kasza - 17339 przepisów (strona:967/1156)

Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 243

grzance) zupy (np. chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka

Brzuszki Łakomczuszki
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 268

wałka. Przy użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Na ciasto położyłem arkusz pergaminu, na który wypałem groch (można użyć również fasoli, kaszy lub ryżu) w celu obciążenia ciasta. Obciążone ciasto włożyłem do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia

Wyprawy kulinarne
Chleb z rodzynkami i orzechami 152

Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się  mieleniem zboża na mąkę oraz wytwarzaniem kaszy i otrąb tradycyjnymi metodami, jakość produktów jest na najwyższym poziomie. Posiadają w swoim asortymencie również mąki BIO. Możecie już zamówić ich produkty na stronie Młyn Kopytowa klik . Jednocześnie zapraszam

Ala piecze i gotuje
Dietetyczna owocowa sałatka z truskawkami i migdałami! 244

SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus - garść truskawek - łyżka suszonej żurawiny - 1/2 małego banana - 1/4 awokado - 3 pomidorki koktajlowe - łyżka płatków migdałowych - listki świeżej melisy - łyżka płatków z suszonych pomidorów sos z octem balsamicznym: - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z pomarańczy - odrobina soli - łyżeczka oleju z pestek winogron Idealna, obłędna i wyjątkowa! Koniecznie do zrobienia! Buuuziaki! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 234

paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut

Poezja smaku
Sałatka z dynią, jarmużem i nerkowcami 184

wersji do pudełka polecam użyć podgotowanego jarmużu (czipsy w połączeniu z dynią stracą swą chrupkość), a orzechy dosypać w ostatniej chwili.    Składniki: 100 g dyni 5 łyżek kaszy kuskus 2  liście jarmużu lub garść czipsów z jarmużu garść nerkowców Felix   sól, pieprz olej lub oliwa      na sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki musztardy

Sto kolorów kuchni
Gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi 191

dobrać z tego co akurat mamy w lodówce. Jako dodatek możemy podać wspomniane placki ziemniaczane, ale równie dobrze (zwłaszcza jak nie mamy czasu)może to być gotowany ryż, czy kasza. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: około1h Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. łopatki albo gotowej mieszanki gulaszowej) Cebula Papryka ( ja użyłam czerwonej, ale równie dobrze może to być po pół

Kolizje Smaków
Żeberka według Magdy Gessler z malutkimi modyfikacjami 3425

wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami

Kolizje Smaków
Ostatni weekend przed świętami. 146

balkonie. W przypadku, gdy takiego nie mamy musimy zakup choinki odłożyć na wtorek. Po zakupach zabieramy się do przygotowania potraw. Jeśli jeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich , z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i   taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty

Kolizje Smaków
Sałatki i przystawki 239

grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z fasolki i cukinii Duszone warzywa, saksuka Sałatka ogrodnika Kasza bulgur ze szczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną

Chilli Czosnek i Oliwa
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 193

Kocham jedzenie i dobre produkty spożywcze tak samo mocno jak "Dwaj łakomi Włosi", Antonio Carluccio i Genaro Contaldo Kuchnia śródziemnomorska to też północna Afryka- Tunezja, Maroko, tażin, harissa i kasza bulgur. "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką to pyszne danie oparte jedynie na 3 składnikach. Mniej znaczy więcej to moja dewiza! "Prosta kuchnia śródziemnomorska" Claudia

Chilli Czosnek i Oliwa
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 144

dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh   natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh   z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 249

biedy zapewniły Grekom długie i zdrowe życie. Produkty zbożowe Większość wybieranych produktów zbożowych powinna być pełnoziarnista i w jak najmniej przetworzonej formie . Zalecane są szczególnie pełnoziarnisty chleb oraz kasze. Grecy jedzą bardzo dużo chleba, nawet do posiłków zawierających ryż czy makaron. Kreteńczycy w latach 50. piekli własny chleb z mąki pszennej lub jęczmiennej, którą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 182

Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie. Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem i tak zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków kuskus stanowi zawsze odrębne danie, zaś tażin jedzą z chlebem, który zastępuje im sztućce

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczne ciasto z jabłkami, brzoskwiniami i serkiem Almette! 178

indeksie glikemicznym i o niskiej zawartości węglowodanów czy tłuszczów.  Ciasto jest przepyszne, zdrowe jak i sycące i co najważniejsze nie jest wysokokaloryczne. Zawiera w swoim składzie głównie arabską kaszę burgol (drobny), jabłka polskie, brzoskwinie, jaja, mleko i serek Almette! Polecam! CIASTO BEZ MĄKI, CUKRU I MASŁA! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka 1,5% - 4 jaja - 200g burgolu drobnego - 3/4 serka

SMYKWKUCHNI