kalafior pieczony - 1685 przepisów (strona:24/113)

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem 50

Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób na szybką potrawę, która nie wymaga większego wysiłku w przygotowaniu. Zwykle zapiekam biały kalafior, tym razem jednak zagościł w mojej kuchni kolorowy – fioletowy, zielony, żółty i biały. Niestety po upieczeniu stracił trochę(...)pestek i kroimy w cienkie paski. Cebulą, czosnkiem i chili obkładamy kalafior. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem rzymskim. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Kalafior wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 – 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową. Na koniec obsypujemy pestkami dyni. Smacznego

Tajemnice Smaku
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 158

który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już bez jakiejkolwiek mąki) oraz kalafior – w swoim najlepszym, bo pieczonym wydaniu. Całość zyskuje bardzo „mięsny” kolor i zamienia się w fantastyczne, zwarte, miękkie w środku burgery, które genialnie smakują tak pomiędzy połówkami dobrej bułki(...)Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze kawałki, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać łyżką oleju, posolić, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 20 – 25 minut, aż kalafior częściowo zmięknie i się przyrumieni, w trakcie pieczenia 1 – 2 razy przemieszać; po upieczeniu pozostawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki pokroić na ćwiartki, czosnek

Even Better Food
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób 116

warzywo, często niedoceniane, a nawet pomijane. Odpowiednio potraktowany kalafior zamienia się w delikates o bardzo przyjemnym smaku i niesamowitej konsystencji: delikatnej, ale jędrnej, lekko al dente. Kalafior jest pyszny gotowany, smażony, pieczony oraz jedzony na surowo. Umyty, pokrojony w różyczki wyśmienicie smakuje na surowo z dobrym majonezem – najlepiej(...)własnej, domowej roboty. W tym tygodniu kalafior występuje w roli ryżu – to jeden z naszych ulubionych przepisów na kalafior, który udaje ryż albo kuskus. Kalafior jest też dodatkiem do niesamowitego dania: pasty sycylijskiej. Włosi, a już w szczególności, Sycylijczycy, kochają się w kalafiorze i bardzo chętnie dodają go do makaronu. Uwierzcie, że pieczone różyczki z kalafiora ze spaghetti

Niedzielny kucharz
Łosoś na puree kalafiorowo-orzechowym z pestkami granatu 86

grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Cebule szalotki obieramy i kroimy na połówki, zaś kalafiora dzielimy na różyczki. Na dużą blachę (od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kalafiora, szalotki oraz orzechy włoskie, zostawiając miejsce na łososia. Posypujemy wszystko wiórkami masła(...)solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. W tym czasie łososia zawijamy w folię (MOWIjkę). Łososia dokładamy na blachę i pieczemy wszystko razem jeszcze przez 20 minut – warzywa powinny zmięknąć, orzechy się uprażyć, a łosoś upiec. Po tym czasie z blachy zdejmujemy łososia zostawiając go na chwilę w folii, a kalafiora, szalotki i orzechy dokładnie blendujemy wraz

Poezja smaku
Kalafior z grilla 84

Kalafior z grilla może być podawany jako dodatek do mięs lub w przypadku wegan, jako osobne danie podawane z lekką sałatką. Smak takiego kalafiora jest zbliżony do tego pieczonego na patelni. Ja z mężem jedliśmy kalafiora z grilla wraz ze stekiem wołowym (oczywiście również z grilla). Bardzo smaczne połączenie, choć pokusiłabym się tu jeszcze o dodatek lekkiej sałatki. Praktycznie(...) warzyw lub klasyczna do grilla WYKONANIE Kalafior umyć, odciąć zieloną część i pokroić na średniej grubości plastry. Przygotować podwójną warstwę folii aluminiowej i ponakłuwać ją. Kalafior położyć na folii, posmarować z obu stron olejem rzepakowym i przyprawić (również z obu stron) solą, świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością przyprawy do pieczonych warzyw lub przyprawą klasyczną do grilla. Rozgrzać

Passions hobbies life
Sałatka gryczana z burakami i kalafiorem 138

marchewkę od rosołu. Buraki piekę razem z chlebem. Dzięki temu sałatkę zrobimy szybko. Idealna na wynos do pracy, szkoły i syta a do tego zdrowa.  2 buraki pieczone 1/2 kalafiora 1 garść szpinaku baby natka pietruszki 1 pierś z kurczaka 1 marchewka gotowana sól, pieprz bazylia, oregano natka pietruszki 1 woreczek kaszy gryczanej oliwa z suszonych pomidorów Pierś(...)kurczaka i marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior, dodaję szpinak, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylią polewam oliwą od pomidorów suszonych. Sałatkę mieszam i podaję

wesoła kuchnia
Pieczone warzywa z kurczakiem w chrupiącej panierce 59

mniej chrupkie. Medaliony kurczaka maczamy w misce z przyprawami, a następnie obtaczamy w płatkach. Mięso w panierce układamy na ruszcie, a wszystkie warzywa – na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brokuła, kalafiora i marchewkę solimy. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, grzanie góra–dół. Blaszkę z warzywami wstawiamy na środkową półkę, a mięso – na półkę zaraz powyżej. Pieczemy wszystko przez 25 minut

