Sałatka gyros to warstwowa i bardzo prosta sałatka, która jest hitem przyjęć już od kilku lat. Jadłam ją wykonaną przez różne osoby i czasem zdarzało się
Przepisy Aleksandrypodobne zestawienie: KLIK! (Po kliknięciu na zdjęcie otworzy się drugie okienko z przepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek
Przepisy AleksandryPo kilku latach uległam namowom mojej córki i postanowiłam zacząć brać czynny udział w prowadzeniu jej bloga. Niniejszym witam Was serdecznie i zapraszam do wypróbowywania moich
Przepisy AleksandryBardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję. Z bulionem jest trochę
Przepisy Aleksandrymusze gotować. Sami wiecie jak to jest - jeśli ktoś ugotuje i poda to smakuje dwa razy lepiej. Czas: 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka kurczaka 1 młoda włoszczyzna bez kapusty 6 ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki wody 4 łyżeczki kaszki manny 2 listki lubczyku Obrać i umyć włoszczyznę . Część świeżych liści selera i pietruszki - bo było
Buniabaje w kuchnipstrągiem . Upiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem. Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g) 1/2 cytryny 1/2 pęczka
Obiad za dychęenergii mam zdecydowanie więcej niż wcześniej. Na tyle dużo, że w ostatnią sobotę postanowiłam przygotować dla Was przepis na typowy śląski obiad i przy wykrawaniu głąba z czerwonej kapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam
Obiad za dychęczwartek byłam u Babci na "szkoleniu"z pierogów... Babcia ulepiła około 200 pierogów z kapustą i grzybkami. Cały rok... cała rodzina czeka na te pierogi!!! A ja poznałam ich tajemnicę.... Babcia pokazała mi również jak się lepi uszka i właśnie dziś wykorzystałam tę umiejętność. Zrobiłam 125 sztuk uszek z pieczarkami. Początki były trudne, ale później to już leci
Miksturownikskładników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami ! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe i niezwykłe znajdziemy również receptury na MYDŁO i PASTĘ DO ZĘBÓW :) Ale przepisy
Kraina Tysiąca SmakówGołąbki z kaszą gryczaną i mięsem mielonym Wiem, że wiele osób gołąbki gotuje, ja je piekę. Dzięki temu nie są rozgotowane, kapusta się nie rozlatuje, nie trzeba też niczym ich spinać. Gołąbki z kaszą gryczaną są bardziej wyraziste w smaku i chyba jednak trochę zdrowsze od gołąbków z ryżem ;) Nie dodaję do farszu żadnych warzyw, warto jednak przyprawić go według
Kraina Tysiąca Smakówząbek czosnku spory pomidor łyżka oleju ryżowego (akurat taki miałam) lubczyk, bazylia, tymianek, sól bulion Najpierw przygotowałam bulion, czyli: 1. na wrzątek szczypta lubczyku (g) 2. kawałek marchewki, pietruszka, kapusta włoska, łyżeczka oliwy/masła (sł) 3. kawałek selera, pora (o) 4. sól morska (sn) 5. kilka kropli cytryny (k) Gotowałam do miękkości. W międzyczasie na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam
Zdrowa Kuchnia Sowymleka - może być śmietana ok. 1 litr bulionu łyżka masła lub oliwy/oleju przyprawy: lubczyk, sól, pieprz Najpierw ugotowałam bulion warzywny, czyli na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki, pietruszkę, kawałek włoskiej kapusty, 1/2 selera, 1/2 kalarepki i 1/2 czerwonej papryki. Gotowałam do miękkości warzyw, po czym bulion odcedziłam i wykorzystałam do zupy, a warzywa wrzuciłam w porze kolacyjnej na rozgrzaną patelnię
Zdrowa Kuchnia Sowywięc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu:) Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200* C. W czasie gdy się piekły
Zdrowa Kuchnia Sowymiałam chęć na danie z soczewicą , ale jakoś ciągle co innego wpadało mi pod rękę. Ale w końcu wpadła i soczewica;) Miałam zamiar połączyć ją w daniu z włoską kapustą, bo akurat zakupiłam całą główkę, ale zobaczyłam trochę kaszy jaglanej pozostałej ze śniadania i kilka łyżek przecieru pomidorowego z innego dania i przyszło mi na myśl, że może zupa...? Czytaj
Zdrowa Kuchnia Sowykaszy jaglanej, a za to wzbogaconą o mleczko kokosowe. Ale podczas jej powstawania stwierdziłam, że zrobię tym razem danie gęściejsze, coś w rodzaju potrawki. Dodałam seler i zwiększyłam ilość kapusty (na zdjęciu nawet trochę przypomina bigos;). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy