osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni masło z dodatkiem 2 łyżek oleju i usmażyć rybę na rumiano. Podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty z burakiem
Buniabaje w kuchnirumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą
Buniabaje w kuchniNajczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigodziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej
Buniabaje w kuchnismażyć na rumiano obracając kilka razy tak by zrobiły się chrupkie i złote a nie przypaliły. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru oleju. Podałam z porcją surówki z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem i pomidorkami cherry doprawionej delikatnym cytrynowym dresingiem
Buniabaje w kuchniNajpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBardzo lubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie
Buniabaje w kuchniCzemu taka dziwna nazwa przepisu ? A no z tego, że zachowuję się jak taka z lekka ,, szurnięta" - nakręcona kulinarna chomiczka. Kolekcjonuję wszystko -: pół marchewki z zupy, garstkę kiszonej kapusty, odrobinę mięsa z kości z zupy i tak dalej. Mrożę tematycznie i potem coś z tym robię. Tym razem są to pierogi. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnilubię jak mnie ktoś wyręcza . Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym z wędzonką i szczypiorem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę ). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol - więcej poczytajcie TU Czas: 15 minut Składniki: 2 bulwy Topinamburu ( na osobę - średniej wielkości) szczypta soli 2 łyżki oleju z pestek
Buniabaje w kuchnikrok do ouzo :).A , że aura za oknami już prawie zimowa to % ( mało ) w zupie nie zaszkodzą. Czas:2 godziny Składniki: 30 dag korpusu z kurczaka 1 włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 8 ziaren czarnego pieprzu 1 goździk 1/3 Badianu sól gałązka lubczyku ( mrożony lub suszony) 1 gałązka natki pietruszki pieprz mielony 3 łyżki
Buniabaje w kuchniszarymi kluskami. Ta super prosta potrawa od zawsze była jedną z ulubionych w naszej Rodzinie. Specjalistką od ich robienia była siostra Mamy - Ciocia Oleńka. Szare kluski i zasmażana kapusta przebijały wszystko- mając do wyboru pomiędzy pieczenią cielęcą w której robieniu Ciocia była mistrzynią , a kluchami wybieraliśmy ku rozpaczy Cioci kluchy. I tak już zostało. Jak mamy ochotę ,,na luksusy
Buniabaje w kuchnismaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i ,, Barszczu czerwonego Wigilijnego " - tu zamiast dodawać grzybki do barszczu dolałam wywaru z gotowania grzybów do kapusty z grzybami ). Zakwas użyłam z przepisu-- ,,Zakwas na barszczczerwony wersja 3" Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą
Buniabaje w kuchnicała rodzina ) pierogi. Robiłam je często i dużo ( na 6 osób , a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem , kaszą .Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję
Buniabaje w kuchni