mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju farsz 450 g pieczarek 1 duża cebula oregano sól,pieprz olej do smażenia oraz jajko do posmarowania czarnuszka do posypania Do letniego mleka dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać aby składniki się rozpuściły i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły(...)pracować. Do miski wsypać mąkę i sól, dodać jajka, olej oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. W międzyczasie pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Do smaku doprawić solą
Monia miesza i gotujedodatkiem warzyw uformowane w kotleciki i usmażone .Czego chcieć więcej? Zachwycają się nimi dzieci. Polecam! Składniki: ½ kg fileta z kurczaka 5 świeżych pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 czubata łyżka majonezu Przyprawa do grosa do smaku Sól i pieprz(...)gyrosa oraz solą, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku majonez oraz musztardę, mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dodajemy starte na tarce pieczarki, pokrojoną paprykę oraz szczypiorek, wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami nakładamy masę formując kotleciki. Smażymy z obu stron na złocisto. Osączamy
Wanilia i Kardamontakiego jak dziś SKŁADNIKI: 40 dag pieczarek, 1 torebka ugotowanego ryżu, 1 duży por, ½ puszki groszku konserwowego, 10 dag sera żółtego w kawałku, 3 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, ketchup, majonez WYKONANIE: Pieczarki obieramy, gotujemy 2 0 min w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy. Pora (białą i zieloną część) parzymy 2 min we wrzątku, osączamy. Ryż układamy(...)przezroczystej misce, smarujemy ketchupem, układamy groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę pieczarek, posypujemy solą i pieprzem, układamy pora, smarujemy warstwą majonezu, na wierzch ścieramy ser żółty. Sałatkę podajemy z chlebem i wędliną
słodki bratekpieczarkami i serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 400g pieczarek, 1 cebula, 100 g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa, szczypiorek, PRZYGOTOWANIE: 1. Do mleka dodaję jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem miksuję. Na patelni
Tradycyjna kuchnia Kasirównież na ciepłą przekąskę na przyjęcia. Składniki: (na około 12-14 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 4 szklanki mąki pszennej 4 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 jajka szczypta soli Farsz: 600 g pieczarek 1 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego Do obtoczenia(...)jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie podane składniki łączymy ze sobą w misce przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera (na wolnych obrotach). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy do przestudzenia. Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy. Smażymy jeszcze
Słodkie okruszkipierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża cebula 3 łyżki kaszy manny łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 2 jajka sól, pieprz 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula 2 łyżki koperku 2 łyżki mąki woda Przygotowanie: Kalafiora rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez
ChilliJemybyć patisony faszerowane mięsem mielonym z pieczarkami. Zamiast tego, wyszły prawie kotlety mielone pieczone na pieczarkach. Na 4 porcje użyłam: 400 g dużych pieczarek (na grilla lub samych kapeluszy do faszerowania) 3/4 szklanki ryżu 1 jajko 500 g mięsa mielonego (dowolnego, ja użyłam z indyka) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/2 cebuli przyprawy: sól, papryka słodka, majeranek Pieczarki obieramy i układamy(...)kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Smażymy chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Ryż gotujemy al dente, dodajemy do mięsa. Do masy mięsnej wbijamy jedno jajko i wyrabiamy dłonią. Lepimy kulki i układamy na kapeluszu pieczarki. Można posypać tartym serem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp
Kucharzycadziś obiektem hejtu. Szkoda..., bo są smaczne, proste i tanie. Dają duże pole do popisy - w kwestii dodatków. 250g mortadeli (użyłam z papryką) 5 pieczarek 4 plastry żółtego sera 1 jajko mąka bułka tarta olej sól pieprz Mortadelę pokroić w grubsze plastry i obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku (z solą i pieprzem) oraz bułce tartej. W międzyczasie
Di gotujejajka WYKONANIE: przygotowujemy farsz: rozgrzać masło, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, korzenie pieczarek- smażyć około 20 min., oczyścić kapelusze pieczarek, do wnętrza wkładamy farsz, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce, smażymy na lekkim ogniu z każdej strony około10 min.Gotowe
Kuchnia Beatywszystkim. Składniki: 250-300g makaronu, najlepiej świderki 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 duże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni(...)rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną. W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem. Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać
Codzienne Gotowanieprzełamany smakiem pieczarek i cebulki podsmażonej na maśle ... Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek :) Składniki: 1 kg mintaja (ja miałam mrożonego) 250g pieczarek 2 cebule łyżka masła sól pieprz majeranek 1 jajko 1 kajzerka olej Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną (dowolnie, bo i tak będziemy wszystko mielić) cebulę, po chwili dodając pokrojone pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie(...)odlewamy sok, który puściły pieczarki. Kajzerkę namaczamy w mleku. W maszynce mielimy filet rybny, pieczarki z cebulką oraz odciśniętą kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy jajko oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką - u mnie
Walijskie Pichceniemoich ulubionych:) Składniki na 3 porcje: 3 duże pojedyncze filety z kurczaka 3 duże lub 6 mniejszych plasterków sera żółtego 6 średnich- obgotowanych pieczarek bez "korzonków" 3 średnie kawałki świeżej papryki przyprawy wg uznania 2 jajka 3 łyżki mleka sól, pieprz mąka(...)szklanki- tak by ciasto było bardzo gęste Sposób przygotowania: Filety rozbijamy przez woreczek. Posypujemy ulubionymi przyprawami, na środek kładziemy ser, następnie kawałek papryki i pieczarki. Zwijamy, uważając by nic nie wypadło. Jajka z mlekiem, mąką i przyprawami roztrzepujemy na gęstą masę. Obtaczamy kotlety i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu. Po usmażeniu pozostawiamy na chwilę na papierowym ręczniku
Kuchnia w czekoladzierazy w roku jak tylko najdzie nas ochota na nie. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest(...)oleju z obu stron. Studzimy. Na każdym przestudzonym naleśniku układamy duży plaster żółtego sera, rozsmarowujemy czubatą łyżkę farszu z pieczarek, zostawiamy wolne boki, zawijamy naleśniki z obu stron na zakładkę i zwijamy w rulon. Gotowe krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako samodzielne danie np. czerwonego barszczu. Możemy je przekroić wcześniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędą zachwyceni! Składniki na 6 dużych krokietów: Na ciasto naleśnikowe – ok. 7-8 sztuk 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki wody gazowanej 2 jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 500g pieczarek 20 dag startego sera żółtego Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Bułka tarta 1-2 jajka Sól pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki - za pomocą trzepaczki(...)naleśników i smaruję ją silikonowym pędzlem). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pieczarki kroimy w półtalarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości. Studzimy. Dodajemy starty ser żółty i całość mieszamy. Farsz nakładamy na naleśnik. Zwijamy. Obtaczamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy z obu stron na złoty
Fabryka pomysłówWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 500 g pieczarek, średni por, 5 średnich ogórków kiszonych, 5 jajek, puszka groszku, sól, pieprz, majonez, garść posiekanego koperku, łyżka masła. Przygotowanie: Pieczarki k roję w kostkę, podsmażam na maśle z dodatkiem soli. Groszek osączam. Pora przekrawam na pół, kroję
JejKuchnia