jajko - 22300 przepisów (strona:978/1487)

Orkiszowe brownie z cukinią, bez cukru 206

szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej  3 łyżki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia  0,5 łyżeczki sody  300 g startej cukinii (ze skórką)  2 jajka  150 g ksylitolu (ew. cukru) Polewa: 3-4 łyżki mleka  100 g gorzkiej czekolady (u mnie 86%)  płatki migdałów do posypania  Przygotowanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)sodę przesiać do jednej miski. Do drugiego naczynia zetrzeć ze skórką cukinię i odcisnąć z nadmiaru wody. Wbić jajka, dodać ksylitol i wymieszać. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły. Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30-35 min w 170 stopniach. Po upieczeniu roztopić czekoladę

Ze smakiem i z pasją
Placuszki z cukinii z tymiankiem 231

kilku latach przerwy postanowiłam zrobić je jeszcze raz i jestem bardzo zadowolona! Składniki: 3 małe cukinie lub 2 większe 1/2 czerwonej cebuli listki z kilku gałązek tymianku 2 małe jajka sól, pieprz chili ok. 100 g mąki Wykonanie: Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce. Posypać solą i odstawić na ok. 20 minut. Następnie cukinię przepłukać z nadmiaru soli(...)dobrze odcisnąć - najlepiej rękami. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę, a tymianek posiekać i dodać do cukinii. Wbić jajka wymieszać, doprawić do smaku i dodawać powoli mąkę. Ciasto powinno być gęste, ale nie może się rozlewać po patelni. Jeśli będzie za gęste można dodać jogurtu lub mleka.  Placuszki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem

Pasja Smaku
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 215

Kruche, smaczne Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) : Składniki na około 8 sztuk: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem(...)pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki drożdżowe z borówkami 390

mąki pszennej 15g drożdży świeżych 125ml mleka 1 żółtko 2,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 180g borówek 4 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - połowę mleka podgrzać tak, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej(...)blacie uformować podłużne bułeczki (łączenie ma się znajdować na spodzie) - gotowe bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawić pod przykryciem na 20 minut do napuszenia - jajko rozmieszać z mlekiem, pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek - bułki piec w 180-190 stopniach przez około 20-25 minut - gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika Drożdżowe wypieki najlepiej przechowywać pod przykryciem, dzięki temu

Smakołyki Bereniki
JAGODZIANKI 174

łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył. Ciasto W tym czasie rozpuścić masło, podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne w smaku.  Wszystkie składniki wsypać do miski dodać rozczyn i wyrabiać do czasu(...)Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
FALE DUNAJU 147

szklanka cukru,  cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,  500 g wiśni Krem: 2 jajka, 250 g margaryny, szklanka cukru,  cukier waniliowy.   Kakao do dekoracji(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut Krem Jajka miksować z cukrem i cukrem waniliowym na parze wodnej do czasu aż masa jajeczna potroi swoją objętości (około 15 minut). Tak powstałą masę najlepiej przelać do innego naczynia aby cokolwiek

RAROSSA
BISZKOPT 207

który może być podstawą do ciasta z kremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Oddzielić

RAROSSA
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16088

krem. Mimo  użycia  masła wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną

RAROSSA
PIERNIK 203

łyżki miodu             1 szklanka cukru       3 jajka 2 szklanki mąki         1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 szklanki mleka      2 łyżki śmietany 18%  3 łyżeczki(...)proszek dopieczenia. Do mąki dodać mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte, masło z miodem i cukrem, oraz mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować  przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi) . A następnie całości

RAROSSA
KROKIETY ZIEMNIACZANE 220

chrupiącej panierce, ja najbardziej lubię gorące prosto z patelnie z keczupem. Szybki prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki sól , pieprz do smaku bułka tarta olej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobno i podsmażyć, do ziemniaków dodać cebule, jajka, sól oraz pieprz. Ciasto

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 286

minie okres „kwarantanny”  J  zaprezentuje dalsze etapy. Składniki 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka cukru 400 g smalcu (masła) 1,5 kg mąki pszennej 4 jajka 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka łyżeczka soli 4 torebki przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki własnoręcznie sporządzonej przyprawy korzennej Smalec  rozpuścić , cały czas podgrzewając(...)dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.. Mleko podgrzać. Do przestygniętej    masy dodać  mąkę,  jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól. Ciasto dokładnie wyrobić nie polecam mikserem, ciasto jest zbyt gęste, najlepiej dłonią lub mieszając drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto przełożyć do glinianego naczynia, ja takiego

RAROSSA
IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM 457

może jeszcze w inny sposób… ciasto 2 szklanki mąki 1, 5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g kostka masła 2 łyżeczki proszku dopieczenia torebka cukru waniliowego 4 jajka Masa serowa 70 dag sera białego- najlepiej z wiaderka nie wymaga mielenia   4 jajka szklanka cukru pół kostki masła wiórki kokosowe budyń waniliowy Wykonanie Ciasto Masło, cukier, kakao oraz cukier

RAROSSA
PIEROGI RUSKIE 168

sprawia żadnego problemu. Po ugotowaniu są niemal aksamitne w smaku, co świetnie uzupełnia pikantny farsz.  Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz: 5 dużych ziemniaków 40 dag białego sera 2 duże cebule sól, pieprz wykonanie Farsz:  Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez(...)praskie, jeżeli ser jest twardy również przeciskamy, dodajemy pokrojoną w kostkę usmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto:   Do maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno być gładkie oraz elastyczne. Dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować

RAROSSA
PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI 267

kakao, sody, 2 łyżki przyprawy korzennej 10 dag masła, 10 dag cukru, 10 dag miodu płynnego (jeżeli miód jest twardy należy rozpuścić w mleku) 0,5 szklanki mleka 1 jajko Przygotowanie Do mąki dodać wszystkie produkty sypkie, jajko, miód. Masło roztopić dodać mleko i dokładnie wymieszać, przestudzone masło z mlekiem dodać do pozostałych składników i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto

RAROSSA
ZEBRA 184

Jasno ciemne ciasto, dzięki  dodaniu napoju gazowanego jest niezwykle puszyste. Składniki:   (tortownica 26 cm) 4 jajka 1½ szklanki cukru 1 szklanka napoju gazowanego (dodałam o smaku pomarańczowym) 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Jajka, cukier, napój gazowany oraz olej, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać

RAROSSA