kuchni indyjskiej kokos i
WegePrzepistypu greckiego - garść świeżych liści lubczyku ( można zastąpić sporą łyżką suszonego) - garść szczypiorku - sól, pieprz do smaku Mięso myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół - tak aby powstały 4 kotlety, które odrobinę rozbijamy. Nacieramy solą, pieprzem . Zioła tniemy drobno i łączymy z jogurtem. Dokładnie nacieramy powstałą masą mięso i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wrzucamy
Kuchnia Pełna Emocjizioła prowansalskie - mąka , bułka tarta, jajko ( do panierki) - olej do smażenia - wykałaczki Filety myjemy, osuszamy i kroimy na poprzek na pół. z 2 filetów mają powstać co najmniej 4 kotlety. Rozbijamy bardzo cienko. Z każdej strony posypujemy solą, pieprzem i ziołami. NA każdym płacie układamy kawałek sera i troche boczku. Zwijamy w roladkę, pomagając sobie przy tym wykałaczkami. Każdą roladkę
Kuchnia Pełna Emocjirozgrzanym oleju. Dodajemy do kaszy. Natkę myjemy, siekamy i dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka i trochę bułki tartej. Resztę wysypujemy na talerzyk. Z pozostałych składników formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przepis dodaję do akcji
Kuchnia Pełna EmocjiDziś pyszne danie obiadowe. Zamiast tradycyjnych kotletów proponuje burgery warzywne. Można do tego użyć resztek z poprzedniego dnia , więc oszczędność jest ich dodatkowych plusem. Danie jest bezglutenowe i wegetariańskie. Burgery warzywne z migdałami - 2 duże ziemniaki - 200 - 300 g brokuła - 4 zielone szparagi - garść płatków migdałowych - garść ziaren słonecznia - garść liści szpinaku - jajko - do zagęszczenia mąka jaglana ( dla osób
Kuchnia Pełna Emocjirównie pyszna i idealnie sprawdzi się jako bezmięsny dodatek do obiadu. Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem najlepiej smakuje podawana na ciepło, a jako dodatek do młodych ziemniaków i kotleta schabowego smakuje rewelacyjnie! Młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem robi się ekspresowo, ponieważ warzywo to w tym okresie jest miękkie i nie trzeba go długo gotować, wręcz trzeba uważać
Danka Pichcijadłam jaglany pudding piernikowy - palce lizać 😋 O samej kaszy pisałam już przy okazji kotlecików z kaszy jaglanej i jajek (niektórzy nie wierzyli, że ze słodkiej kaszy jaglanej mogę zrobić kotlety na obiad 😄). Tym razem wykorzystałam ją do zrobienia zdrowszej wersji snickersa. Ten deser z kaszy jaglanej ma jeszcze jeden dodatkowy niewątpliwy plus - można z łatwością przenosić go w słoiczku, dzięki
Z notatnika dietetykadrobnym makaronem z pomidorami i mozzarellą bądź ryżem i mięsem mielonym. Z grillowanego bakłażana można przygotować wegetariańskie gołąbki. Z oberżyny możemy również przyrządzić panierowane w bułce tartej i jajku kotlety, pyszne przetwory na zimę, np. bakłażany marynowane w oliwie, a także pastę do smarowania na kanapki. Potrawy z bakłażanem najlepiej komponują się z przyprawami, takimi jak tymianek, estragon, bazylia oraz
ProstePesto.pljeszcze sok z cytryny). Wszystko wyszło świetnie, ale trochę zmieniłam, zamiast tradycyjnego ciasta, powstało coś a’la tort, smak niezmieniony – ciasto smakuje obłędnie! Zdecydowanie warte czasu i uwagi. 2. Kotlety z grochu Trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Jeśli macie zapasy, to warto wykorzystać nadmiar. Jedzenia wychodzi na kilka obiadów, można też zamrozić. 3. Wegańskie ciasto z pieczonymi burakami Piekłam ostatnio
Qlinarnie i Qlinarniedrobno posiekać, dodać do mięsa razem z przyprawami. Wymieszać mięso z przyprawami, ziołami i ostygniętymi cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne posmarować drugą łyżeczką oliwy. Z masy mięsnej formować podłużne kotlety nabite na patyczki od szaszłyków. Układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z piekarnikiem ustawionym na grillowanie od góry, następnie odwrócić i znów piec
Dietolog