kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:296/357)

Zrazy z karkówki 239

przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 700g karkówki bez kości, 100g boczku surowego, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki mąki, woda, oliwa, sól, pieprz, sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry i rozbijam cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa kładę kawałek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Koreańskie kimchi z ananasem 82

się uda i będzie 100% VEGAN!     Przygotowanie kapusty: Przyda się duża miska. Główki kroimy na pół, najlepiej przeciąć tylko trzon kapusty i delikatnie rozerwać na pół liście, a następnie naciąć trzon na ok. 3 cm od dołu, tak by rozluźnić liście ale nie przeciąć połówki kapustyKapustę płuczemy w wodzie i zabieramy się za solenie. Ważne(...)solanką, która będzie w misce. Po 2 godzinach płuczemy kapustę kilka razy pod zimną bieżącą wodą, tak by wymyć całą sól i od razu dzielimy połówki główki na ćwiartki wzdłuż nacięć. Jeśli trzon kapusty jest bardzo twardy możecie go delikatnie wyciąć, wkroimy go później z warzywami. Przygotowanie pasty ryżowej: Kiedy kapusta leżakuje w soli przygotujemy pastę. W małym garnku mieszamy

Spektrum Smaku
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 220

tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki(...)mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej

U Fiolki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 184

tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki(...)mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej

Fiolka w kuchni
Omlet z awokado i pomidorkami 218

Praktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kimczi 141

żywiołach, bez których nie moglibyśmy gotować. Ziemia to wg. Pollana mikroorganizmy, które odpowiadają za fermentację. Bez nich nie byłoby kiszonych ogórków, sera pleśniowego, ani alkoholu. Po obejrzeniu tego odcinka naszło mnie na zrobienie kimczi. I to klasycznej wersji z kapusty pekińskiej. Kiszonki rulez!   Składniki: średnia kapusta pekińska 2 łyżki soli   pół cebuli 3 ząbki czosnku łyżeczka startego imbiru

Ugotowane pozamiatane
MENU NA PRZYJĘCIE 194

pierś z kurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny i oliwy.  Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin  owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami  pomidory z mozzarellą, mizeria   pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka

pieprzny smaczek
"Domowe kiszonki które leczą" recenzja książki 136

Kiszenie czas zacząć. Lato.Teraz jest najlepszy moment na kiszenie. Jak je zrobić? Dowiemy się z nowej książki Wydawnictwa RM "Domowe kiszonki które leczą". Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z czytelnikami dietetyczki i założycielki Poradni Dietetycznej Dietosfera Ewa Sypnik- Pogorzelska oraz Magdalena Jarzynka- Jendrzejewska.  Kiszonki są niezwykle zdrowe, a samo kiszenie jest prostym procesem konserwowania żywności. W książce opisano(...)kisiłam kalafiora. Zapach był tak przykry, że całość wyniosłam do śmietnika z napisem „bio”. Teraz, dzięki zapoznaniu się z przepisem na kiszonego kalafiora, wiem gdzie popełniłam błąd.  W książce znajdziemy informacje czym jest proces kiszenia, jakie są dobroczynne właściwości kiszonek. Panie wymieniły ich aż 12 zalet.  Znajdziemy przepis na idealną zalewę, jakie warunki otoczenia powinny być podczas kiszenia

AZgotuj!
Rolady schabowe w sosie. 107

Rolady, kluski śląskie i czerwona kapusta. Dla mnie, idealny zestaw obiadowy.  Najczęściej rolady robię ze schabu, bo takie lubimy najbardziej.  Do środka rolady, wkładam kawałek ogórka kiszonego, kawałek cebuli  i boczek, lub kabanosy. Tym razem dodałam kabanosy.  Składniki: 600 g. schabu 1 cebula 2 średnie ogórki kiszone 2 kabanosy musztarda Na sos: 1 cebula 1 ząbek

Agusiowe smakołyki
Sycący obiad zimowy IV, rzeszowskie murale 174

zdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali  Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa)  -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek 103

jabłkom, surówka świetnie chrupie. Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole Oczywiście, skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie chrupiące surówki, to pasować będzie tutaj i ogórek kiszony i czerwona cebulka, seler naciowy czy też co tam wpadnie w Wasze ręce. Sosik(...)wersji, wystarczy w zupełności sam olej lniany czy sama oliwa z odrobiną soli i cukru. Surówka sprawdzi się jako drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Drukuj Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 1/3 czerwonej papryki 1/2 antonówki lub innego, kwaskowego jabłka 2 gałązki natki 1 niewielka marchewka Sos 3 łyżki

Mieszam w Garnku
Tomato Borscht – The Elder Scrolls Online – barszcz pomidorowy 88

ćwikłowe (najlepiej młode – botwina) – 3-4 średnie szt. kapusta – 1/3 dużej główki ziemniaki – 2 średnie szt. marchewka – 1 szt. czerwona cebula – 1 szt. czosnek – 4 ząbki pomidory – 5 średnich szt. smalec – 3 łyżki olej rzepakowy – 1 łyżka koncentrat z kiszonych buraków – 100 ml ocet 10% – 2 łyżki cukier(...)wampira, użyj tej sekretnej broni! Obierz i posiekaj czosnek, dodaj go na patelnię pod koniec podsmażania warzyw i smaż 30 sekund. Przenieś zawartość patelni do dużego garnka. 5. KAPUSTA Posiekaj kapustę i dodaj ją na patelnię. Smaż przez 5 minut, aż zmięknie, a następnie przełóż ją do garnka z innymi warzywami. 6. BURAKI Jeśli używasz młodych buraków (botwiny) pokrój także

Nerds Kitchen
Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy 148

naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Żeberka podałem z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka z czerwoną cebulą i musztardą francuską. W tym okresie, do tego typu mięsa świetnie sprawdzi się też surówka z młodej kapusty .     Kulinarne odkrycie   Wiem, że pogoda nie jest wybitnie “żeberkowa

kuron.com.pl
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 163

wigilijny z suszonymi grzybami Kompot z suszu Karp w galarecie Karp smażony Wigilijna kapusta z grzybami Tarta z kapustą i grzybami Ryba po grecku Śledzie w oleju Śledzie po kaszubsku Śledzie w śmietanie Śledzie w czosnku i majeranku Śledzie w kiszonych cytrynach Śledzie skandynawskie Śledzie marynowane w occie Śledź na konfiturze z cebuli Śledź smażony w cieście z mango Śledź

nietylkopasta.pl
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 125

listę wcześniej.   Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec

Ugotowane pozamiatane