Idealny pomysł na lekką, letnia kolację- ulubione grillowane warzywa, u mnie: cukinia, bakłażan, cebula i papryka z delikatnym, kremowym kozim serkiem. Całość polana czosnkową oliwą z oliwek. Pychotka. Danie bardzo godne polecenia. Nas zauroczyło swym delikatnym, subtelnym smakiem (kto nie lubi serka koziego może dodać inny, np.owczy). Taki zestaw warzyw idealnie sprawdzi się także jako dodatek do dań grillowanych. Inspiracją
Smaczne Zdrowezrobiłam tą sałatkę, nie miałam pojęcia, że wpisze się na stałe w moje menu. Jest świetna na obiad, i doskonała na kolację. Bez węglowodanów same warzywa i białko. Chude nie smażone białko. Jest ona zgodna z kuchnią pięciu przemian. Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak. Składniki
AZgotuj!Proponuję zapiekać na kolacje, na obiad i śniadanie też... Składniki na 3 porcje 2 duże pomidory -najlepiej takie, które zawierają mało wody opakowanie małych kuleczek mozzarelli sól papryczka chilli 3 jaja ( ja miałam jajka 2 - żółtkowe) liscie bazylii do przybrania grzanki Pomidory pokrój w kostkę dopraw solą i papryką, włóż
AZgotuj!sałatka świetna na lunch, na obiad i na kolację. Składniki dla 4 osób 10 sztuk ziemniaczków sałatkowych 2 jajka na twardo 2 buraczki nieduże ugotowane 2 ogórki kwaszone Krokus kilka liści roszponki 4-5 sztuk rzodkiewki kilka liści sałaty dressing: łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy
AZgotuj!może być pyszna kolacja. Ciasto: 2 szklanki mąki 150 ml gazowanej wody 5 łyzek oliwy z oliwek pół łyżeczki soli szczypta cukru Rozwałkuj ciasto na ok 32 cm średnicy i rozłóż nadzienie Nadzienie: 250 gram ricotty 1 jajko 50 gram tartego parmezanu łyżeczka oregano Zawiń brzegi ciasta formując zakładki Zgrilluj cukinię Zgrilluj białą włoską cebulę Wstaw do piekarnika
AZgotuj!luźne ciasto. Dodaj wystudzone kostki bakłażana oraz fetę pokrojoną w kostkę. Piecz 60 minut w 180 stopniach w keksówce . Pyszne na zimno, i ciepło. Na obiad i na kolacje. I do pracy też się nadaje
AZgotuj!Ponieważ muszę jeść ryby, nudzi mnie szybko , szukam nowych możliwości. Ten przepis wydał mi się ciekawy. Taka kolacja będzie dziś. 500 gram łososia atlantyckiego świeżego marynata : sok z połowy cytryny sok z jednego buraka olej skórka z cytryny pieprz sól kapary zielony pieprz Pokrój łososia w duzą kostkę. Zrób marynatę podaną w składnikach. Zalej
AZgotuj!słono. W piekarniku własnie siedzą krążki banana obtoczone w cukrze. Będą - jak wyjdą - na słodko. Te z brokułem są pyszne. Mogą być spożywane na śniadanie czy kolacje. U mnie dziś występują jako obiad:) 200 gram mąka gryczana 250 ml mleko 1 szt jajo 0,5 łyżeczka sól 1 łyżeczka proszek do pieczenia Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto
AZgotuj!blasku po usmażeniu czy jak dzisiaj po ugrillowaniu. Jako dodatek do halloumi , dosyć słonego sera proponuję truskawki, świeżą kolendrę i miętę. Wspaniała przekąska do lampki wina…moja dzisiejsza kolacja. Trochę luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje! Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami Składniki: 130 g sera halloumi 100 g truskawek 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny
codojedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, letnia sałatka z rukolą, arbuzem i fetą. Przygotowuje się ją błyskawicznie, doskonała na lekką kolacje. Soczysty słodki arbuz pasuje idealnie, równoważąc smaki na talerzu pomiędzy fetą i rukolą Post Sałatka z rukoli, arbuza i fety pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewpływie na nasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię faszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę. Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami Składniki dla 4 osób: 4 cukinie oliwa 2-3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 8 plasterków szynki parmeńskiej lub 8 lasek kabanosa
Pyza i SurówkaMoja ulubiona kolacja:) Najpopularniejsza sałatka włoska. Odzwierciedlająca kolory flagi. Sałatka Caprese Uwielbiam przyrządzaną jak najprościej. Pokrojone plastry pomidorów i mozzarelli układane na przemian, polane oliwą z oliwek, posypane oliwkami i udekorowane listkami bazylii. Ewent. doprawiona pieprzem. Podawana z pieczywem czosnkowym. Szybko, smacznie i zdrowo! Bon appetit
Atlas SmakówProsty recykling zalegających produktów - wczorajsze ziemniaki z obiadu i nadmiar bazylii - i mamy pyszny dodatek do obiadu lub kolację. Zapraszam na kopytka z bazylią i pestkami dyni ! 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) żółtko ( lub całe jajko dla niealergików) mąka pszenna ( tyle by powstało kleiste ciasto ) 2 łyżki
Atlas Smakówkońcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych
Atlas Smakówpolepszacze. Ma jednak plus - brak mleka w składzie ;) Pojawia się u nas w kryzysowych sytuacjach, kiedy córka nie ma na nic innego apetytu lub mama nie ma pomysłu na kolację ... Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem :) 200 g mięsa gulaszowego drobiowego 150 g wątróbki drobiowej 100 g serc drobiowych cebula ząbek czosnku 2 - 3 łyżki
Atlas Smaków