Proste-przepisy.pl
Steki z kalafiora w ziołowej panierce 85

steki z kalafiora, lub trzy cieńsze, ale do tego potrzebna jest duża głowa. Żeby steki się nie rozpadały różyczki muszą trzymać się głąbika. Przy krojeniu steków zostanie ci sporo różyczek kalafiora. Zachowaj je do innego dania, np. do pysznej, zawiesistej zupy z soczewicy i kalafiora . Przepis na steki z kalafiora znaleźliśmy w serwisie Epicurious.com Składniki: Steki Duży kalafior(...)szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, marchew obierz. Kalafiora odwróć głąbem do góry. Wykrój 2 steki: przekrój kalafiora na pół, a potem odetnij boki. Posmaruj steki łyżką oleją z obydwu stron, posól i popieprz. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Marchew pokrój w grube talarki, razem z ziemniakami przełóż do misy, polej łyżeczką oleju, posyp

Niedzielny kucharz
Pstrąg pieczony w całości z masłem pietruszkowym 60

czasu do czasu lubię przyrządzić również rybę pieczoną w całości. Pstrąg pieczony w całości z masłem pietruszkowym, odrobiną czosnku i płatków chili a obok pieczone różyczki kalafiora i brokuła o maślanym, delikatnym smaku to dobra propozycja na obiad lub kolację. Serdecznie polecam :) Składniki: 2 średnie pstrągi sól, pieprz, płatki chili 2 ząbki czosnku 4 łyżki miękkiego masła(...)wyposażenia piekarnika wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia ułożyć pstrągi nacięciem do góry.  Ryby wstawić do piekarnika na środkowy poziom, nagrzanego do temperatury 220 o C i piec 15 -20 minut w zależności od wielkości ryby, dla mniejszych pstrągów starczy już 15 min, średnie zapiekać 20 minut. Pod koniec pieczenia można wstawić blachę wyżej grzałki górnej i chwilkę

Kocham..lubię..gotuję..
Menu na tydzień: Dania z bobem, botwinką, kalafiorem i truskawką 71

sycąca jak porządny obiad, sałatka z fasolki i soczewicy. I wreszcie, last but not least – kalafior. Piękne warzywo o niepowtarzalnym smaku, choć raczej powinniśmy napisać – smakach. Kalafior bez przypraw nie smakuje najlepiej, natomiast dobrze przyprawiony zmienia się w delikates. Polecamy steki z kalafiora, zapieczone z aromatyczną panierką. Recz tak dobra, że mamy ochotę jeść ją codziennie. Sami zresztą zobaczcie(...)pikanterii:), a kurczak treść. Zobacz przepis. Pieczone steki z kalafiora w ziołowej panierce Steki z kalafiora są naszym odkryciem tego lata. Robiliśmy już wcześniej to danie, ale dopiero teraz odpowiedni przepis wpadł nam w ręce. Tajemnica dobrych steków tkwi w musztardowo-majonezowej bejcy i panierce, dodawanych pod koniec pieczenia. Serio, steki z kalafiora to wyjątkowe danie – wyjątkowo pyszne. Zobacz

Niedzielny kucharz
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym 152

Smaczna zapiekanka z kalafiora, która robi się sama... wystarczy wstawić do pieca. -- Skład: kalafior, 0,5 kg mięsa mielonego, jajko, przyprawy, 1/2 szkl. bułki tartej, cukier, sól. Kilka różyczek brokułu, 6 łyżek majonezu, trochę zieleniny do ozdoby. Wymyty kalafior pozbawiamy liści i głąba, potem wrzucamy go na 5 minut  do wrzątku,do którego wcześniej wsypaliśmy po łyżce soli

chleba naszego
KREM Z SOCZEWICY Z PIECZONYM KALAFIOREM 122

wrzucić osuszony kalafior, całość dokładnie wymieszać. Przykryć z wierzchu folią aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, na blasze ułożyć różyczki kalafiora i piec przez 15 - 20 minut do zarumienienia. Gotowy, złocisty kalafior wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Na patelni (bez dodatku tłuszczu) uprażyć ziarna słonecznika. W naczyniu umieścić soczewicę, kalafior, 2 łyżki

Banana Smiles
Kalafior w chrupiącym cieście 108

szklanka piwa mąka pszenna sól do smaku 1 łyżka cukru 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka chilli lub mniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo : kalafior ocet jabłkowy sól do smaku To ciasto robię zawsze na oko , czyli wlewam do miski piwo i dodaję do niego tyle mąki , żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe . Na koniec wsypuję(...)curry , chilli , czosnek , cukier , proszek do pieczenia i sól do smaku . Mieszam i odstawiam na 10 -15 minut . W tym czasie można podzielić kalafiora na różyczki , które wrzucamy do wrzącej wody z octem i solą . Gotujemy , kalafior ma być lekko al dente . Ugotowanego kalafiora harujemy zimną wodą ( dokładnie jak makaron ) . Wystudzone różyczki zanurzamy w cieście i smażymy na gorącym głębokim

Ogrodnik w podróży
Kalafior faszerowany mięsem 175

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni(...)nikomu nie zaszkodzi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kalafior faszerowany mięsem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
KALAFIOR FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM I BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 322

mnie boczek ułożony na tzw. „plecionkę” Piec pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 200° C na termoobiegu. Odkryć na 5-10 minut przed końcem pieczenia. Upieczonego kalafiora wyjąć z piekarnika i zostawić przed krojeniem na 5 minut. Smacznego! — BTW całości: 2490 g, 4336 kcal, B 227 g, T 368 g, W 35 g. W 100g

Ola la LCHF