jajko - 22300 przepisów (strona:975/1487)

Muffinki "Leśny mech" 976

czuć.  Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku  125g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady   Dodatkowo: coś(...)dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę miksujemy z serkiem

Czerwona Porzeczka
Pierś w marynacie 3783

którą trzeba czekać dwa dni. Za to smak wynagradza to czekanie. Pierś jest soczysta, mięciutka i aromatyczna. Jako dodatek polecam ziemniaki i dowolną surówkę. Składniki: 2 piersi 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku olej(...)smażenia Przygotowanie:   Piersi oczyścić, umyć, przekroić na pół i lekko rozbić. Piersi doprawić solą i pieprzem. W zamykanym naczyniu roztrzepać widelcem jajka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć piersi i dokładnie pokryć z wszystkich stron. Naczynie zamknąć i włożyć na dwa dni lodówki. Piersi razem z marynatą smażyć na oleju na złoto.     Źródło przepisu

Ala piecze i gotuje
Jajka faszerowane zapiekane 208

blogu już przepis na jajka faszerowane na ciepło, zamieściłam go jednak bardzo dawno; robię takie jajka bardzo rzadko, choć mój mąż upomina się o nie systematycznie i w końcu udało mu się mnie zmobilizować (za to nadrobiłam zaległości i zrobiłam dwa razy w krótkim odstępie czasu), więc przepis uaktualniam. Tym razem zrezygnowałam z sera, dodałam więcej przypraw, zamiast cebuli szczypior

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bazyliowe kopytka 159

Trochę inna wersja tradycyjnych kopytek. Fajnie smakują same bądź w połączeniu z ulubionym mięsem. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 pęczka bazylii - sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy do miękkości. Bazylię płuczemy i drobniutko siekamy. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, do ziemniaczanej masy dodajemy jajka, mąkę, sól

Zainspirowana w kuchni
Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami laskowymi 211

cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna! Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 4 jajka 14 g suchych drożdży Kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 160 g mąki łyżeczka cynamonu Na wierzch: 4 jabłka garść orzechów laskowych      Masło rozpuszczamy w rondelku(...)dodatkiem mleka i cukru aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się kryształków, studzimy. Dodajemy jajka i drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Ja zwykle przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i chowam do wyłączonego piekarnika - ryzyko przeciągów jest tam minimalne ;)      Do wyrośniętej masy drożdżowej dodajemy porcjami mąkę, miksując jednocześnie ciasto moimi ulubionymi pirackimi hakami

sama złodycz
Rosti buraczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym 198

ziemniaki (łącznie około 450g) 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5 łyżek oliwy 4 plastry wysokiej jakości wędzonego łososia 1 jajko 1 limonka, pokrojona w 4 łódeczki na krem chrzanowy 100g sera mascarpone sok z 1/4 limonki 2 łyżki startego chrzanu ze śmietaną sól i świeżo zmielony czarny pieprz świeży koperek(...)wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej  do dużej miski. Dorzucamy startego buraka, jajko, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem; dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części i formujemy z nich placki. Wkładamy do lodówki na 40-60 minut. W tym czasie w misce łączymy

Gorący kąsek
Ciasteczka z sezamem 205

sezamem. Mam nadzieje, że zasmakują wam tak samo jak mnie  Składniki na 40 ciasteczek 250 g mąki 150 g masła 60 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 150 g sezamu łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę, dodaj roztopione masło, sezam, cukier i sodę oczyszczoną. Na koniec wbij  jajka oraz jogurt. Wszystko zagnieć

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 227

wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Naprawdę bardzo proste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI: 1/2 kg maki pszennej 3 jajka 50g drożdży   1 szklanka mleka 100 g masła 1/2  szklanki cukru 1  cukier  wniliowy ¼ łyżeczki soli  1 kg śliwek węgierek   WYKONANIE: Drożdże(...)rozetrzeć z jedną łyżką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną soli. Poczekać aż trochę wyrosną.  Jedno jajko i dwa żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę. Następnie wlać drożdże, mleko i roztopione ciepłe masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką tak, by składniki się połączyły. Ciasto będzie nieco rzadkie. Odstawić chwilę do wyrośnięcia

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka ryżowo-kakaowe z dżemem wiśniowym 155

przepyszne ciasteczka ryżowo-kakaowe z dżemem wiśniowym... Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 3 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Nadzienie: pół słoiczka dżemu wiśniowego Kleik wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując, dodawać po jednym jajku i porcjami cukier

Czerwień i błękit
Pudding z chałki 241

pieczywo - śmiało - użyjcie ich do takiego puddingu. A ja mam już plan na inną wersję smakową, ale o tym, w niedługiej przyszłości ;) Składniki: * 1 chałka ( może być czerstwa ) * 2 jajka * 150 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% * 50 ml mleka * 100 g masła * 3 łyżki cukru brązowego * łyżeczka cynamonu * 1/2 szklanki rodzynek * około 100 ml alkoholu do namoczenia rodzynek(...)grubości około 1 centymetra. Każdą kromkę posmarować z jednej strony masłem. Formę do pieczenia ( keksówkę ) posmarować masłem. Posmarowane kromki układać ciasno, pomiędzy każdą włożyć trochę namoczonych, lekko odsączonych rodzynek. Jajka, śmietankę, mleko zmiksować, dodając 2 łyżki cukru i cynamon.  Masę wylać na ułożone w formie kromki chałki, lekko docisnąć, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch posypać łyżką cukru. Pudding

kolorowotorcikowo
JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 169

francuskich z jabłkiem do których i ja się zaliczam, szybiki w przygotowaniu, w sam raz na jesienne wieczory Ciasto francuski jabłko ( najlepiej twarde) cynamon można dodać także dżem, rodzynki jajko 2-3 łyżki mleka Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, z ciasta francuskiego wyciąć taki kwadrat aby rogi ciasta stykały się na czubku jabłka. Jabłko umieścić na środku ciasta, oprószyć cynamonem(...)dziurki jabłka włożyć dżem, rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C  15-20 minut. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PIEROGI Z BIAŁYM SEREM 193

innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem. SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz 500 g zmielonego twarogu 4 łyżek  cukru pudru, (według własnego gustu) cukier(...)łyżki gęstej śmietany PRZYGOTOWANIE Farsz Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany Ciasto:   Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować.    Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto

RAROSSA
Strudel jabłkowy z orzechami 167

zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.  Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, które następnie pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz(...)według uznania.  Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie.  Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.  Podawać z dużą ilością cukru pudru

wyzwania kuchenne
Gruszki w cieście francuskim 219

prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami.  Ciasto francuskie rozłożyć i pociąć(...)paski o szerokości 1 cm. Dokładnie owinąć nim gruszki, tak aby wystawał tylko ogonek.  Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować roztrzepanym jajkiem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem i udekorować listkiem świeżej mięty

wyzwania kuchenne
Diabelskie brownie czekoladowe 309

Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków z gorzkiej czekolady Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie kwadratu o boku(...)pieczenia. Czekoladę grubo posiekać i razem z masłem i wanilią stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę, kakao oraz sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego

wyzwania kuchenne